Türkiye’deki Suriyelilerin durumunu İnsani Gelişme Vakfı ve IPSOS araştırdı. Araştırma Suriyelilerin yüzde 64’ünün geleceğe umutla baktığını, yüzde 52’sinin ise geleceğini Türkiye’de gördüğünü gösterirken, kayıt dışı, ucuz işgücü olarak çalıştırılan Suriyelilerin günlük satın alma gücünün ise 2 doların altında olduğu gerçeğini ortaya koydu.
Yüzde 74’ü vatandaşlık istiyor
İnsani Gelişme Vakfı (İNGEV) ve IPSOS Araştırmalar Enstitüsü Türkiye'deki Suriyeli mültecilerle ilgili bugüne kadar yapılan en kapsamlı araştırmalardan birine imza attı. Araştırmaya göre Suriyeli mültecilerin yüzde 74'ü vatandaşlık istiyor, yüzde 70'iyse Türkçe bilmiyor. Suriyelilerin günlük satın alma gücü 2 doların altında, kayıtlı ve kayıtsız olarak çalışanların oranıysa yaklaşık yüzde 31.
Türkiye’de kalmaya sıcaklar
"İmkanım olsa bir Avrupa ülkesine taşınmak istiyorum" diyenlerin oranı yüzde 42, "kesinlikle istemem" diyenlerse yüzde 44 gibi önemli bir kesim. "Çocuklarımın Türkiye'de hayatına devam etmesini istiyorum" diyenlerin oranı yüzde 52. "Geleceğe umutla bakıyorum" diyenlerin oranıysa yüzde 64. Araştırmanın çarpıcı sonuçlarından biri de Suriyeli mültecilerin ortalama hane halkı büyüklüğünün Türklere göre iki kat büyük olması, yaklaşık 6.2 kişi olması.