TV100’de yer alan habere göre, Başka bir firmanın "İş bitirme belgesini kullandılar, Adana Büyükşehir Belediyesi'nden 3 ayrı ihale aldılar.
Dimaks Turizm isimli inşaat firması 2015 yılından bugüne kadar Adana Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi'nden 15 ihale aldı.
Firmanın bunlar dışında kamu kurumlarından aldığı herhangi bir ihale ise yok.
Firma kamuda sadece Adana Büyükşehir Belediyesi ihalelerine girdi ve kazandı.
Yönetim Kurulu Başkanlığını Emrah Erdem'in yaptığı Dimaks isimli inşaat firmasının katıldığı üç ihalede sundukları iş bitirme yani yeterlilik belgesinin kendilerine ait olmadığı iddia edildi.
Söz konusu iş bitirme belgesinin Dimaks firmasının farklı ihalelerde alt taşeronluğunu yaptığı Trenkwalder Ebru Medikal Temizlik ve İnşaat Anonim şirketine ait olduğu anlaşıldı.
5 YILDA 344 MİLYON 290 BİN 313 LİRALIK İHALE ALDI
İddiaya göre Dimaks adlı firma Adana Büyükşehir Belediyesi'nden yüklenici ve alt yüklenici firma olarak son 5 yılda toplamda 344 milyon 290 bin 313 liralık ihale aldı.
Bu ihalelerden üçünde ise başka firmanın "İş Bitirme Belgesi" kullanıldı.
İddiaya göre resmi evrakta sahtecilik yapılarak alınan bu üç ihaleden toplamda 84 milyon 594 bin liralık haksız kazanç elde edildi.
Bu üç ihalede birleştirilerek tek iş bitirme belgesi gibi sunuldu ama gerçekte bu belge Trenkwalder firmasına aitti.
Dimaks firması açılan ihaleye katılmak için gereken yeterlilik belgesine sahip olmadığı halde bu belgeyi kullanarak ihalelere katıldı ve tek başına katıldığı ihaleleri tek tek kazandı.
tv100, dönemin ASKİ yani Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdür Vekili Şaban Acar'a telefon ile ulaştı.
Şaban Acar ilk önce "Yok öyle bir şey" dedi. Resmi belgenin belge numarasıyla birlikte hatırlatılması üzerine de "Benim evrağı görmem lazım. Ben o dönem bir hafta müdürün yerine vekalet ettim. O sürede imzalamış olabilirim" yanıtını verdi.
Kamu İhale Kanunu uzmanlarına göre bu şekilde alınan ihalelerin şikayet olması halinde Kamu İhale Kurulu'nca iptal edilmesi gerekiyor.
YARGILANMALARI GEREKİYOR
Uzmanlara göre ihalede imzaları olan isimler hakkında dava açılarak yargılanmaları gerekiyor.
İhale dosyasında imzası bulunanlar ise dönemin ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Yüksel Durna, ASKİ İçme Suyu Daire Başkanı Teoman Yılmaz ve Dönemin Genel Müdür Vekili Şaban Acar.
Uzmanlar olası yargılama sonucunda firma sahibi Emrah Erdem ve imza sahiplerinin suçlu bulunmaları halinde 84 milyon 594 bin liranın bu kişilerden faiziyle birlikte geri tahsil edilmesi yolunun açık olduğunu belirtiyorlar.