Referandum sonrası Avrupa'da yaşayan Türklerle ilgili bazı ülkeler tepki çeken kararlar almıştı. Almanya'da da bu süreç tartışma konusu haline geldi. Almanya Başbakanı Angele Merkel ise çifte vatandaşlık konusuna olumlu baktığını söyledi. Merkel, "Çifte vatandaş konumundaki bir Türk kökenli de sadece Alman vatandaşı olan bir Türk kökenli kadar Almanya'ya sadık olabilir" dedi.
Seçim kampanyası sürecinde uyumun nasıl daha iyi sağlanabileceği konusunun tartışılmasını umduğunu kaydeden Almanya Başbakanı Angela Merkel, "Asıl soru, insanları mümkün olduğu kadar erkenden bizim anayasamız ve değerlerimize nasıl ikna ederiz olmalı" diye konuştu.
Merkel, seçim kampanyası sürecinde insanların önemli gördüğü konuların ele alınacağını, buna çifte vatandaşlığın da dahil olduğunu ancak, bunun temel belirleyici konu olmayacağını söyledi.
Türkiye'de yapılan 16 Nisan anayasa değişikliği referandumu sürecinde Almanya ile yaşanan toplantı krizi çifte vatandaşlık konusunda tartışma başlatmıştı. Hristiyan Birlik Partilerine CDU/CSU ait politikacılar çifte vatandaşlığın sadakat sorunu yarattığını öne sürerek, iki vatandaşlıktan birini tercih zorunluluğunu getiren opsiyon modelinin 2014 yılında kaldırılarak Türklere çifte vatandaşlık hakkı tanıyan düzenlemenin sınırlandırılması gerektiğini savunuyor.
Almanya'da 2011 yılında yapılan genel nüfus sayımı verilerine göre, çifte vatandaş konumunda yaklaşık 530 bin Türk bulunuyor. Almanya'daki Türklerin 800 bini sadece Alman vatandaşı, yaklaşık bir milyon 500 bini ise, sadece Türk pasaportuna sahip.