17 °c

Dünyanın 1 numarası ''Çanakkale 1915 Köprüsü''

“1915 Çanakkale Köprüsü”nün temeli dün atıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu köprü dünyanın 1 numarası oluyor” dedi.İşte muhteşem projenin özellikleri ve tören alanında yaşananlar...

Güncel Haberi
Dünyanın 1 numarası Çanakkale 1915 Köprüsü
Dünyanın 1 numarası ''Çanakkale 1915 Köprüsü''

Türkiye’den Yapı Merkezi ve Limak Grubu, Güney Kore’den Daelim ve SK şirketlerinin birlikte yapımını üstlendiği “1915 Çanakkale Köprüsü”nün temeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve bakanların da katıldığı dünkü törenle atıldı.

Erdoğan, Çanakkale Zaferinin 102. yıldönümü dolayısıyla 18 Mart Stadyumu’nda düzenlenen törenden, Lapseki’de Şekerkaya mevkisindeki alana canlı bağlandı ve sonrasında projeye ilk harç katıldı. Cumhuriyet’in 100’üncü yılına atfen iki ayak arasındaki açıklık 2023 metre olarak tasarlanırken, 10.3 milyar lira maliyetli 1915 Çanakkale Köprüsü’nün 2023’te hizmete açılması planlanıyor. 


Çanakkale Köprüsü’nün tamamlandığında dünyanın 1 numarası olacağını belirten Erdoğan, “15 Temmuz Şehitler Köprüsü yapıldığında birileri ona hayır dedi. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü yapıldığında hayır dediler. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne hayır dediler. Osmangazi Köprüsü yapıldığında hayır dediler. 3 yıl içinde 200 milyon insanın geçtiği Marmaray yapıldığında hayır dediler. Avrasya Tüneli’ne hayır dediler. Şimdi bugün 18 Mart Çanakkale Köprüsü’nün temelini atıyoruz. Hayır mı, evet mi? İnanın onlar yine onlar hayır der. 5 yıl sonra inşallah bu köprünün açılışına geliyoruz. Burada Cumhurbaşkanı Sistemi isteyenleri mutlu edecek istemeyenlerin huzurunu kaçıracak bir müjde. 102 yıl önce düşmanlarımızı derin sulara gömen Çanakkale şehri için yeni bir dönemin başlangıcı anlamına geliyor bu. Bu köprü dünyanın bir numarası oluyor” dedi.

En genişi yapılıyor...

İstanbul’da dünyanın bir numaralı havalimanının yapıldığını hatırlatan Erdoğan, şöyle devam etti: 
“2023’te 150 milyon yolcu kapasitesine ulaşacak. Dünyada bunların eşi benzeri yok. Bugün burada şehitlerimizin Çanakkale’de ortaya koydukları inancın, azmin bizlere neler kazandırdığının ispatı bakımından çok önemli. Çanakkale içinde vurdular beni. Ölmeden mezara koydular beni. Gençliğim eyvah. ‘Çanakkale köprüsü dardır geçilmez’ ama şimdi en genişini yapıyoruz. Çanakkale’ye, boğazın üzerine öyle bir köprü yapıyoruz ki inşallah hem ecdada hem de gelecek nesillere layık bir eser olacak. Bedeli 10 milyar 500 milyon TL ve bu 17 yıl işletilecek, sonra devlete bırakılacak. Böyle bir eser. İş bilenin, kılıç kuşananın. Bu köprüyle İstanbul İzmir’e farklı bir şekilde bağlanmış oluyor.”

Denizden, havadan, karadan geçilecek

Başbakan Binali Yıldırım, Çanakkale Zaferi’nin 102’inci yılında tarihin yeniden yazıldığını söyledi. 

Cumhuriyetin en büyük projelerinden birini daha hayata geçirdiklerine belirten Yıldırım, şunları söyledi: 

“Adeta geçmişten geleceğe bir köprü kuruyoruz. Tarih bugünü kaydediyor. O gün ‘Ben de oradaydım’ diyeceksiniz. İki kıtayı, Avrupa ile Asya’yı altıncı kez birleştiriyoruz. Bu Çanakkale Boğazı’nın altın gerdanlığıdır.” 

“Dünyanın en büyük eserini Cumhuriyetin 100’üncü yılında millete, Çanakkale’ye kazandırmak için bugün ilk harcı koyduk” diyen Yıldırım, “Çanakkale geçilmez ama Çanakkaleliler için millet için her türlü geçilir. Çanakkale denizden, havadan ve 1915 Çanakkale Köprüsü ile geçilir” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Lapseki’de bulunan Başbakan Binali Yıldırım’a seslenen Erdoğan, projede emeği geçenlere, Koreli ve Türk firmalara teşekkür ederek, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale otoyolu temel atma töreninin hayırlı olmasını diledi. 

Tüp temele bırakıldı

Törene eşi Semiha Yıldırım’la katılan Başbakan Yıldırım, 1915 Çanakkale Köprüsü için dünya barışına dikkati çekmek amacıyla hazırlanan tarih tüpünün sunulmasının ardından şunları söyledi: 

“Tüp temele bırakılacak. Bu köprünün kanıtı olarak bu tarihi ana şahitlik ettiniz, şahit misiniz? Türkiye’nin geleceğine 16 Nisan’da karar vermeye hazır mısınız? Geleceğin temelini atıyoruz. 1950 yılında Kore ile Türkiye’nin, Kore Savaşı’nda dostluğumuzun temelini attık. Bugün de Türkiye’nin, Kore’nin geleceğinin, kalkınmasının, refahının, iki ülkenin dostluğunun temelini Cumhuriyetin 100’üncü yılına doğru daha sağlam bir şekilde atıyoruz. Kore ile Türkiye ortak yapımı 1915 Çanakkale Köprüsü’yle bu dostluğu daha da güçlendiriyoruz. Hayırlı uğurlu olsun.”

3 dakikada geçilecek

Dünyanın en uzun köprüsü olarak tasarlanan köprü uzunluğu toplam 3.860 metre, viyadüklerle 5 kilometre olacak.

Otoyol projesi kapsamında “1915 Çanakkale Boğaz Köprüsü”nün yanı sıra toplam 31 viyadük, 5 tünel, 30 köprülü kavşakla 143 alt ve üst geçit köprüsü yapılacak.

Mega köprü geliş ve gidiş 3’er olmak üzere toplam 6 şeritten oluşacak.

10.3 milyar liralık yatırımla hayata geçirilecek köprü 2023’te açılacak.

Çanakkale Boğazı’nın ilk, Marmara bölgesinin beşinci asma köprüsü olarak tasarlanan proje, Anadolu yakasında Lapseki Şekerkaya; Avrupa tarafında Gelibolu Sütlüce mevkisi arasına yapılacak.

Kore Daelim, Limak, Kore SK ve Yapı Merkezi ortaklığı ile hayata geçirilecek proje 5.5 yıllık yapım süresi dahil toplam 16 yıl 2 ay 12 gün süreyle konsorsiyum tarafından işletilecek.

Proje kapsamında Ege bölgesini doğrudan Kapıkule sınır kapısına bağlayacak olan otoban planı da yer alacak. Böylece Ege bölgesinden Avrupa’ya taşımacılık yapan araçların İstanbul Boğazı ve İstanbul trafiğine yapmış olduğu yük hafifletilmiş olacak.

Çanakkale’de Avrupa ile Asya arasında yarım saat süren feribot geçiş süresi, köprüyle 3-4 dakikaya inecek.

Güvenli, sağlam ve estetik köprü

Yüklenici firmalar adına temel atma töreninde konuşan Yapı Merkezi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Arıoğlu, bundan daha büyük bir mutluluk ve heyecan düşünemediklerini söyledi. Arıoğlu, 9 kilometresi Asya, 88 kilometresi Avrupa kıtasında ve 4 kilometresi Çanakkale Boğazı’nı geçen Çanakkale-Malkara Otoyolu’nun Kore-Türk ortak girişimi tarafından 5.5 yılda inşa edileceğini ve 12 yıl 2 ay işletileceğini kaydetti.

Rekorları kıracak

Projenin en zor ve önemli bölümünün köprü olduğunu belirten Arıoğlu, şunları söyledi: “İdaremiz tarafından köprünün orta açıklığının 2023 metre olması istenmekte ve köprü seçilen bu açıklığı ile dünyanın en büyük açıklıklı köprüsü olacak.” Arıoğlu, “Projenin zamanında bitirilmesi, Cumhuriyet tarihine yaraşan güvenli, sağlam, estetik bir eserin inşa edilmesi ve eserin her türlü olumsuzluklardan korunması için yüce Allah’a dua ediyoruz” dedi.

LAPSEKİ Tören alanı  doldu taştı

Tören alanına ulaşmak isteyenler için kent merkezinden servis kaldırıldı.  Lapseki Çanakkale yolunun bir şeridi tören alanına ulaşım için kapatıldı.

Sabah erken saatlerden itibaren çevre illerden çok sayıda Ak Partili Lapseki’ye geldi.Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı alanda, Türk bayrağı dağıtıldı. Törene ilgi yoğun olunca yüzlerce kişi Başbakan’ı yol kenarında izledi.

Çanakkale Boğazı’nda Türk bayrakları ile donatılan birçok balıkçı teknesi de Lapseki önlerinde düzenlenen törene katıldı.  

‘G. Kore ’işbirliği için hazır

Güney Kore Ulaştırma Bakanı Ho-In Kang, “Köprü 2023’te tamamlanacak. Bunu anlamlı şekle getirmek için kulenin yüksekliğini 118 metre, mesafeyi de 2023 metre planladık. Proje Türkiye’ye çok büyük bir ekonomik kazanç olacak” dedi.  
Türkiye ile ilişkilere değinen Bakan Kang, “Bundan sonra da ekonomi alanında, her alanda iş birliği yapmaya hazırız” ifadelerini kullandı.

Sıradaki Haber