17 °c

Aziz Sancar kimdir? Aziz Sancar biyografi? Aziz Sancar'ın aldığı Nobel Ödülü? Aziz Sancar nereli?

Nobel Ödüllü başarılı bilim insanı Aziz Sancar, Türkiye'deki ziyaretlerini tamamladıktan sonra yurttan ayrıldı. Aziz Sancar kimdir?, Aziz Sancar biyografi?, Aziz Sancar'ın aldığı Nobel Ödülü?, Aziz Sancar nereli?, cevapları ve ziyaretleri haberimizde... Anıtkabir ziyareti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine eşi Gwen Sancar ve kızı Rose ile birlikte...

Güncel Haberi
Aziz Sancar kimdir? Aziz Sancar biyografi? Aziz Sancarın aldığı Nobel Ödülü? Aziz Sancar nereli?
Aziz Sancar kimdir? Aziz Sancar biyografi? Aziz Sancar'ın aldığı Nobel Ödülü? Aziz Sancar nereli?

Nobel Ödüllü başarılı bilim insanı Aziz Sancar, Türkiye'deki ziyaretlerini tamamladıktan sonra yurttan ayrıldı. Aziz Sancar kimdir?, Aziz Sancar biyografi?, Aziz Sancar'ın aldığı Nobel Ödülü?, Aziz Sancar nereli?, cevapları ve ziyaretleri haberimizde...
Anıtkabir ziyareti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine eşi Gwen Sancar ve kızı Rose ile birlikte Türkiye'ye gelen Prof. Dr. Sancar, Erdoğan ile görüşmesinin ardından Anıtkabir'i de ziyaret etti.

Atatürk mozolesine karanfil bıraktı

Prof. Dr. Sancar, eşi Gwen ve kızı Rose ile Atatürk mozolesine karanfil bıraktı. Sancar, ailesiyle birlikte saygı duruşunda bulunduğu sırada ise dua etti. Prof. Dr. Sancar eşi ve kızıyla daha sonra hatıra fotoğrafı çektirmesinin ardından Atatürk Müzesi'ni ziyaret etti.

'Atatürk'ün ruhuna Fatiha okudum'

Anıtkabir ziyaretine ilişkin açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Sancar, "Halkın bu kadar ilgisi bana gerçekten çok dokunuyor. Sağ olsunlar kadir biliyorlar, hoşuma gitti" diye konuştu. Bir gazetecinin, "Anıtkabir'de özellikle mozolenin önünde sanıyoruz, dua ettiniz" sözleri üzerine Sancar, "Müslüman bir kabre giderseniz Fatiha okursunuz. Tabii Atatürk'ün ruhuna fatiha okudum" yanıtını verdi.
Cumhurbaşkanı'ndan Sancar onuruna akşam yemeği
Yemekte Cumhurbaşkanı Erdoğan’a eşi Emine Erdoğan ve kızı Sümeyye Erdoğan; Prof. Dr. Aziz Sancar’a ise eşi Esta Gwendolyn Sancar ve kızı Rose Lorraine Eifer Sancar eşlik etti.
Okullara adı veriliyor
Törende bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Savur Ortaokulu'nun adının Prof. Dr. Aziz Sancar Ortaokulu ve Artuk Anadolu Lisesi adının ise Prof. Dr. Aziz Sancar Lisesi olarak değiştiğini söyleyerek, Mardin'de yapımı tamamlanan bilim ve sanat merkezine de Prof. Dr. Aziz Sancar Bilim Sanat Merkezi adının verileceğini açıkladı. Erdoğan; "Kendilerini tebrik ediyorum. Başarılarının artarak devamını Allah'tan temenni ediyorum" dedi.
Yemekte, Milli eğitim Bakanı Nabi Avcı, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Aca'nın yanısıra Türkiye'nin bazı bilim kurumlarının yöneticileri ve önemli bilim adamları da katıldı.
Kahvaltıda Davutoğlu- Sancar aileleri bir araya geldiler
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Sancar ailesi için Çankaya  Köşkü'nde verdiği kahvaltıda yaşanan bir diyalog, Sare Davutoğlu'nun amcası  doktor Kamil Özgür'ün, 10 yaşındayken Prof. Dr. Aziz Sancar'ın hayatını  kurtardığını ortaya çıkardı.
Başbakan Davutoğlu, Nobel Kimya Ödülü sahibi Türk bilim adamı Prof.  Dr. Sancar'ı, Çankaya Köşkü'ndeki kahvaltıda ağırladı. Kahvaltıya Davutoğlu'nun  eşi Sare Davutoğlu ile Aziz Sancar'ın eşi Esta Gwendolyn Sancar ve kızı Rose  Lorraine Peifer de katıldı.
 
Amcan Savur'da görev yapmıştı
Edinilen bilgiye göre, kahvaltıda ilginç bir diyalog da yaşandı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, Aziz Sancar'ı  kahvaltıda ağırlayacaklarını öğrenen babası Hulusi Misge'nin dün kendisine,  "Kızım, amcan Savur'da görev yapmıştı. Aziz Bey, belki amcanı tanıyordur"  dediğini anlattı.
Sare Davutoğlu, amcası doktor Kamil Özgür'ün 1955-1961 yıllarında  Mardin'in Savur ve Midyat ilçelerinde görev yaptığını belirterek, Sancar'a  amcasını tanıyıp tanımadığını sordu. Bunun üzerine Sare Davutoğlu'nun amcasını  hatırladığını söyleyen Aziz Sancar, başından geçen ilginç olayı da şöyle anlattı:
Amcanız hayatımı kurtardı
"Biliyor musunuz, amcanız benim hayatımı kurtardı. O zaman ben 10  yaşlarındaydım. Kardeşlerimden birisi zatürre olmuş ve vefat etmişti. Türkiye'ye  de penisilin yeni gelmişti. Amcanız penisilin kullanarak benim hayatımı  kurtardı."
Prof. Dr. Aziz Sancar, Kamil Özgür'ün o dönemde bölgede çok sevilen  bir doktor olduğunu, vefat ettiğini de ABD'de görev yaparken öğrendiğini ve çok  üzüldüğünü ifade etti.
Oğlu da davet edildi
Bu diyaloğun ardından Özgür'ün kendisi gibi doktor olan oğlu Suat  Özgür de Çankaya Köşkü'ne davet edildi. Özgür'ün Aziz Sancar ile bir süre  görüştüğü öğrenildi.
Aziz Sancar kimdir? Aziz Sancar, (d. 8 Eylül 1946, Savur), Kuzey Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik bölümü öğretim üyesi Türk-Amerikalı bilim insanı. Hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde 2015 Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı. Ödüle ABD'li Paul Modrich ve İsveçli Tomas Lindahl ile birlikte layık görülen Sancar daha önce de kanser tedavisinde sirkadiyen saat kullanımıyla ödüller almıştı. Kanser oluşumunda ve tedavisinde önemli bir unsur olan DNA onarımı üzerinde yıllardır çalışan Sancar bu mekanizmayı 35 yılda çözdüklerini, ancak bunun hastalara ulaşmasının biraz zaman alacağını ifade etti. Aziz Sancar, Nobel Ödülü alan ikinci, bilim alanında bu ödülü alan ilk Türk vatandaşıdır. Nobel ödülünü alan ilk Türk vatandaşı olan Orhan Pamuk, Sancar gibi İstanbul Üniversitesi mezunudur ve ödülünü edebiyat alanında almıştır.

Yaşamı

Mardin'in Savur ilçesinde, orta gelirli bir çiftçi ailesinin sekiz çocuğundan yedincisi olarak dünyaya geldi. Anne-babasının okuma yazma bilmediğini söyleyen Sancar "Ancak eğitimin önemini biliyorlardı ve çocuklarının tümünün eğitim alması için ellerinden geleni yaptılar" diyor. İlk eğitimini Mardin'de tamamladı. İyi bir öğrenci olmasının yanısıra lise futbol takımında kalecilik de yaptı ve Genç Milli Futbol takımı denemelerine çağrıldı. 1963'te girdiği İstanbul Tıp Fakültesi'ni 1969'da bitirdikten sonra Savur'da iki yıl sağlık ocağında hekimlik yaptı. Daha sonra Dallas'a giderek Dallas Texas Üniversitesi'nde Moleküler Biyoloji dalında doktora yaptı. Yale Üniversitesi'nde DNA onarımı dalında doçentlik tezini tamamladı. Daha sonra DNA onarımı, hücre dizilimi, kanser tedavisi ve biyolojik saat üzerinde çalışmalarını sürdürdü. 415 bilimsel makale ve 33 kitap yayınladı. Kendisi gibi biyokimya profesörü ve öğretim üyesi olan Gwen Boles Sancar ile evlidir. Eşiyle birlikte ABD'de okuyan Türk öğrencilerine yardım etmek ve Türkiye-Amerikan ilişkilerini geliştirmek amacıyla Aziz&Gwen Sancar Vakfı'nı kurmuştur. Vakfın ABD'nin Kuzey Carolina eyaletinde "Carolina Türk Evi" isimli bir öğrenci misafirhanesi de bulunmaktadır.

Ödülleri ve başarıları

  • ABD Ulusal Bilim Vakfı (National Science Foundation) Genç Araştırmacı Ödülü (1984)
  • Amerikan Fotobiyoloji Derneği (American Society for Photobiology) Ödülü (1990)
  • ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü (National Institutes of Health) Ödülü (1995)
  • TÜBİTAK Bilim Ödülü (1997)
  • ABD Fen ve Sosyal Bilimler Akademisi (American Academy of Arts and Sciences) Ödülü (2004)
  • ABD Ulusal Bilimler Akademisi üyesi (2005)
  • TÜBA (Türkiye Bilimler Akademisi) üyesi (2006)
  • Vehbi Koç Ödülü (2007)
  • Nobel Kimya Ödülü (2015)
Aziz Sancar, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından verilen Nobel Kimya Ödülü’nü İsveçli Tomas Lindahl ve ABD'li Paul Modrich ile paylaştı. Toplam 3 milyon İsveç kronu (yaklaşık 2.8 milyon TL) tutarındaki ödül, Alfred Nobel’in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık'ta düzenlenen törende verildi. Sancar'a ödülü, İsveç Kralı XVI. Carl Gustaf tarafından tevcih edildi.

Sıradaki Haber