ABD'den yapılan açıklamaya göre, çekilmenin 31 Aralık 2017 itibariyle yürürlüğe gireceği kaydedildi. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, UNESCO’nun İsrail karşıtı tutumunun ABD’de endişe uyandırdığı ve örgütte yapısal bir reforma ihtiyaç duyulduğu belirtildi.
Dışişleri Bakanlığı, "UNESCO'ya gözlemci ülke statüsüyle görüşlerimizi iletip tecrübelerimizi paylaşmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Filistin 2011 yılında UNESCO üyesi ilan edilmiş, ardından ABD Filistin'in dahil olduğu hiçbir uluslararası kuruluşa mali destek veremeyeceğini, yasalarının buna izin vermediğini söyleyerek UNESCO'ya fon aktarımlarını durdurmuştu.
ABD, fonlamayı durdurana kadar UNESCO bütçesinin yüzde 22'sini ödüyordu.
ABD'nin fonlamayı durdurmasının ardından 2013'te Washington yönetimi ile İsrail, UNESCO'da oy kullanma haklarını kaybetmişti.
UNESCO ise ABD'nin örgütten ayrılma karar sonrası resmi bir açıklama yayınladı.
Açıklamada, ABD’nin UNESCO’dan çekilmesinden derin üzüntü duyulduğu ve kararın hem UNESCO için hem de Birleşmiş Milletler ailesi için bir kayıp olduğu belirtildi.
UNESCO nedir?
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), eğitim, bilim ve kültür alanlarında uluslararası işbirliğini teşvik ederek barış ve istikrar sağlama amacı güdüyor.
1946’da kurulan UNESCO kamuoyunda daha çok Dünya Kültür Mirası listeleriyle tanınıyor. Kurumun 195 üyesi bulunuyor.