17 °c

TBM Hukuk Komisyonu Başkanı Doğan: 15 yılda 14 bin 293 kadın cinayeti işlendi

Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Hukuk Komisyonu Başkanı İzzet Doğan, "2017 Ocak ayı dahil son 15 yılda 14 bin 293 kadın cinayeti işlendi" dedi.

Türkiye Haberi
TBM Hukuk Komisyonu Başkanı Doğan: 15 yılda 14 bin 293 kadın cinayeti işlendi
TBM Hukuk Komisyonu Başkanı Doğan: 15 yılda 14 bin 293 kadın cinayeti işlendi

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yazılı açıklama yapan TBM Hukuk Komisyonu Başkanı İzzet Doğan, Bir toplumda kadına gösterilen sevgi, saygı, verilen değer, hak ve özgürlüklerin, toplumun gelişmişlik düzeyinin şaşmaz göstergesi olduğunu belirtti.

Toplumların, özgürlükler içinde yaşaması, barış ve huzur içinde olması için insandan yola çıkılması gerektiğini vurgulayan Doğan, "Ülkemizde halen her üç kadından biri fiziksel şiddet görmektedir. Şiddeti yalnızca fiziksel olarak görmek çok yanlış. Pek çok kadın, sesli veya sessizce, 'Yaralarım kabuk tuttu, kapandı ama gönlümdeki yaramın kanaması durmuyor' demektedir." ifadelerini kullandı.

EN ÇOK KADIN VE ÇOCUKLARI VURUYOR

Kadın cinayetlerine ilişkin bilgi veren Doğan, şöyle devam etti:

"2017 Ocak ayı dahil son 15 yılda 14 bin 293 kadın cinayeti işlendi. Kadınlar, eşleri, boşandıkları eşleri veya sevgilileri tarafından şiddet görmekte ve cinayete kurban gitmektedirler. Olayın dramatik ve vahim niteliği ise kadınların en çok sevgi ve saygı gösterdikleri, en çok güvendikleri insanlar tarafından yuvalarında, yavrularının gözleri önünde şiddet görmeleri veya cinayete kurban gitmeleridir. Aile içi şiddet, en çok kadınları ve çocukları mağdur etmektedir.

Çocuğun tanık olduğu şiddet, onları ve aileyi olumsuz etkilemekte, toplumun yapısı bozulmaktadır. Toplumun yapısının bozulması, çarpık değerlerin tercih nedeni olması, insanların hem birbirlerine ve hem de içinde yaşadıkları topluma güven duygularını örseleyerek, toplumsal huzuru tahrip eder."

Doğan, kadın hakları ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi için uluslararası alanda yapılan çalışmaların Türkiye'ye de yansıdığını aktararak, şunları kaydetti:

"AB uyum sürecinde iş kanununda yapılan değişiklikle iş yerinde cinsel tacizin işçinin iş sözleşmesini derhal feshetmesi için haklı neden oluşturacağı kabul edilmiştir. Anayasa ve yasalarda yapılan olumlu değişiklikler yanında, ülkemiz Avrupa Konseyi tarafından hazırlanan ve 11 Mayıs 2011'de İstanbul'da imzaya açıldığı için 'İstanbul Sözleşmesi' diye de anılan 'Kadına Yönelik Şiddetin ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Sözleşme'ye imza koyan ilk ülke olmuştur.

İstanbul Sözleşmesi'nin amacının, kadına yönelik ve aile içi şiddetin sonlandırılmış olduğu bir Avrupa amacı olduğu önemle belirtilmiştir. Bu sözleşme, kadına karşı şiddet ve aile içi şiddet konusunda yaptırım gücü olan ilk sözleşmedir. Kadın, özgür olsun. İsterse kutsal anneliğini yapsın, isterse dünyayı değiştirmeye kalksın. Gücüne, aklına, yaratıcılığına saygı duyalım. Böyle bir güvensiz şiddet ortamının yerine saygıyı öne çıkaran bir sevgi toplumu olmanın yollarını açmalıyız" dedi.

Sıradaki Haber