KAYSERİ (AA) - Uluslararası Havacılık ve Uzay Teknolojileri Ar-Ge Proje Organizasyonu, Kayseri'nin ev sahipliğinde başladı.
Savunma Sanayi Müsteşarlığının himayesinde Erciyes Teknopark ve Erciyes Teknoloji Transfer Ofisi tarafından kentteki bir otelde gerçekleştirilen organizasyonla hem bölgedeki sanayicinin gündemine havacılık sektörünün yerleştirilmesi hem de uluslararası firmalara bölgenin potansiyelinin tanıtılması amaçlanıyor.
Organizasyonun açılışında konuşan Savunma Sanayi Müsteşarlığı Başdanışmanı Özgür Özdemir, Türk havacılık tarihi açısından Kayseri'de açılan Tayyare Fabrikası'nın önemli olduğunu, kentin günümüzde de havacılık sektöründeki önemini 2'inci Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığına ev sahipliği yaparak sürdürdüğünü dile getirdi.
Türk havacılık sektörünün geldiği aşamaya değinen Özdemir, şunları kaydetti:
"F-16 avcı uçakları, CASA uçakları, blackhawk helikopterleri gibi sistemlerin montajı ve lisanslı üretimi bizlere büyük bir tecrübe kazandırmıştır. Elde edilen bu deneyimler sayesinde bugün kendi tasarımlarımızı yapma ve silahlı kuvvetlerimizin ihtiyaçlarını yurt içinde geliştirme ve karşılama aşamasına gelmiş bulunmaktayız. İnsansız hava araçlarımız ANKA, Bayraktar ve Karayel gibi başlangıç temel eğitim uçağı Hürkuş şu anda göklerde uçmaktadır. Halihazırda yürütülmekte olan ve aynı zamanda gelecekte başlatılması planlanan 'Milli İHA Geliştirme Projeleri' sayesinde 21. yüzyılın sistemi olarak adlandırılan İHA sistemleri alanında Türkiye'nin havacılıkta lider konumdaki ülkelerle aynı teknolojik seviyeye ulaşması hedeflenmektedir."
Özdemir, teknokentlerin savunma sanayinin yararlanması gereken önemli bir kaynak olduğunu bildiklerini, bu nedenle bazı teknokentlerde savunma sektörüne yönelik özel bölgeler oluşturmaya başladıklarını anlattı.
Havacılık sektörünün yatırım için cazip olduğunu ifade eden Özdemir, "Kayseri'deki sanayicileri havacılık sektörüne yatırım yapmaya davet ediyoruz. Airbus, Boeing gibi uluslararası firmalar, Çin'e alternatif tedarik kanalları oluşturmak istiyor." dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Hilmi Çolakoğlu da 2023 vizyonu kapsamındaki eğitim faaliyetleriyle ilgili bilgi verdi.
Çolakoğlu, "Eğitim sistemimize, sanayimize, savunma sistemimize musallat olan unsurların temizlendiği ve yeni açılımların olduğu bir günde olduğumuzu düşünüyorum." ifadelerini kullandı.
- ERÜ Teknokent'in faaliyetleri
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektörü Prof. Dr. Muhammed Güven de ERÜ Teknopark'ın bölgenin gelişim ve inovasyon üssü olma hedefine hızla ilerlediğini söyledi.
Teknopark'ta 195 işletme ve kuluçka firmasının Ar-Ge faaliyetinde bulunduğunu anlatan Güven, "Burada 700'den fazla nitelikli personel çalışıyor, 300 Ar-Ge projesi aktif olarak yürütülüyor. Kurulduğu günden bugüne kadar 707 Ar-Ge projesi ve 310 milyon lirayı aşan ciroya ulaşmıştır. Bugünkü organizasyonda firmalar arasında organize edilen 120 yüz yüze görüşme gerçekleştirilecek. Bu görüşmelerde sektör temsilicileri ve bilim adamları bir araya gelecek." diye konuştu.
Kayseri Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ercan Teke, 12. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Selçuk Aygün de katıldığı organizasyon, 2 gün sürecek.