Ünlü çöpçatanlık uygulaması Tinder, milyonlarca kullanıcının, fotoğraflarını yüklemesi için birçok sebebe sahip. Ancak bir yapay zekayı geliştirmek için oluşturulan veri setine katkıda bulunmak, bu sebeplerden biri olmayabilir.
Geçtiğimiz ay Google tarafından satın alınan makine öğrenimi platformu olan Kaggle'da bir kullanıcı, Tinder'ın API'sini kullanarak 40 bin kullanıcının profil fotoğrafını topladığı bir veri setini yayınladı.
People of Tinder, yani Tinder'ın İnsanları adı verilen bu veri seti, altı adet indirilebilir zip dosyasından oluşuyor. Bunlardan 4 tanesi 10 bin profil fotoğrafı bulunduruyor ve kalan iki zip dosyası ise her iki cinsiyetten 500 örnek fotoğraf bulunduruyor.
Daha önce çalıştığı veri setlerinden memnun olmayan Colianni, Tinder'ın elinde bulundurduğu doğal, gerçek insanlardan oluşan veri setini kullanmanın iyi bir fikir olduğunu düşünerek bu veri setini oluşturduğunu belirtti.
Üç gün önce Kaggle'a yüklenen veri seti, bugüne kadar 300'den fazla kez indirildi ve bu fotoğrafları kimin hangi amaçlarla kullanacağı konusunda kimsenin bir fikri yok.
Her ne kadar Colianni, insanların fotoğraflarını bir veri seti haline getirip kullanabileceğini düşünse de fotoğraflarınızın herkesin ulaşabileceği bir veri setinde saklanması ve milyonlarca farklı uygulamada kullanılabilme ihtimali açıkçası biraz korkutucu.
Tinder daha önce de hacklenmişti!
Tinder'ın API'siyle bu güne kadar birçok kez hacklendi ve API kullanılarak birçok farklı şey yapıldı. Otomatik olarak Tinder'daki bütün kadınları beğenmek ve zamandan kazanmak ya da para karşılığında bir kullanıcının Tinder kullanıp kullanmadığını söylemek bunlardan sadece birkaçı.
Dolayısıyla Tinder'ın artık bu izinsiz kullanımlar konusunda bir önlem alması ve kullanıcılarının gizliliklerini koruması konusunda bir adım bekleniyor. Ancak şirket oluşturulan veri seti konusunda bile bir açıklama henüz yapmadı. Bakalım ilerleyen günlerde Tinder bu konuda bir açıklama yapacak mı?