ANTALYA (AA) - Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Başkanı İlker Tabak, siber saldırılarının yeni savaş konsepti olduğunu belirterek, "Siber saldırılarına karşı dünyada erken önlem alan birkaç ülkeden birisiyiz. Ülkelerin nükleer santrallerine saldırılıyor, iletişim ağları çökertiliyor. Bunlar tamamen ekonomik darbeyi vurmak için kullanılan bir araçlar silsilesi olarak değerlendiriliyor." dedi.
TBD tarafından bu yıl 18'incisi düzenlenen, "TBD Kamu-BİB, Kamu Özel sektör Buluşması" Turizm Bölgesi Belek'te bir otelde başladı.
"2023 ve Ötesi Akıllı Üretim, Verimli Devlet" temalı programda, kamu verilerinin paylaşılmasından akıllı şehirlere, büyük veri uygulamalarından siber güvenliğe kadar birçok güncel konu değerlendirilecek.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ve Dijital Türkiye Platformu'nun desteğiyle organize edilen buluşmada, "Kamu Verisi Kullanılarak Geliştirilen Akıllı Uygulamalar", "Kamu Verisinin Paylaşılması Politika Ve Mevzuatı", "Kamu BT Projelerinin Yarattığı Ekonomik Değer", "Büyük Veri Uygulamaları" ile "Büyük Veri ve Siber Güvenlik" konuları da tartışılacak.
TBD Başkanı Tabak, "TBD Kamu-BİB, Kamu Özel sektör Buluşması" kapsamında düzenlediği basın toplantısında, internet fiyatlarının alım gücüyle orantılı hale gelmesi gerektiğini belirterek, her eve elektrik, doğalgaz ve su gibi internetin de girmesini sağlamayı amaçladıklarını söyledi.
Bunun için de internetin makul fiyatta olması gerektiğinin altını çizen Tabak, Türkiye'de nüfusun yüzde 50'sinden fazlasında internet erişimi olduğunu ancak bunun hızlarının değiştiğini dile getirdi.
- "Siber saldırılar yeni savaş konsepti"
Tabak, siber saldırılarının dünyanın bir gerçeği olduğunu ve sanal alemle iç içe yaşayan bir toplum olduktan sonra bunun ortaya çıkmasının normal olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:
"Siber saldırılar yeni savaş konsepti. Bunun münferit şekilde bireysel anlamda da gerçekleştirebilir ya da devlet destekli devletlerarası birtakım saldırılar da olabilir. Bunların kaynakları zaman zaman öğreniliyor, önlemler alınıyor ama zaman zaman da bulunamıyor. Ortaya çıkanlar 'en hayırlı saldırılardır' diyebiliriz en azından ne olduğunu biliyorsunuz. Gizli olanı, ne yapıldığını bilinmeyeni en tehlikelisi. Siber saldırılar sonucunda birtakım kayıplar olabiliyor, devletimiz bu konuda birtakım adımlar atmış durumda. Silahlı kuvvetlerde de benzer girişimlerimiz var. Dünyanın gerisinde değiliz bu konuda."
Tabak, kişisel olarak doğrudan doğruya bir tehlikenin söz konusu olmadığını, bankaların finans bilgilerini çok iyi şekilde koruduğunu anlattı.
Bilişim teknolojilerinin yatırım yapılacak en son sıradaki yatırım olanı olarak kurumların önünde durduğunu belirten Tabak, tasarruf tedbirleri gündeme geldiğinde üstü ilk çizilenin bu tür yatırımlar olduğunu kaydetti.
Tabak, bunların vazgeçilmez yatırımlar olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
- "Bilişim suçlarında yeni düzenlemeler yapılmalı"
Tabak, siber saldırılara karşı dünyada erken önlem alan birkaç ülkeden biri olduklarını dile getirerek, şöyle devam etti:
"Ülkelerin nükleer santrallerine saldırılıyor, iletişim ağları çökertiliyor. Bunlar tamamen ekonomik darbeyi vurmak için kullanılan bir araçlar silsilesi olarak değerlendiriliyor. Ülkeler var olduğu sürece, aralarında dostluk, iyilik, güzel şeyler yapmak gibi bir kültür oluşmadığı sürece bu tür saldırılar maalesef olacak."
Bilişim suçlarıyla ilgili yeni düzenlemeler yapılmasını öneren Tabak, siber saldırıların çoğunun yurt dışından geldiğini ve bunun uluslararası iş birliğini gerektiğine dikkati çekti.
İnternet ortamında yapılan ticarete de değinen Tabak, elektronik ticaretini iyi yapan yerlerin de olduğunu ancak yanıltıcı ürün gönderip, sistemin kötü anılmasına yol acan uygulamaların da bulunduğunu anlattı.
Tabak, şöyle devam etti:
"Binali Yıldırım, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olarak sektörle yakından ilgilenen bir bakandı. Başbakan olarak görev başında göreceğiz. Devletin en başındakine biz 'bilişim nedir' diye anlatmayacağız. Sektör için mutluluk verici bir olay. İş yoğunlundan dolayı ne kadar ilgilenebilir bilmiyorum ama Bakanlar Kurulu Toplantısını sanal ortamda yapması, alınan kararları elektronik imzayla imzalayıp, uygulamaya koyması diğer kurum ve kuruluşlar için örnek olacaktır. Bunu kendisinden bekliyoruz."