ANKARA (AA) - Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yapılan "Olimpik Sporcu Fabrikaları" yurdun dört bir yanına yayılıyor.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri (TOHM) projesine ilave olarak, sporcuların daha rahat ve modern tesislerde spor yapmalarına imkan sağlamak için başlatılan projede, ilk aşamada Rize, Kırıkkale ve Bartın'daki tesisler tamamlanarak sporcuların hizmetine sunuldu. Bu 3 ilin yanı sıra 29 kentte daha hayata geçirilecek proje için bakanlık bütçesinden 234 milyon lira kaynak aktarıldı.
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, şampiyon sporcuların yetişmesi için her şeyden önce tesis gerektiğini belirterek, "Öncelikli amacımız spor yatırımlarını, en gelişmiş ve modern tesisleri, ülkenin her yerine ulaştırmak. Tesisleşmeyi tüm Anadolu'ya yayıyoruz. Türkiye'de bu zamana kadar yapılamayan tesisleşme atağını gerçekleştiriyoruz." ifadelerini kullandı.
2002 yılına kadar inşa edilen tesis sayısının bin 757 olduğuna dikkati çeken Kılıç, "Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın başlatmış olduğu değişim ve gelişme hamlesi sayesinde, 2002'den bu yana bin 789 tesis inşa edildi. Sadece 6 ay gibi çok kısa sürede futbol, basketbol, voleybol sahası olan 900 tane, semt tipi spor tesisi yaptık. Sporcuyu yetiştirmek için tesisinizin olması şart. Hiçbir başarı kendiliğinden gelmez. Önemli olan o başarıları taşıyacak tesis hamleleri yapabilmek ve ülke için kalıcı eserler üretebilmek." değerlendirmesinde bulundu.
Kılıç, açıklamasına şöyle devam etti:
"Daha önce yabancı ülkelerdeki statları, spor salonlarını gıptayla izlerdik. Şimdi bunları konuşmuyoruz. Şimdi, bizim de farklı illerimizde aynı kalitede statlarımız, spor tesislerimiz var diyoruz. Daha iyilerini yapmaya devam ediyoruz. Hedefimiz ülkemizin en büyük zenginliği ve güç kaynağı olan çocuklarımızı ve gençlerimizi çağın gerektirdiği eğitim, bilgi ve sporla yetiştirerek geleceğe en iyi şekilde hazırlamaktır. Sporcu fabrikalarıyla, illerdeki sporcularımızın daha iyi şartlarda antrenman yapmalarını sağlamayı amaçlıyoruz. Aynı zamanda, daha fazla sporcuya ulaşmak, geleceğin teminatı gençlerimizi kötü alışkanlıklardan uzak tutmak, onların sosyalleşmesini sağlamak istiyoruz. Asıl mesele, sporcu kardeşlerimizin bu tesisleri en iyi şekilde kullanmaları, kendilerine sunulan imkanları iyi değerlendirmeleridir. İnşallah onlar da önemli başarılarla bu güzel tesisleri taçlandırırlar."
- Tüm spor faaliyetleri aynı anda gerçekleştirilebiliyor
"Çok Amaçlı Spor Salonu" olarak da adlandırılan sporcu fabrikalarında, takım sporları ve bireysel tüm spor faaliyetleri aynı anda gerçekleştirilebiliyor. Güreşten cimnastiğe, basketboldan voleybola kadar tüm spor branşlarına uygun salonları bünyesinde barındıran tesislerde yüzlerce sporcu aynı anda spor yapabiliyor.
Rize, Kırıkkale ve Bartın'daki tesislerin inşaatları tamamlanarak sporcuların hizmetine sunulurken, İstanbul, Ankara, Antalya, Samsun, Batman, Bingöl, Bursa, Denizli, Elazığ, Gaziantep, Isparta, Karaman, Kocaeli, Malatya, Nevşehir, Şanlıurfa, Tekirdağ, Yozgat ve Zonguldak illerindeki tesislerin yapımı devam ediyor.
Adıyaman, Ardahan, Artvin, Bolu, Karabük, Konya, Osmaniye illerindeki sporcu fabrikalarının projesi hazırlanarak, ihalesi yapıldı. Diyarbakır Merkez Sporcu Fabrikası, İstanbul Avrupa Yakası Sporcu Fabrikası ve Kilis Merkez Sporcu Fabrikası ise ihale aşamasına getirildi.