SAMSUN (AA) - Samsun'da futbol ve satranç oyunları birleştirilerek oluşturulan oyuna "Futranç" adı verildi.
Samsun Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi (ÖMÜ) Vakfı Koleji'nin birlikte geliştirdikleri futranç oyununun tanıtımı, Atatürk Spor Salonu'nda yapıldı.
Tanıtımda konuşan OMÜ Vakfı Proje Koordinatörü Birol Genç, geliştirdikleri oyunun dünyada ilk olduğunu söyledi.
Futbol ve satrancın farklı stratejileri bulunduğunu anlatan Genç, bunun yanı sıra hızlı karar verebilme, analitik düşünme becerilerini geliştirme, sonuç odaklı mukayese yapabilme, doğru hamlelerin yapılması halinde kazanma gibi birçok ortak nokta olduğunu kaydetti.
Satrancın zihinsel gelişimle masada, futbolun ise fiziksel ve kas sistemine bağlı olarak sahada oynandığına dikkati çeken Genç, "Bu iki dalın birleştirildiğinde ortaya çıkan sonuçların insan hayatı için önemli olduğunu düşünüyoruz. Satrancın futbola yansıtılmasıyla disiplinli antrenmanlarla fiziksel olarak hazırlanan oyuncuların zihinsel gelişimi en üst seviyeye çıkarılacak" diye konuştu.
Gençlik Hizmetleri ve Spor İlkadım İlçe Müdürü Murat Turan ise oyunun dünya ve Türk futboluna önemli katkı sağlayacağına inandığını ifade etti.
Futranç oyununun futbol kulüplerinin altyapılarında geniş yer bulabileceğini düşündüğünü anlatan Turan, "Proje, amaç ve hedefler doğrultusunda yenilikçi bir akım olarak diğer spor dallarına yansıtılabilir. Sporcuların yeteneklerine ve gelişimine önemli oranda katkı sağlayacağına hiç şüphemiz yok" değerlendirmesinde bulundu.
Konuşmaların ardından sporcular, futranç gösteri maçı yaptı.
- Oynanma şekli
Fiziksel yetenek ve zekanın birlikte kullanıldığı strateji, taktik ve analitik düşünme ağırlıklı futranç, uzunluğu en fazla 45, genişliği de 25 metre olan alanda oynanıyor. Köşe vuruşunun bulunduğu oyunda taç atışları ayak ile yapılıyor.
Oyuncu sayısı eşit olmak şartıyla bir takımda en fazla 6 kişi bulunabiliyor. Her takımda ikişer yedek oyuncunun bulunduğu oyunda, maçlar yirmişer dakikadan iki devre şeklinde, beş dakika devre arası verilerek oynanıyor. Maçın başında kura çekimini kazanan takım hem topu alıyor hem de satranç oyununun ilk hamlesini yapıyor.
Satranç, oyunun içinde oynanıyor. Takımlar, ilk hamle yapacak oyuncuyu kendisi belirliyor. Hamleler ilk hamleden sonra formadaki sıra numarasına göre devam ediyor. Oyun sonunda satrancı kazanan takım, 2 gol atmış sayılıyor. Beraberlik durumunda altın gol, eşitlik bozulmazsa penaltı uygulaması gerçekleştiriliyor.
Futbol ile satrancın aynı anda oynandığı oyunda maç başladıktan sonra hakem, ilk hamleyi yapması için takımın seçtiği oyuncuyu çağırıyor. Bu oyuncunun sahanın kenarındaki masaya konulan satrançta hamlesini yapmasının ardından hakem, rakip takımın oyuncusunu hamlesini gerçekleştirmek üzere çağırıyor. Hamlesini tamamlayan oyuncu saate bastıktan sonra sahaya dönüyor.
Oyun, bir başhakem, iki çizgi hakemi, bir satranç hakemi, bir de yedek hakem olmak üzere 5 hakem tarafından yönetiliyor.