DÜZCE (AA) - Milli motosikletçi Kenan Sofuoğlu, Düzce'nin Cumayeri ilçesinde yapımına başlanan motor sporları pistine ilişkin, "Bizim Cumayeri'nde yapmak istediğimiz, Türkiye'deki bütün sporcuların yanı sıra otomobile ve hıza merakı olanların, motosikleti olanların caddelerde hız yapmaktansa piste çıkıp hız yapabileceği bir ortam oluşturmak." dedi.
Düzce Valisi Ali Fidan'ı makamında ziyaret ederek pist çalışmaları hakkında görüş alışverişinde bulunan Sofuoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de vatandaşların yararlanabileceği bir parkur olmadığını, böyle bir parkuru kentte yapmak istediklerini söyledi.
Düzce'de dün gece meydana gelen motosiklet kazasında bir kişinin hayatını kaybettiği haberini aldığını belirten Sofuoğlu, "İnsanların böyle parkurlara ihtiyacı var. Buralara çıkıp içlerindeki hız tutkusunu atmaları gerekiyor. Bu pisti yapma amaçlarımızdan biri herkesin rahatlıkla çıkabileceği bir parkur olmasıdır. Burayı ben kendim yapmıyorum, devletin desteğiyle beraber yapıyoruz. Buradan hiç kimsenin maddi beklentisi olmayacak, ne belediyenin, ne valiliğin ne de Cumayeri Belediyesinin." diye konuştu.
Sofuoğlu, hiçbir gelir peşinde olmaksızın sadece insanlığa, özellikle gençlere, motor sporlarına hizmet etmek için böyle bir parkur yaptıklarına işaret ederek şöyle devam etti:
"Parkurun yapımında bizden desteğini esirgemeyen sayın valimize, belediye başkanlarımıza teşekkür ediyorum. İnşallah bitirdiğimizde Türkiye'ye özgü bir parkur yapmak istiyoruz. Motor sporları pisti yapmak kolay değil, elimizden gelen tüm gücümüzle mücadelemizi vereceğiz. Tabi bunun için devletin desteği gerekiyor. Parkur bittiğinde inanıyorum ki çok aktif bir şekilde kullanılacak ve herkese faydası olacak. Kolay değil, biz de tüm işimizi bırakıp burada uğraşacağız. Sonunun güzel olacağına inanıyorum."
Bir gazetecinin pistin ne zaman faaliyete geçeceğini sorması üzerine Sofuoğlu, "Bu yıl bir asfalt atıp, hem otomobil hem de motosiklet yarışlarını yapmayı amaçlıyoruz. Tam anlamıyla bitmesi önümüzdeki yılın ortalarını bulur. Bu tesisin tamamlanması için ilk adım asfaltın bitmesidir. Şu an altyapı çalışmaları devam ediyor. Eylül ayında asfalt atacağız, eylül ayının sonunda da yarışları yapacağız. Hazır olmasa bile yarışları yapacağız." ifadesini kullandı.
- Pisti hıza merakı olanlar da kullanabilecek
Sofuoğlu, Düzce'deki pistin İstanbul Park gibi yarışların dışında kalma ihtimali karşısında nasıl çalışma yürütüleceğinin sorulması üzerine şöyle konuştu:
"İstanbul Park gerçekten büyük ve güzel bir pist. Dolayısıyla İstanbul Park'ı kullanmak Türkiye Şampiyonası'ndaki sporcular için kolay değil. Çünkü maliyetleri yüksek bir pist, oraya herkes giremiyor. Bizim Cumayeri'nde yapmak istediğimiz , Türkiye'deki bütün sporcuların yanı sıra otomobile ve hıza merakı olanların, motosikleti olanların caddelerde hız yapmaktansa piste çıkıp hız yapacağı bir ortam oluşturmak. Düzce'deki yapılan pistin asıl amacı bu. Hem Türkiye'deki sporcuların yararlanacağı hem de normal halkın gelip orada otomobilini, motosikletini kullanmasını sağlamak istiyoruz. Tabi ki bunun bedava olması mümkün değildir ama düşük maliyetlerle herkesin kullanabileceği, şampiyonaların yarışabileceği bir parkur yapmak amacındayız."
- Osmangazi Köprüsü'ndeki hız denemesi
Osmangazi Köprüsü'nde yaptığı sürüşte saatte 400 kilometre hıza ulaştığı hatırlatılan Sofuoğlu, şunları kaydetti:
"Bu hızı geçme gibi bir düşüncem yok. Kimseye 380-400 kilometre hız önerisinde bulunmak gibi bir amacımız da bulunmuyor. Bu özel bir marka ve o markanın ürettiği motosikletle çıkılmış en yüksek hız 380'di. Biz 390 yaptık. Daha sonra bazı eksiklikler vardı, tekerleği ve yakıtı gibi. Bunları tamamladığımda Sayın Cumhurbaşkanımızla görüştüm ve '400'e çok yakınım, yapmak istiyorum ve bunu hem sizin önünüzde hem de Türkiye'nin gözdesi olan Osmangazi Köprüsü'nde yapmak istiyorum.' dedim. Kendisi hoş karşıladı ve güzel de bir organizasyon oldu. Hem 400 yapmış olduk, hem de güzel ses getirmiş, dünyaya duyurmuş olduk. Benim işim yarışmak, hız yapmak değil. Her ne kadar ikisi aynı olarak bilinse de hız ve yarışmak benim için farklı şeyler. 400 kilometre hız riskli bir hız. En ufak bir teknik arızada ya da kaza yaptığınız zaman gerçekten sonucu kötü olacak bir hızdan bahsediyoruz. Bir daha deneme gibi bir ihtimalim yok. Motosikleti zaten eve park ettim, tasarımını beğendiğim motosikletlerden, öyle duracak evde."
Sofuoğlu, kimseye bu hızı tavsiye etmediğini vurgulayarak "Bazı duyumlar alıyorum 'rekorlar peşinde koşacaklar' diye. Kolay bir şey değil, kalkıp böyle bir rekor peşinde koşup bir insanın hayatını kaybetmesi beni üzer. Ben bunun için yapmadım. İnşallah böyle rekorlar peşinde insanlar koşup da tehlikeli işler yapmazlar. Ben rekoru, kapalı ve uygun bir alanda yaptım. 400 kilometre hızı istediğiniz kadar alanları da yolları da kapatsanız yine güvenliği olmayan bir hızdan bahsediyoruz. Benim de bir daha yapmak gibi bir niyetim yok." diye konuştu.