ISPARTA (AA) - Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Viral Hepatit Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bilgehan Aygen, "Kronik karaciğer hastalığı profiline bakıldığında, Türkiye'de yaklaşık 3 milyon kişi Hepatit B, 750 bin kişi Hepatit C hastasıdır." dedi.
KLİMİK Derneği tarafından Isparta'daki bir otelde düzenlenen "Ulusal Viral Hepatit Sempozyumu", 110 akademisyenin katımıyla başladı. Katılımcıların hepatit hastalıklarının tüm yönleri ile ele alacağı sempozyumda, bir sonuç bildirisi de yayımlanacak.
Sempozyumda gazetecilere açıklama yapan KLİMİK Viral Hepatit Çalışma Grubu Başkanı Prof.Dr. Aygen, hepatitin virüslerin neden olduğu, karaciğerin iltihaplanmasına yol açan bir hastalık olduğunu belirterek, ölüme ve karaciğer yetmezliğine yol açtığını ifade etti.
Dünyada yaklaşık 2 milyar kişinin Hepatit B virüsü ile karşılaştığını ve 400 milyon kişide de kronik hastalık olduğunun bilindiğini anlatan Prof. Dr. Aygen, her yıl yaklaşık 1 milyon kişinin de Hepatit B virüsü ile ilişkili hastalıklar sonucu yaşamını kaybettiğinin tahmin edildiğini bildirdi.
- "Hepatit B Türkiye için büyük bir sorun"
Prof. Dr. Aygen, Hepatit C virüsünün diğerlerine göre daha az sıklıkta görülse de kronikleşme riskinin daha yüksek olduğuna işaret ederek, aşısı geliştirilemediği için önümüzdeki yıllarda en önemli Hepatit etkeni olacağının varsayıldığını aktardı.
Prof. Dr. Aygen, hastalığa ilişkin şu bilgileri verdi:
"Kronik karaciğer hastalığı profiline bakıldığında, Türkiye'de yaklaşık 3 milyon kişi Hepatit B, 750 bin kişi Hepatit C hastasıdır. Ülkemizde Hepatit B ve Hepatit C, karaciğer sirozu ve kanserin en sık sebebidir. Karaciğer nakli yapılan her üç hastanın ikisinde sebep Hepatit B veya Hepatit C'dir. Günümüzde Hepatit B, sayısal olarak ve sonuçları bakımından ülkemiz için daha büyük bir sorundur. Karaciğer sirozu ve karaciğer kanseri hastalarının yüzde 50'sinden Hepatit B, yüzde 25'inden ise Hepatit C sorumludur. Ancak Hepatit B'ye karşı aşılanma oranlarının artması sayesinde önümüzdeki yıllarda bu rakamların değişmesi beklenmektedir."
- SGK'nın açıklaması sevindirdi
Prof. Dr. Aygen, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından Hepatit C ilaçlarının geri ödeme kapsamına alınmasında son aşamaya gelindiğinin açıklanmasının hem hastalar hem de tedaviyle uğraşan hekimler için çok sevindirici bir gelişme olduğunu ifade etti.
Türkiye'de birçok yeni Hepatit ilacının kullanım ruhsatı olmasına rağmen, çok uzun süredir geri ödeme koşullarının yeniden düzenlenmesinin beklendiğini vurgulayan Prof. Dr. Aygen, şunları söyledi:
"Halen geçerli olan mevzuattaki tedaviler ise Hepatit C infeksiyonunu kontrol etmede yetersizdir. Özellikle daha önce defalarca tedavi alıp, bu tedavilere yanıt vermeyen ve karaciğer hastalığı ilerlemiş hastalarımızın yeni tedavi seçenekleri dışında tedavi şansı bulunmamaktadır. Henüz geri ödemenin hangi koşulları içereceği netleşmese de dünyanın kronik Hepatit C'de birincil kabul ettiği ve tedavideki başarı oranının yüksek olduğu ilaçların ülkemizde de kullanılabilmesi çok önemli bir sağlık sorununa çözüm getirecektir."
Sempozyum, 2 gün boyunca devam edecek.