ANTALYA (AA) - Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Murat Gültekin, 14 ayda 1 milyon kadının HPV DNA testinden geçtiğini belirterek, "Tüm bu taramaların sonuçlarını yaklaşık 10 gün içerisinde hem aile hekimlerimize hem tüm doktorlarımıza hem de vatandaşlarımıza bildiriyoruz" dedi.
Gültekin, Antalya'nın Belek Turizm Bölgesinde bir otelde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, dünyada 3 kanserin tarandığını belirterek, bunlardan rahim ağzı kanserinin çok önemli olduğunu söyledi.
Rahim ağzı kanserinin taranması ve erken teşhisi için farklı metotların kullanıldığını belirten Gültekin, her ülkenin kendi imkanlarına ve insan kaynaklarına göre bu metotlardan birini kullanarak rahim ağzı kanserinin taranmasını önerdiğini kaydetti.
Gültekin, rahim ağzı kanserinin özellikle gelişmekte olan toplumlarda çok önemli bir kanser nedeni olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
"Dünya genelinde yılda 500 bin kadına rahim ağzı kanseri teşhisi konuluyor. Ne yazık ki teşhis konulanların yarısı hayatını kaybediyor. Ayrıca birçok ülkede başarılı bir tarama programının olmadığını görüyoruz. Avrupa Birliği ülkelerinde bile başarılı rahim ağzı kanseri tarama programları 9-10 tane."
- "14 ayda bir milyon kadın, taramadan geçti"
Yeni gelişen bilimsel gelişmelerde yıllardır kullanılan "pap smear" testine alternatif olarak uygulanan farklı testlerden birisinin de HPV DNA testinin kullanılması olduğunu anlatan Gültekin, bu testlerin bilimsel olarak en azından pap smear testinden daha başarılı sonuçlar verdiğini, taramalarda da tek başına kullanılabileceğinin birçok dernek tarafından onaylandığını vurguladı.
Gültekin, Türkiye'de 2014'te rahim ağzı kanserlerinde HPV DNA testlerinin birinci basamak sağlık personeli tarafından kullanılmaya başlandığını dile getirerek, şöyle konuştu:
"Yaklaşık 14 ayda bir milyon kadına tarama gerçekleştirdik. Tüm bu taramaların sonuçlarını yaklaşık 10 gün içerisinde hem aile hekimlerimize hem tüm doktorlarımıza hem de vatandaşlarımıza bildiriyoruz. Bir milyon taramanın içerisinde yaklaşık 6 bin 400 kadınımıza hiç kanser gelişmeden teşhis ettik ve onların yaşamlarına dokunduk. Bir milyonuncu örnek 30 Kasım'da Antalya'dan alındı. Bu güzel testi yaptıran bir milyon kadınımıza teşekkür ediyoruz. Bizim daha taramayı düşündüğümüz 14 milyon kadınımız var. Şimdi sıra onlarda."
Toplantı, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl'ün bir milyonuncu taramayı gerçekleştiren doktor Zeynep Turan'a plaket vermesiyle sona erdi.