KOCAELİ (AA) - Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Orhan Koç, "Palyatif sağlık hizmetleri, Türkiye'de şu anda sadece Sağlık Bakanlığına bağlı kamu hastanelerinde verilmekte ama biz Sosyal Güvenlik Kurumu olarak, tüm üniversite hastanelerimizde palyatif sağlık hizmetlerini geri ödemeye alıyoruz." dedi.
Kocaeli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğince Başiskele ilçesinde bir otelde bu yıl ikincisi düzenlenen Evde Sağlık ve Palyatif Bakım Hizmetleri Sempozyumu başladı.
Sempozyumun açılışında konuşan SGK Başkan Yardımcısı Orhan Koç, koruyucu, tedavi edici sağlık hizmetleri ile rehabilitasyon hizmetinin önemine değinerek, Türkiye'deki sistemin Avrupa'nın çok daha önünde olduğunu söyledi.
Avrupa'da sosyal güvenlik kurumunun daha acil sağlık hizmetlerini ödemezken Türkiye'nin evde sağlıkta aracı sağlık hizmetlerini bile ödediğini vurgulayan Koç, "Evde sağlık hizmetleri birçok Avrupa ülkesinde palyatif sağlık merkezlerinden sonra kurulan bir sistemdir ama Türkiye'de evde sağlık hizmetleri daha önceden kurulan ve her yerde yaşayan vatandaşımıza sosyal güvencesi olsun veya olmasın verilen bir hizmet." diye konuştu.
Koç, SGK'nın çok kapsayıcı bir hizmet sunumu olduğuna dikkati çekerek, şöyle dedi:
"Palyatif sağlık hizmetleri son dönemde daha aktif olarak konuşulan bir konu. Palyatif sağlık hizmetleri, Türkiye'de şu anda sadece Sağlık Bakanlığına bağlı kamu hastanelerinde verilmekte ama biz Sosyal Güvenlik Kurumu olarak tüm üniversite hastanelerimizde palyatif sağlık hizmetlerini geri ödemeye alıyoruz. Yine bütün üniversite hastanelerimizde evde sağlık hizmetlerini de geri ödemeye alacağız. SGK olarak beklentimiz, üniversite hastanesine giden vatandaşımızın da bu hizmetten haberdar olması. Buradaki hocaların da bu hizmetten yararlanması için hastayı yönlendirmesi. En önemlisi de akademik katkı sağlamaları. Yani üniversitelerin bu işin içinde olmaları sistemin daha iyi yerlere getirilebilmesi için çok önemli. "
- Düzenleme muhtemelen 15 gün içerisinde yapılacak"
Palyatif sağlık hizmetleri anlamında da üniversitelerin çok önemli bir rol üstleneceğini düşündüklerini vurgulayan Koç, "En kısa zamanda muhtemelen 15 gün içerisinde düzenlemeyi yaparak üniversitelerimizde palyatif sağlık hizmetlerini ve evde sağlık hizmetlerini geri ödemeye alacağımızı burada ilk kez duyurmuş oluyorum. Özel sağlık sektörünün de evde sağlık ve palyatif sağlık hizmetleri açısından sisteme katılmaları konusunda çalışmalarımızın devam ettiğini, onların da sisteme bir şekilde katılması gerektiğine inanıyorum." ifadesini kullandı.
Koç, kendilerinden en fazla talep edilen konulardan birinin de yatalak hastaların kullandığı hasta bezleriyle ilgili olduğunu aktararak, "Vatandaş bir marketten, eczaneden veya tıbbi sağlık malzemesi satan yerden bez alıyor, parasını sonra geliyor bizim merkezlerden tahsis ediyor, bir uğraş içerisine giriyor. Şimdi biz onu eczaneler üzerinden alımlarını sağlayacağız. Vatandaşımızın erişimini kolaylaştıracak düzenlemeleri yapacağımızı duyurmuş oldum." ifadelerini kullandı.
- "Nüfusun yaşlanmasıyla palyatif bakım ihtiyacı artıyor"
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Toplum Sağlığı Hizmetleri Daire Başkanı Kanuni Keklik, Türkiye'de doğumda beklenen ortalama yaşam süresi uzadığını, 2000-2014 nüfus piramidine bakıldığında bunun görülebileceğini belirtti.
Nüfusun giderek yaşlanmasına bağlı olarak kronik hastalıklar ve engelli sayısının da arttığına dikkati çeken Keklik, "Kanser oranının artmasına bağlı olarak palyatif bakım ihtiyaçları artıyor. Bu da beraberinde gereksiz yatak işgallerine sebebiyet veriyor. Buna bağlı olarak sağlık harcamaları da artıyor." değerlendirmesinde bulundu.
Keklik, evde sağlık hizmetleriyle sağlık maliyetinin düştüğünü vurgulayarak, "Yatış süresini kısaltarak yatak işgallerini önlüyor. Dolayısıyla, hastanedeki yatakların daha efektif kullanımına imkan sağlıyor. Kişiye özel bir bakım sağlayarak iyileşmeyi hızlandırıyor. Hasta aile içi yaşama katıldığı için uzun bir etkili bir psikolojik ortam sağlıyor. Dolayısıyla hastanın yaşam kalitesini güçlendiriyor." diye konuştu.
Kocaeli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Şenol Ergüney de sempozyumu evde sağlık hizmetleri ile palyatif sağlık hizmetlerinin sağlıkçılar tarafından daha iyi benimsenmesi, konunun ayrıntılarının uzmanlar tarafından personele aktarılması ve toplumda bir farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlediklerini ifade etti.