17 °c

Çapraz nakil ile hayat buldular

ANTALYA (AA) - Antalya'da böbrek hastası iki kadın, eşleri gönüllü verici olmasına rağmen kan grubu uyuşmayınca birbirlerinin eşlerinin böbrekleriyle hayata yeniden "Merhaba" dedi.Antakya'da yaşayan 29 yaşındaki ev kadını Eylem Demirkol'a 1,5 yıl önce böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. Bir süre diyalize giren Demirkol'a doktorlar, böbrek nakli olması...

Sağlık Haberi
Çapraz nakil ile hayat buldular
Çapraz nakil ile hayat buldular

ANTALYA (AA) - Antalya'da böbrek hastası iki kadın, eşleri gönüllü verici olmasına rağmen kan grubu uyuşmayınca birbirlerinin eşlerinin böbrekleriyle hayata yeniden "Merhaba" dedi.

Antakya'da yaşayan 29 yaşındaki ev kadını Eylem Demirkol'a 1,5 yıl önce böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. Bir süre diyalize giren Demirkol'a doktorlar, böbrek nakli olması gerektiğini bildirdi. Demirkol'a böbreğini vermek için eşi Umut Demirkol gönüllü oldu. Aile nakil hazırlıkları yapmak için Antalya'daki özel bir hastaneye başvurdu. Burada yapılan tetkiklerde Demirkol'un böbreğinin eşine uyumlu olmadığı tespit edildi.

Bu sırada hastanede bulunan ve Mersin'de 13 yıldır böbrek yetmezliği çeken 36 yaşındaki ev kadını Meltem İkiz'e de böbreğini vermek için eşi Ahmet İkiz gönüllü oldu ancak bu çift için de uyum sorunu ortaya çıktı.

Hastanenin organ nakli koordinatörleri, birbirlerinin eşlerine böbrekleri uyumlu olan iki erkeğe çapraz nakil yapabileceklerini bildirdi.

Ailelerin kabul etmesi üzerine Eylem Demirkol'a Ahmet İkiz'in, Meltem İkiz'e ise Umut Demirkol'un böbreği nakledildi. Başarılı geçen nakillerin ardından Eylem Demirkol ve Meltem İkiz sağlıklarına kavuştu.

-"Ailemize iki fert daha katıldı"

Sağlığına kavuşmasının mutluluğunu yaşadığını ifade eden Meltem İkiz, "13 yıldır diyalize giriyordum. Diyalize girmek hayat şartlarımı çok kısıtlıyordu. Umutlarımızın tükendiği anda çapraz nakil yapılabileceğini öğrendik. Naklin ardından ailemize iki fert daha katıldı. Bu çok güzel bir duygu" dedi.

İkiz'e böbreğiyle hayat veren Umut Demirkol ise, "Eşime böbreğimi vermek istedim ama olmadı. İkiz ailesi karşımıza çıktı. Onların 13 yıldır süren mücadelelerin ilacı da bizdeymiş. Eşime can katamadım ama en azından buna vesile oldum" diye konuştu.

Nakli gerçekleştiren hastanenin organ nakli merkezi başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş ise çapraz nakil ile birçok böbrek hastasının sağlığına kavuştuğunu ifade etti.

Organ naklinde uygun vericileri olan hastaların şanslı olduğunu anlatan Demirbaş, "Kan grupları kendi hastalarına uymayan hastalar, diğer hastalarla karşılıklı organ bağışı yaparak sağlıklarına kavuşabiliyor. Vericilerin uygunluğundan sonraki en önemli aşama yapılan ameliyatların başarısıdır. İki hastamız da çok iyi" dedi.

Sıradaki Haber