17 °c

Antalya'da robotik teknikle mesane kanseri ameliyatı

ANTALYA (AA) - Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, robotik cerrahi tekniği kullanılarak mesane kanseri ameliyatı gerçekleştirildi. Hastanede düzenlenen basın toplantısında, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Öğretim Üyesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Mutlu Ateş, yaptığı ameliyat hakkında gazetecilere bilgi verdi. Robotik cerrahi tekniğinin hastaya ve hekime büyük konfor...

Sağlık Haberi
Antalya'da robotik teknikle mesane kanseri ameliyatı
Antalya'da robotik teknikle mesane kanseri ameliyatı

ANTALYA (AA) - Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, robotik cerrahi tekniği kullanılarak mesane kanseri ameliyatı gerçekleştirildi.

Hastanede düzenlenen basın toplantısında, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Öğretim Üyesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Mutlu Ateş, yaptığı ameliyat hakkında gazetecilere bilgi verdi.

Robotik cerrahi tekniğinin hastaya ve hekime büyük konfor sağladığına işaret eden Ateş, bu tekniğin başta prostat kanseri olmak üzere ürolojik kanserler, doğumsal böbrek bozuklukları, pelvik sarkma, rahim kanseri ile çeşitli genel cerrahi ameliyatlarda kullanıldığını aktardı.

Ateş, robotik cerrahinin artık mesane kanseri ameliyatlarında da kullanılmaya başlandığını belirterek "Mesane kanseri teşhisi konulan bir hastanın tedavisinde robotik cerrahi yöntemini kullanarak hastaya, hastanın kendi bağırsaklarından yeni bir mesane oluşturduk." dedi. Ateş, mesane kanserinin en sık görülen ikinci ürolojik kanser olduğunu ve sigara kullanımının kanserin gelişmesindeki en önemli etken olduğunu vurguladı.

Türkiye'de ve dünyanın pek çok yerinde mesane ameliyatının açık cerrahi yöntemlerle yapıldığına dikkati çeken Ateş, şöyle devam etti:

"Açık ameliyat tekniğinde hastanın karnına yaklaşık 30 santimetrelik kesi açılarak, bağırsakların bir kısmı alınıp yeni mesane yapımında kullanılıyor. Ameliyatı biz kapalı ve robotik yöntemle gerçekleştirdik. Hastanın karnına 1-2 santimetrelik 5 kesi yaparak ameliyatın tamamını vücut içinde gerçekleştirdik. Bu operasyon ile Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği, operasyonu bu şekliyle yapabilen Türkiye'deki 3 klinikten biri oldu."

Hastanede söz konusu yöntemle ameliyat edilen ilk hasta olan 51 yaşındaki Hasan Yaşar Yıldırım ise ameliyatın tahmin ettiğinden daha az ağrılı olduğunu ve sağlık durumunun iyiye gittiğini söyledi.

Herhangi bir kanaması bulunmadığını dile getiren Yıldırım, "Devletimize bu imkanı bize sunduğu için teşekkür ediyorum. Ameliyatımı başarılı bir şekilde yapan doktoruma ve yakın ilgi gösteren hastane personeline de şükranlarımı sunuyorum." dedi.

Yıldırım'ın ameliyattan bir hafta sonra tabur edileceği kaydedildi.

Sıradaki Haber