17 °c

Acile gereksiz çağrıların çoğu çocuklardan

ORDU (AA) - Ordu İl Ambulans Servisi Başhekimi Adnan Sert, günlük bin 800 dolayındaki çağrının ancak 200'e yakınının gerçek olduğunu bildirdi. Sert, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde 112'ye gelen çağrıların yüzde 95'inin asılsız olduğunu belirterek, Ordu'da yüzde 94 olan bu oranın yürütülen projelerle yüzde 90 seviyelerine kadar gerilediğini dile...

Sağlık Haberi
Acile gereksiz çağrıların çoğu çocuklardan
Acile gereksiz çağrıların çoğu çocuklardan

ORDU (AA) - Ordu İl Ambulans Servisi Başhekimi Adnan Sert, günlük bin 800 dolayındaki çağrının ancak 200'e yakınının gerçek olduğunu bildirdi.

Sert, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde 112'ye gelen çağrıların yüzde 95'inin asılsız olduğunu belirterek, Ordu'da yüzde 94 olan bu oranın yürütülen projelerle yüzde 90 seviyelerine kadar gerilediğini dile getirdi.

Birime gelen günlük çağrı sayısının 2 binlerden bin 800'lere kadar düştüğünü ifade eden Sert, "Günlük gelen ortalama bin 800 çağrının yaklaşık 200'ü gerçek" vurgusu yaptı.

Sert, aylık asılsız çağrı sayısının yaklaşık 50 bin olduğunu kaydederek, 112'nin gereksiz meşgul edilmesinde en büyük sıkıntıyı gerçek mağdurların yaşadığını, gereksiz çağrılar nedeniyle hastalar ile yakınlarının 112'ye ulaşmakta sıkıntı yaşadığını söyledi.

Sert, 112'yi gereksiz yere meşgul edenlerin başında çocukların geldiğine dikkati çekerek, "Bu duruma, anne babaların cep telefonlarını oynaması için çocuklarına vermeleri neden oluyor. Çocuk telefonla oynarken bilmeden 112'yi arıyor. Bu da bizde asılsız çağrı olarak değerlendirilmektedir." dedi.

Kurum adresi sormak için arayan kişi sayısının da hayli fazla olduğunu belirten Sert, "Bunların yanı sıra kötü niyetli olarak 112'yi arayanlar oluyor. Zaten o kişiler hakkında da işlem yapılıyor. Bizim bu konuda vatandaşlara da çağrımız şu yöndedir, gerektiğinde beklemek istemiyorsan, gerekmedikçe arama." ifadesini kullandı.

Sert, 112'yi arayan kişilerin adreslerini doğru tarif etmelerinin de son derece önem arz ettiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bizim vatandaşlarımızdan beklentimiz, adreslerini mahalle adı ve sokak numaralarını tam bildirdikten sonra ambulans görevlimizin bahsedilen adresi daha kolay bulabilmesi için iş yeri ya da çevredeki binalara göre adresi açıkça tarif etmeleridir. Bu tür verilen adresler, ekiplerimizin işini kolaylaştırmaktadır. Ayrıca hasta yakınları sokak ya da mahalle yakınlarında ekiplerimizi karşılarsa süreyi kısaltmış oluruz. Özellikle acil durumlarda sakin ve soğukkanlı şekilde adreslerin tarif edilmesi kritik önem arz etmektedir. Aksi durumda doğru verilmeyen adres nedeniyle 112 ekipleri olay yerine geç gidebiliyor."

- "Tansiyon hastaları ilk sırada"

Adnan Sert, 112'yi arayarak ambulans talebinde bulunanların başında tansiyon hastalarının geldiğini ifade ederek, "Zaten tansiyon ülkemizin genel bir şikayeti. Bunun yanında eklem ağrıları ve kalp rahatsızlığından dolayı 112'ye başvuranlar hayli fazla. Yine aynı şekilde solunum sıkıntısı yaşayan astım ve KOAH hastaları 112'yi arayanların başında gelmektedir. Bölgemizde yaşlı nüfusu çok olduğu için bu tür hastalarımız da oldukça fazla." diye konuştu.

Aciliyet arz eden durumlarda 112'nin aranmasını isteyen Sert, "Poliklinik hastalarının kendilerini acil diye tanıtıp acil servise gönderilmesi, gerçek hastaların acile gitmesinin önünü kesiyor. Sadece bir boğaz ağrısı için 112'ye telefon açılması çok hoş değil. Normalde acil durumlar, yanıklar, boğulmalar, kalp rahatsızlıkları, beyin kanaması, yüksekten düşme ve trafik kazalarıdır. Vatandaşlarımızın bu konuda daha hassas ve duyarlı olmalarını bekliyoruz." dedi.


Sıradaki Haber