ANKARA (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısına ilişkin, "Bu bize şunu gösterdi, demek ki havaalanında fiziki kontrol, x-ray kontrolü yapmak yetmez, dışarıdan silahla yapılabilecek herhangi bir müdahaleye karşı da belki ilave tedbirler hazır bulundurmak gerekiyor. Bu bağlamda havaalanlarımızın girişlerinde ve özellikle özel eğitilmiş güvenlik elemanlarımızın daha fazla mevcudiyetini artıracağız." dedi.
Başbakan Yıldırım, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile Çankaya Köşkünde düzenlediği ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtladı.
İstanbul'daki terör saldırısı sonrası açıklamasında "DEAŞ'ı işaret eden emareler var" şeklindeki sözleri hatırlatılarak, "Bugün bu netleşti mi, teröristlerin uyruklarının yabancı olduğuna yönelik bir tespit var mı?" şeklindeki soru üzerine Yıldırım, konuyla ilgili çalışmaların devam ettiğini, büyük bir patlama olması nedeniyle tespit işlerinin zaman aldığını söyledi.
"Terör olayını üstlenenler konusundaki düşüncemiz ağırlık kazanarak devam ediyor, DEAŞ olduğuna işaret ediyor." ifadesini kullanan Yıldırım, "Herhalde bir iki gün içerisinde çalışmalar tamamlanır ve canlı bombaların kimliği dahil bütün bilgiler kamuoyuyla paylaşılmış hale gelir." dedi.
"Havaalanının güvenlik zafiyeti var mı, yok mu tarzında muhabbetler oluyor. Şunu belki kamuoyunun bilmesinde yarar görüyorum, teröristler normal güvenlik sisteminden geçemeyince, tarayıcılardan, polis kontrolünden, güvenlik kontrolünden geçemeyince geri dönüp valizlerinde bulunan uzun namlulu silahlarla gelişi güzel orada güvenlik kontrolü yapan insanlara ateş açmak suretiyle içeri girebilmiştir. Bir tanesi dışarıda patlatmış kendisini, diğer ikisi de o ateş açma sırasındaki panikten yararlanarak içeriye girmiş ve içeride patlatmıştır." değerlendirmesinde bulundu.
Konunun özünün bu olduğunu ve vatandaşlardan farklı yorumlara itibar etmemelerini özellikle beklediğini belirten Yıldırım, "Bu bize şunu gösterdi, demek ki havaalanında fiziki kontrol, x-ray kontrolü yapmak yetmez, dışarıdan silahla yapılabilecek herhangi bir müdahaleye karşı da belki ilave tedbirler hazır bulundurmak gerekiyor. Bu bağlamda havaalanlarımızın girişlerinde ve özellikle özel eğitilmiş güvenlik elemanlarımızın daha fazla mevcudiyetini artıracağız." dedi.
- Türkiye-Rusya ilişkileri
"Rusya ile gelinen son durum terörle mücadele stratejisine nasıl yansıyacak? Özellikle ekonomik ilişkiler açısından ilk somut adımı ne olarak göreceğiz ve bunun yansımaları ne zaman başlayacak?" sorusu üzerine Yıldırım, Rusya ile Türkiye arasında ilişkilerin normale dönüştürülmesi sürecinin, birkaç gün önce karşılıklı her iki liderin mektuplaşmasıyla başladığını anımsattı.
Yıldırım, bugün de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında "çok verimli ve yapıcı" bir telefon görüşmesi gerçekleştiğine işaret etti.
Başbakan Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti:
"Özellikle Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Sayın Putin, Cumhurbaşkanımıza, dün İstanbul'da gerçekleşen terör olayı dolayısıyla milletimizin acılarını paylaştığını ve terörün her türlüsünü lanetlediğini açıkça ifade etmiştir. Tabi bir şey daha bizi memnun etmiştir. Kendisi yaşanan bu olayın, 'ilişkilerin normalleşme sürecini daha da hızlandırması gerektiğini göstermiştir' diye bir irade ortaya koydu. Bu ne demektir yani artık süreç başladı, zannediyorum bugün yarın alacakları kararla birlikte tekrar Rusya ve Türkiye kriz öncesi günlere süratle dönmüş olacak."
Yıldırım, "Gerek turizm gerekse karşılıklı ticaret, karşılıklı yatırım, aklınıza gelen bütün alanlarda süratli bir normalleşme ve ilişkilerin geliştirilmesi dönemi tekrar başlamıştır. Ayrıca terör örgütlerine karşı mücadelenin daha etkin ve birlikte yapılması konusunda tam bir irade birliği ortaya konmuştur." diye konuştu.
Bir gazetecinin, "Gündemin en önemli konusu olan güvenlik dışında Arnavutluk'ta Türk yatırımcıların sayısının artmasını tartıştınız mı?" sorusuna Yıldırım, şöyle yanıt verdi.
"Gayet tabi bu görüşmenin ana konusu, Arnavutluk ile Türkiye arasında ekonomik ilişkileri nasıl daha ileri taşırız. İkincisi, Türkiye'nin uluslararası yaptırımlar konusundaki tecrübesini Arnavutluk'ta daha fazla nasıl kullanabiliriz, Arnavutluk'un ihtiyacı olan altyapı yatırımlarına daha fazla katkı nasıl sağlarız. Hatta genel görüşmelerin dışında spesifik projeleri dahi konuştuk. O detayları burada anlatmaya gerek yok ama proje bazında da konuştuk. Altyapı, enerji, organize sanayi bölgeleri kurulması gibi konuları etraflıca konuştuk, değerlendirdik ve bundan sonra süreçlerin biraz daha hızlanması konusunda bir mutabakata vardık."
Yıldırım, sözlerini Arnavutluk halkının yaklaşan Ramazan Bayramı'nı tebrik ederek tamamladı.
(Bitti)