TBMM (AA) - TBMM Başkanı İsmail Kahraman, kuvvetler ayrılığına dayalı bir sistemin olması ve bugünkü sistemin gözden geçirilerek toplumun da kabul edeceği bir yapı ortaya konmasını temenni ettiğini belirterek, "Herhangi bir görüşü, ne komisyona dikte ne de ifade etme durumum var. Ama benim ana özlemim; bugünkü sistemle sıkıntılar çeken bir Türkiye'deyiz. Bu sistem şu veya bu şekilde, şu veya bu isim altında elden geçirilmelidir, yeni çalışmaların da hedefi bu olmalıdır" dedi.
Kahraman, düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. "Parlamenter sistemin yıprandığı şeklinde görüşler var, iktidar partisi bunu savunuyor. Siz Parlamentonun Başkanı olarak, Parlamentonun yıprandığını ve sistem olarak değişip başkanlık sistemine evrilmesi gerektiğini düşünüyor musunuz" sorusuna Kahraman, şu yanıtı verdi:
"Benim şahsi bir görüşüm var ama hepimizin isteği zannederim aynı istikamettedir, istikrarlı Türkiye istiyoruz. Önüne engeller çıkmayan, hakları ve hürriyetleri tanımış, uyum içinde Türkiye istiyoruz. Üç tane ana sistem var. Başkanlık sistemi, yarı başkanlık sistemi ve bugün içinde olduğumuz parlamenter sistem. Hepsinde esas şu; kuvvetler ayrılığı. Kuvvetler ayrılığı demokrasinin vazgeçilmez unsurudur. Kuvvetler ayrılığına dayalı bir sistemin olması ve bugünkü sistemin gözden geçirilerek toplumun da kabul edeceği bir yapı ortaya konması benim temennimdir. Şahsi görüşüm olarak herhangi bir görüşü, ne komisyona dikte etme durumum var ne de ifade etme durumum var. Ama benim ana özlemim; bugünkü sistemle sıkıntılar çeken bir Türkiye'deyiz. Bu sistem şu veya bu şekilde, şu veya bu isim altında elden geçirilmelidir, yeni çalışmaların da hedefi bu olmalıdır."
TBMM Başkanı Kahraman, "Bu Meclis, kurucu Meclis olmadığı için yeni Anayasa yapamaz" görüşüne katılıp katılmadığının sorulması üzerine, "Ben Meclis'in, milletin hakimiyetini temsil eden yerin, yeni anayasa yapacağına da inanırım, mevcudu düzelteceğine de inanırım ama bu düzenlemeyi beraber neticelendireceğimize ve bu dönemin böyle bir şerefi taşıyacağına inanıyorum" dedi.
"Liderlere göndereceğiniz mektupta, yanıt için süre belirtecek misiniz? Anayasa Uzlaşma Komisyon Başkanı olarak sizin oy hakkınız olacak mı" sorusuna da yanıt veren Kahraman, süre, usul, oylama bakımından çalışma esasları denilen o metnin ortaya çıkmasını bekleyeceklerini söyledi. Kahraman, "Bunlar hiç problem olmayacaktır" ifadesini kullandı.
- "İçtüzük için birer kişi rica edeceğim"
Kahraman, "Centilmenlik olarak eşit sayıda üye isteyeceksiniz ama bu durum, en baştan uzlaşmayı önleyici bir şey olmayacak mı? Muhalefet partileri başta başkanlık sistemi olmak üzere, bazı konularda olumsuz oy kullanacaklardır. Komisyon çalışması bu durumda nasıl bitecek" sorusuna da şu karşılığı verdi:
"Çok peşin bir hüküm verdiniz, baştan öyle bir hüküm vermeyelim. Bu, Meclis'teki Anayasa Komisyonu değil, orada partilerin milletvekili sayısına göre üyeleri var. Burada karşılıklı görüşme, anlaşma ve uyuşma var. İçtüzük için birer kişi rica edeceğim, burada üç kişi, partilerin bir de temsilcisi. Güzel bir çalışma olacaktır. Burada oranı kullanıp da burası nihai bir karar merciymiş gibi, o nispetleri düşünmenin uygun olacağını düşünmüyorum. Geçen dönemdeki tatbikatın da yanlış olduğunu zannetmiyorum."
Kahraman, "Mektubunuza yanıt için liderlere süre verecek misiniz" sorusuna "Belli bir zaman içinde herhalde vereceklerdir. Çünkü ne na kadar tez harekete geçersek, o kadar faydalı olur. Bu 10 gün olabilir, 15 gün olabilir" yanıtını verdi.
"Komisyon kurulmadan önce dört partinin lideriyle yuvarlak masa toplantısı yapıp yapmayacağının sorulması" üzerine de Kahraman, "Şu anda mektup durumumuz var. Her gün yeni bir şekil alınabilir, görüşülebilir, ihtiyaç doğabilir, davet olunabilir, davet ederiz. Onu zamanla göreceğiz" diye konuştu.
"Cumhurbaşkanı, Türk tipi başkanlıktan söz etti. Türk tipi başkanlığı nasıl yorumlarsınız" sorusuna, "Kendine sorun, ben bilmiyorum. Şekli nedir, nasıl bir şekil düşünüyor? Çünkü, başkanlık çeşitli ülkelerde var, her yerde farklı farklı var. Üniter yapıya hangisi uygundur, hangi ülke doğrudur, bunlar hep çalışmayla anlaşılacak" cevabını verdi.
TBMM Başkanı İsmail Kahraman, bu çalışmalarda basının da desteğini beklediklerini söyledi.
(Bitti)