MALATYA (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Rusya belki yaptırımlarıyla gündem oluşturdu ama Türkiye tansiyonu düşürücü, karşılığında kapıları kapatmamakla veya herhangi bir karşılık vermemekle, mal ambargosuna girmemekle esasında iki ülkenin vatandaşlarının zarar görmemesi yönünde tavrını koydu" dedi.
Yeşilyurt Belediyesi'ni ziyaret eden Bakan Tüfenkci, Başkan Hacı Uğur Polat, çalışanlar ve vatandaşlarla bir araya geldi.
Daha sonra bir otelde Malatya Valisi Süleyman Kamçı'nın verdiği yemeğe katılan Tüfenkci, burada yaptığı konuşmada, 7 Haziran'daki seçim sonuçlarının Türkiye'nin tek başına iktidara olan ihtiyacını gösterdiğini ve milletin 1 Kasım seçimlerinde tek başına iktidarı seçtiğini söyledi.
Bakan Tüfenkci, 64. hükümetin kendini reform hükümeti olarak ifade ettiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Seçim meydanlarında millete verdiğimiz sözleri bir bir tutmaya, Bakanlar Kurulu kararlarıyla hayata geçecek düzenlemeleri hızlı bir şekilde hayata geçirdik. Yasal düzenleme gereken icraatlarımızı da vaatlerimizin de meclise hızlı bir şekilde sevk etmeye başladık. Tabi sadece vaatlerimizin gerçekleştirilmesi yetmiyor aynı zamanda bizim birtakım yapısal reformlara da hızlı bir şekilde el atmamız ve meclisin gündemine getirmemiz gerekir. Bununla ilgili bütün bakanlıklarımız kendi alanlarıyla ilgili yapısal reformları çalışıyorlar."
Bakanlıklarını online sisteme geçirebilmek için kendilerine hedef koyduklarını anlatan Tüfenkci, "İnşallah bir sene sonra bütün gümrük kapılarımızı biz Ankara'da online olarak izler, denetler ve aynı zamanda bu denetlemeler sonucunda şeffaflaştırarak suistimalleri önlemek istiyoruz. Hedefimiz bu. Altyapımız itibarıyla buna müsaitiz ama insan kaynakları açısından da desteklenerek bu hedefi yakalayacağız" dedi.
- Rusya ile yaşanan gerginlik
Bakan Tüfenkci, hem yabancı hem yerli sermayenin Türkiye ve Malatya'ya daha fazla yatırım yapmayı sağlamaları gerektiğine işaret etti.
Dünyada ekonomik kriz yaşanırken Türkiye'nin krizden en az etkilenen ülkelerden bir tanesi olduğunu ifade eden Tüfenkci, özellikle 64. hükümetin kurulmasından sonra Türkiye'nin Rusya ile uçak düşürme olayını yaşadığını anımsattı.
Bu krizde Türkiye'nin gerginleşen ve gerginliği artıran bir konumda olmadığını vurgulayan Tüfenkci, "Sürekli diyalogla, heyetlerle çözüm noktasını tercih etti ve bu yönde de girişimleri devam ettiriyor. Rusya belki yaptırımlarıyla gündem oluşturdu ama Türkiye tansiyonu düşürücü, karşılığında kapıları kapatmamakla veya herhangi bir karşılık vermemekle, mal ambargosuna girmemekle, esasında iki ülkenin vatandaşlarının zarar görmemesi yönünde tavrını koydu" dedi.
Rusya'nın Türkiye'ye karşı uyguladığı politikaların etkisinin yapılan analizlerde abartıldığı kadar olmadığının görüldüğünü belirten Tüfenkci, şunları kaydetti:
"Çünkü bizim ürettiğimiz ve uluslararası piyasada rekabet edebilir, kaliteli, aynı zamanda ucuz, aynı zamanda ulaşım imkanıyla biz, Rusya krizini daha rahat atlattık ve sanıldığı kadar geniş kesimlere etkisi olmayacağını biliyoruz. Türkiye bulunduğu coğrafya itibarıyla her an her türlü krizlere açık bir ülke. Onun için bizim güçlü bir mali disiplin tablomuzun olması gerekiyor. Güçlü finansal mekanizmalarımızın olması gerekiyor. En önemlisi de Merkez Bankası'nın bağımsızlığı noktasındaki tavrımızın sürdürülebilir olması gerekiyor."