TBMM (AA) - MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, "Dokunulmazlık hiçbir zaman terör örgütü savunuculuğuna kalkan olarak kullanılamaz." dedi.
TBMM Genel Kurulunda, hakkında dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasını öngören anayasa değişikliği teklifinin geneli üzerindeki görüşmeler devam ediyor.
Teklif üzerinde söz alan Parsak, dokunulmazlığın hiçbir zaman terör örgütü savunuculuğuna kalkan olarak kullanılamayacağını ifade etti. Parsak, partisinin, terörün meşrulaştırılmasında ya da propaganda malzemesi yapılması noktasında kullanılmasını asla kabul etmeyeceğini bildirdi.
Mehmet Parsak, şöyle devam etti:
"Hangi konuda olursa olsun, hangi yöntemleri kullanırsa kullansın, nereden besleniyorsa beslensin, terörün başı görüldüğü yerde ezilmelidir. İktidarın çözüm adı altında yürüttüğü ihanet sürecinin bir sonucu olarak şehirlerimize, ilçelerimize, üniversitelerimize yerleşen terörün başı Sur'da, Cizre'de, Nusaybin'de, Dargeçit'te ezildi. Hacettepe'de, Boğaziçi'nde, Dil Tarih'te ezildi, eziliyor ve ezilmeye devam edecek."
Parsak, dokunulmazlıklara ilişkin teklifi desteklediklerini söyledi. Ancak bu hassas konunun anayasaya eklenecek geçici bir madde ile çözülmeye çalışılmasının önemli sakıncaları olduğunu vurgulayan Parsak, teklifin bu şekilde yasalaşmasının ardından gelecek terör suçlarına ilişkin dokunulmazlık dosyalarının Meclisin raflarında tozlanacağını savundu.
- "Teklif anayasa ve içtüzüğe aykırı"
HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise teklifin, "halk iradesini tasfiye ve Meclisi feshetme" olduğunu ileri sürdü. Türkiye siyasi tarihinin en önemli oturumlarından birinin gerçekleştirildiğini vurgulayan Baluken, kendileri açısından, görüşülen teklifin anayasaya ve içtüzüğe aykırılığının net olduğunu belirtti.
Teklifin demokrasiye karşı "darbe" olduğunu iddia eden Baluken, şunları ifade etti:
"HDP'nin parlamentodan ve demokratik siyasetten tasfiyesi ile birlikte tüm muhalefetin tasfiyesi ile sonuçlanacak olan bir sürecin işletilmek istendiğini görmek zor olmasa gerek. CHP başta olmak üzere bütün muhalefete bu tarihi günde seslenmek isteriz. Tarih diktatörlüğe yürüyen tüm siyasi aktörler için felaket tohumlarını sadece bir bölgeye değil ülkenin dört bir köşesine savuran sayısız pratikleriyle doludur. Bugün saray darbesinin Meclise uzanması sadece HDP ile sınırlı kalmayacaktır.
Gelişmeler saray darbesinin, bütün partilerin içine uzandığını ve daha fazla derinleşeceğini zaten göstermeye başlamıştır. CHP'nin tarihsel bir kırılma yaratacak bu saray darbesine vereceği cevap, halklarımızın ve ülkemizin demokratik geleceğini doğrudan etkileyecek, tarih önünde parlamenter demokrasinin saray bahçesine gömülüp gömülmeyeceğini açık bir şekilde not düşecektir. CHP'nin anayasaya aykırı gördüğü bir teklife onay vermesi, kendi misyonunu inkar etmesi anlamına gelecektir."
Baluken, gelinen noktada devletin hakem olma vasfını yitirdiğini, adaletin tamamen siyasal bir hal aldığını ve toplumun yargıya olan güveninin sarsıldığını ileri sürdü. Baluken, "Böylesi bir yargı ve adalet ortamında Meclise yapılacak olan bu darbe ile ortaya çıkacak olan şey, adaletsizlik ortamının toplumsal ve siyasal yaşamın bütün hücrelerine nüfuz etmesidir. Bu darbe tasarısına hayır diyeceğiz." dedi.
Öte yandan HDP milletvekillerinin TBMM Genel Kurulunda, görüşmeler sırasında toplu halde fotoğraf çektirmesi dikkati çekti.