CHP yönetimi, 24 Haziran seçimlerinin ardından başlayan ve partide uzun süren iki kutuplu gerilime neden olan olağanüstü kurultay tartışmalarına bugün son noktayı koyacak. Parti içi muhalefetin, kurultay için topladığı imzaları inceleyen genel merkez, bugün akşam saatlerinde bir açıklama yaparak, imza sayısına ilişkin nihai kararını duyuracak.
CHP’de uzun süredir devam eden kurultay tartışması, 16 Temmuz’da delgelerden imza toplanmasıyla resmiyet kazanmış, imza süreci 30 Temmuz’da sona ermişti. Kurultay isteyenler, yasal süre içinde topladıkları imzaları 2 Ağustos’ta genel merkeze teslim etmişti. Kurultayın toplanabilmesi için toplam delege sayısı olan 1242 delegenin salt çoğunluğunun, yani 622 imzanın bulunması gerekiyordu. Parti içi muhalefet kanadı, 630 imzanın genel merkeze teslim edildiğini açıklasa da genel merkez, gerçek sayının 618 olduğunu, bunlardan 13’ünün de “geçersiz” olması nedeniyle toplam imza sayısının 605’e düştüğünü duyurmuştu. Yasal süre içinde imzasını geri çekenler de hesaplandığında imza sayısının daha da gerileyeceği belirtilmişti.
Parti tüzüğü gereği 16-30 Temmuz arasında toplanan imzaların genel merkeze teslim edilmesi için bugün mesai saati bitimine kadar süre bulunuyor. Genel merkez yönetimi de incelemenin sonucuna ilişkin en net açıklamasını bugün akşam saatlerinde yapacak. Yapılacak açıklamayla genel merkez yönünden kurultay tartışmalarına son nokta konulacak. Ancak bu açıklamadan sonra da parti içi muhalefetin taleplerinin devam edeceği, imza sayısı yetersiz olsa da Kılıçdaroğlu’nun kurultayı toplaması için çağrıların süreceği öğrenildi.
Oturma eylemi
Alınan bilgilere göre, kurultay için imza veren bazı delegeler, parti genel merkezi önünde oturma eylemi yapma kararı aldı. Kendilerini “İrade Grubu” olarak tanımlayan delegelerin bugün 10.30’da oturma eylemine başlayacağı ve akşama kadar sürdüreceği öğrenildi. Eyleme bazı partililerin de destek vermesi bekleniyor.
İnce: Bir gün bile beklenmemeli
Muharrem İnce dün yaptığı yazılı açıklama, kurultay sürecini değerlendirdi. İnce, şunları kaydetti: “CHP, yaşanan gelişmelerden sonra kurultay için bir gün bile beklememelidir. Çünkü, kurultayın toplanması kararı artık delegelerin sayısının yeterli olup olmadığı aşamasını çoktan geçmiştir. Sayısal yeterlilik ve siyasal istek, delegelerimizde ve üyelerimizde fazlasıyla mevcuttur. Siyasal Partiler Kanunu, kurultay delege sayısının beşte birinin imzasını, üstelik noter şartı aranmaksızın yeterli görürken, kendi tüzüğüyle demokratik bir ilkeyi rafa kaldırmış bir parti olmak, başlı başına olumsuz bir durumdur. Takınılan bu tavır, sorunları doğurduğu sonuçlar bakımından geri dönülmez bir noktaya doğru taşımaktadır. CHP yenilenmelidir. Değişim talebini görmezlikten gelen değerli delege kardeşlerim, sorumluluk sizlerindir. Sizlerin bu koşullarda nasıl davranmanız gerektiği konusunda ben dahil kimseye danışmaya, kimseyi dinlemeye ihtiyacınız yoktur. Siyaset sokağa karşı, halka karşı yapılamaz.”
MYK değişikliği gündemde
Kurultay tartışmalarının partiyi yıprattığı görüşünde olan Kılıçdaroğlu’nun, yerel seçimlere “bütünlük” içinde hazırlanılması için parti yönetiminde kapsamlı bir değişikliğe hazırlandığı bildirildi. Kılıçdaroğlu’nun MYK’daki bazı isimlerle yollarını ayıracağı kaydedildi. Bu çerçevede, Kılıçdaroğlu, bugün yapılması planlanan MYK toplantısını çarşambaya erteledi. Kulislerde, Kılıçdaroğlu’nun çarşamba yapılacak toplantıda, MYK üyelerine teşekkür edeceği ve yeni bir yönetim atayacağı beklentisi dile getirildi.