17 °c

CHP Bursa Milletvekili İrgil:

TBMM (AA) - CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, mahkeme hükmü olmadan binlerce akademisyenin "terörist ilan edildiğini" iddia etti.İrgil, yarın kutlanacak 24 Kasım Öğretmenler Günü'nün önemine dikkati çekerek, eğitim konusunda yaşanan sıkıntıları dile getirmek için akademisyenlerle birlikte TBMM'de basın toplantısı düzenledi.OHAL kapsamındaki kanun hükmünde kararnamelerle...

Politika Haberi
CHP Bursa Milletvekili İrgil:
CHP Bursa Milletvekili İrgil:

TBMM (AA) - CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, mahkeme hükmü olmadan binlerce akademisyenin "terörist ilan edildiğini" iddia etti.

İrgil, yarın kutlanacak 24 Kasım Öğretmenler Günü'nün önemine dikkati çekerek, eğitim konusunda yaşanan sıkıntıları dile getirmek için akademisyenlerle birlikte TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

OHAL kapsamındaki kanun hükmünde kararnamelerle (KHK) akademisyenlerin mağdur edildiğini ileri süren İrgil, "bu konuyla ilgili kalın duvarlarla karşı karşıya bulunduklarını" söyledi.

Ülkenin binlerce öğretim üyesi ve görevlisinin heba edilmek üzere olduğunu belirten İrgil, "OHAL yasalarının çok düzensiz, intizamsız, izansız kararlarıyla bir dolu akademisyen bu torbanın içine atılarak akademik hayatları sona erdirilmeye çalışılıyor veya bir bölümü sona erdirildi. Ama en önemlisi bu insanlar karalanıyorlar. Üstelik hiçbirinin savunması alınmamışken. Mahkeme hükmü olmadan binlerce akademisyenimizi biz şu anda terörist ilan ettik. Şu anda 8 bin doçent, profesör, araştırma görevlisi ve 13 bin doktora öğrencisi bu sürece maruz kalıyor." diye konuştu.

Bir öğretim görevlisi yetiştirmek için Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) rakamlarına göre 200 ile 300 bin dolar arasında para harcandığını ifade eden İrgil, akademik hayata katkı veren bu insanların şu anda işsiz olduklarını bildirdi. Akademisyenlerin başka yerlerde çalışmasına da izin verilmediğini iddia eden İrgil, bunun hem anayasaya hem de insan haklarına aykırı olduğunu söyledi.

Merkezi Londra'da bulunan Dünya Mağdur Akademisyenler Birliğine en fazla başvurunun Türkiye'den olduğunu anlatan İrgil, şu görüşleri savundu:

"YÖK'ün yöneticilerinin şunu fark etmesi lazım, bu akademisyenler pasaportlarını bir şekilde ele geçirdiklerinden, yurt dışıyla ilgili vizelerini aldıkları andan itibaren hepsi yurt dışına gideceklerdir. Bu yetişmiş insanlarımızı neden yurt dışına gönderelim, hani beyin göçüne karşıydık? Biz dışarıdan akademisyen çağırmaya çalışıyorken, akademisyenleri yurt dışına göndermeye ve onları kaçırmaya çalışıyoruz. Bu akıl alır bir şey değil, vicdanen kabul edilir bir şey değil, hukuken açıklanabilir bir yanı yok. Ama en önemlisi bu insanların itibarları, onurları iade edilmeli. Bu insanlar işsiz ve çaresiz olarak ortada bırakılmamalıdır. Devletin ve iktidarın görevi budur."

15 Temmuz darbe girişiminin ardından 135 bin eğitimci, öğrenci veya akademisyenin bu süreçten etkilendiğini dile getiren İrgil, hükümetten bu insanlar için acilen çare üretmesini beklediğini kaydetti.

Söz konusu akademisyenler adına açıklama yapan Prof. Dr. Özlem Erdoğdu Erkarslan, kendilerinin YÖK'ün tahsis ettiği bu kurumlara yine YÖK'ün kriterleri nezdinde sınavla yerleştiklerini belirterek, FETÖ/PDY ile hiçbir bağlantılarının bulunmadığını ifade etti. Erkarslan, önceden elde ettikleri haklarının ve istihdamlarının devlet üniversitelerinde yeniden sağlanmasını, yaşadıkları sorunları anlatmak için Başbakan Binali Yıldırım ile görüşmek istediklerini söyledi.

İrgil ile açıklamaya katılan diğer öğretim görevlisi, üyesi ve üniversite çalışanları yaşadıklarını anlattı.

Sıradaki Haber