ANKARA (AA) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bütün şehirlerimizle gurur duyuyoruz. Biblo gibi şehirlerimizi koruyacağız, gelişen şehirlerimizin ihtiyaçlarını karşılayacağız. Değerli başkan arkadaşlarım, şunu hiç unutmayınız, doğal estetiği insani estetikle buluşturamamış bir şehir hakiki manada şehir niteliği kazanamaz. Geleceğin şehrini, insan ruhunu sıkıntıya sokan dikey bir şehir olarak tahayyül edemeyiz. Bu konuda sizlere büyük görevler düşüyor. Sizin vazifeniz, Türkiye'nin her yerinde şehrin işlevsel yönünü ve estetik özelliğini tahkim etmektir." dedi.
Davutoğlu, Ankara Ticaret Odası (ATO) Congresium'da düzenlenen AK Parti 5. Yerel Yönetimler Sempozyumu'nda konuştu.
Burada sevgi gösterileriyle karşılanan Başbakan Davutoğlu, sempozyuma katılan bazı kentlerin isimlerini sıralayarak, "Türkiye'nin her yerinden gençlerimizi bağrımıza basıyoruz." ifadesini kullandı.
"Bizim belediyecilik anlayışımızda odak insan ve şehrin ta kendisidir. Biz her belediyemizde aynı kalitede hizmet veririz ama her şehri aynı şekilde yönetmeyiz. Her şehrin insanına, kültürüne, tarihine, sosyolojisine yani şehrin kimliğine göre, hizmet üretiriz" diyen Davutoğlu, hizmet noktasında şehirleri özelliklerine göre üçe ayırdıklarını belirtti.
Şehrin özelliklerine göre hizmet götürdüklerini anlatan Başbakan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Birinci olarak tarihi dokusuyla öne çıkan şehirler, AK Parti olarak bu şehirlerimizin kendilerine özgü kimliklerine, ihtiyaçlarına uygun olarak hizmetlerimizi üretmekle görevliyiz. O şehrin tarihi mekanlarını yeniden gün yüzüne çıkarıyor, restore ediyoruz. Birçok güzel örneği biliyorum. Tek tek burada zikretmek istemem ama bilinsin ki güzel Amasyamızı da böyle bir şehrin sembolü olarak ifade ediyorum. Bütün tarihi dokuyla bezenmiş şehirlerimizi de hepsini kendi özgün mimarisiyle koruyup, geliştireceğiz. Şimdi de TOKİ eliyle yapılan yeni binalar için şehrin tarihi mimarisine uygun olmayı şart getirdik. İnşallah TOKİ artık şehirlerimizin tarihi mirasına uygun binalar inşa edecek. TOKİ Başkanımıza ve ilgili arkadaşlarımıza net talimatlar verdim. Bizzat görmediğim hiçbir TOKİ projesi hayata geçirilmeyecek ve şehirlerimizde şehrin özgün mimarisine aykırı tek bir TOKİ inşaatı yapılmayacak."
Davutoğlu, ikinci grupta ise tarihi kimliğin korunmasının yanı sıra hızla büyüme özelliğini dikkate alacaklarını bildirdi.
Hızla büyüyen şehirlerde belediyelerin, artan nüfus, hızla gelen göç ve ekonomik ihtiyaçlar karşısında acil çözümler üretmesi gerektiğini vurgulayan Başbakan Davutoğlu, şu değerlendirmede bulundu:
"Bu şehirlerimize hizmet üretirken tarihi ve kültürel mirası dikkate alıyoruz ancak ekonomik büyümeden dolayı bu şehirlerimizin ihtiyaçları ve hizmet kalemleri farklılık gösteriyor. Üçüncü olarak da metropol şehirler. Nüfus çeşitliliği, etnik ve kültürel çoğulculuğu itibarıyla adeta Türkiye'nin özeti olan bu şehirlerimize mesela İstanbul'umuza, Ankara'mıza çok yönlü ve büyük projeler ile hizmet etmeye çalışıyoruz."
Başbakan Davutoğlu, son 2-3 ay içinde ziyaret ettiği tüm şehirlerde ve Doğu ile Güneydoğu'da terörle mücadelede öncü olan kentlere yaptığı ziyaretlerde belediye başkanlarından brifing aldığını aktararak, Mardin, Van, Manisa gibi şehirlerin tarihi dokusunun korunması yönünde talimatlar verdiğini bildirdi.
Diyarbakır ve Şanlıurfa'ya yaptığı ziyaretlerde de her iki şehrin tarihi dokularının aynen muhafazası ve hızla artan nüfusa cevap teşkil edecek şekilde yeni bölgeler, yeni beldeler inşa edilmesi konusunu da paylaştığını vurgulayan Davutoğlu, şunları söyledi:
"Bir kez daha ifade ediyorum, Şanlıurfa'nın, Diyarbakır'ın, Van'ın, Manisa'nın gittiğimiz her şehrin tarihi dokusu korunacak. Aynı şekilde İstanbul'da geçtiğimiz hafta Mimar Sinan günü vesilesiyle, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız ve ilgili arkadaşlarla bir araya geldik. İstanbul'umuzda da tarihi dokuya, çevre dokusuna aykırı hiçbir yapılanmaya izin vermeyeceğiz. Dikey mimari yerine, İstanbul'un dokusuna uygun yatay mimariyi esas alacağız. Önümüzdeki günlerde benzer şekilde Ankara'mız ile ilgili olarak da Büyükşehir Belediye Başkanımız ve ekibiyle bir araya gelecek, Ankara'mızda bütünleşen projeye ağırlık vereceğiz."
Konuşmasının sık sık coşkulu kalabalık tarafından kesilmesi üzerine Başbakan Davutoğlu, değerlendirmelerine şöyle devam etti:
"Bütün şehirlerimizle gurur duyuyoruz. Biblo gibi şehirlerimizi koruyacağız, gelişen şehirlerimizin ihtiyaçlarını karşılayacağız. Değerli başkan arkadaşlarım, şunu hiç unutmayınız, doğal estetiği insani estetikle buluşturamamış bir şehir hakiki manada şehir niteliği kazanamaz. Geleceğin şehrini, insan ruhunu sıkıntıya sokan dikey bir şehir olarak tahayyül edemeyiz. Bu konuda sizlere büyük görevler düşüyor. Sizin vazifeniz, Türkiye'nin her yerinde şehrin işlevsel yönünü ve estetik özelliğini tahkim etmektir. Pazarını, piyasasını güçlendirmek, sanayisini, tarımını takviye etmektir."
Gençliğin varlık sebebi, memleketin gelecek teminatı olduğuna işaret eden Başbakan Davutoğlu, "Şehirlerimizin geleceği de şehirlerimize ait olacak. Gençler, bana 81 vilayeti saydıracaksınız ama bilin ki yüreğinizden gelen bu sese ben de cevap veriyorum, hocanız da son nefesine kadar gençliğin yanında olacak, son nefesime kadar her yerde gençlerle yürüyecek, gençlerle kol kola, omuz omuza yeni Türkiye'yi inşa edeceğiz inşallah." diye konuştu.
- Şehir yönetiminde 5 prensibe dikkat
Belediye başkanlarından 5 prensibe dikkat etmelerini isteyen Başbakan Ahmet Davutoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
"Şehrin bütün işlevselliğini yansıtan kent konseyleri kurmak, onlarla istişarelerde bulunmak ve böylece şehrin işlevsel bütünlüğünü sağlamak hepimizin görevidir. Şehirlerimizde mimariyi her yönüyle göz önünde bulundurmak, mekana yansıyan bir estetik oluşturmak bizim görevimizdir. Biz AK Parti iktidarları olarak şehirlerin tarihi kimliğinin bozulmasına asla izin vermeyiz. Burada 5 prensibe dikkat etmenizi rica ediyorum. Birincisi şehir aidiyeti, şehir aidiyeti olmadan şehir gelişmez, şehir geleceğe hazırlanamaz. Bugünkü tema itibarıyla da şehir aidiyetinin gelişmesinin en öncelikli şartı da gençlerimizin, şehirlerimize sahiplenmesini sağlamaktır. İkincisi nezaket, şehir atmosferinde komşuluk ilişkilerini şehrin nezaketini, şehrin ahlakını yansıtmak. Üçüncü husus, şehir kültürünün muhafazası, şehir kültürünü siz inşa edeceksiniz. Şehir kültürünü belediye başkanlarımız temsil edecek. Dördüncüsü şehir ahlakı ve adalet. Şehirde adalet ile hükmedeceksiniz ve nihayet beşincisi de ehliyet ve liyakat. Şehir idaresi aynen devlet idaresi gibidir. Ancak ve ancak ehliyetle, liyakatla taçlanır."
(Sürecek)