EDİRNE (AA) - Uzunköprü Belediye Başkanı Enis İşbilen, ilçedeki "dünyanın en uzun taş köprüsü" olarak bilinen Uzun Köprü'nün UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'nden kalıcı listeye geçilmesi için ciddi bir çalışma yapılması gerektiğini bildirdi.
İşbilen, gazetecilerin sorusu üzerine yaptığı açıklamada, Uzun Köprü'nün UNESCO Dünya Kültür Mirası kalıcı listesine girmesi için çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yürüttüğünü söyledi.
Bakanlıkla koordineli çalıştıklarını anlatan İşbilen, "Bakanlık bu konuda yetkili olmasına rağmen sürecin yerelinden organize edilerek çalışmaların yapılmasına önem veriyor. Valimiz ve kaymakamımızla bir toplantı yaptık. En kısa zamanda bu konuda yerel anlamda da kuvvetli olarak bakanlığa destek vereceğiz. Geçici listeden kalıcı listeye geçilmesi için ciddi bir çalışma yapılması gerekiyor. İşin zor ve daha ağır tarafı bu. İşin uzmanlarıyla ciddi çalışma sonucu bu işin üstesinden gelebileceğimizi düşünüyorum" diye konuştu.
Köprüde restorasyon çalışmalarının başlaması gerektiğini dile getiren İşbilen, şunları kaydetti:
"Köprümüz bilindiği üzere Karayolları Genel Müdürlüğü'ne ait bir üst yapı. Bunun restorasyonu ve tamiratı da ilgili kurum tarafından yapılacak. Bu yıl içerisinde yapılan ihale birtakım hukuki gerekçelerle ilgili kurum tarafından iptal edildi. Çok kısa zamanda yeniden ihaleye çıkmasını bekliyoruz, zira köprümüzün hali çok iyi değil. Bir yıkımla karşı karşıya kalmak istemiyoruz. Eski belirlemelere göre aşağı yukarı 55 tane gözde çatlaklık söz konusu. Köprü üzerindeki zeminde birtakım sıkıntıların arttığını da gözlemledik. 3 yıllık bir ihale süreci söz konusu olacak. Bu süre zarfında tabii ulaşıma kapalı kalacak."
- Köprünün tarihçesi
Uzun Köprü, Edirne'de Ergene Nehri üzerinde Anadolu ile Balkanları birbirine bağlayan tek ve dünyanın en uzun taş köprüsü olma özelliği taşıyor.
İlçeye ismini veren ve eski adı "Ergene Köprüsü" olan köprü, 1426-1443 yıllarında II. Murat tarafından dönemin başmimarı Müslihiddin'e yaptırıldı. Köprü, 1392 metre uzunluğunda ve 6,80 metre genişliğinde.
Osmanlı'nın, Balkanlar'a yapacağı fetihlerde doğal engel olarak karşısına çıkan Ergene Nehri'ni aşmak için yaptırdığı köprü, Türk ordusunun akınlarını kışın da sürdürebilmesini sağladı.