17 °c

"Uluslararası Osmanlı İstanbulu Sempozyumu"

İSTANBUL (AA) - İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi tarafından düzenlenen "Uluslararası Osmanlı İstanbulu Sempozyumu"nun 4.'sü başladı.İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Altunizade Yerleşkesinde düzenlenen sempozyumun açılış konuşmasını yapan İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feridun Emecen, bu sempozyumla...

Kültür-Sanat Haberi
Uluslararası Osmanlı İstanbulu Sempozyumu
"Uluslararası Osmanlı İstanbulu Sempozyumu"

İSTANBUL (AA) - İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi tarafından düzenlenen "Uluslararası Osmanlı İstanbulu Sempozyumu"nun 4.'sü başladı.

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Altunizade Yerleşkesinde düzenlenen sempozyumun açılış konuşmasını yapan İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feridun Emecen, bu sempozyumla gelenekselleşme yolunda önemli bir adım attıklarını anlattı.

"Bu sempozyumun gerçekleşmesinde yerli ve yabancı akademik camianın büyük bir payı var. Sempozyumun çıkış düşüncesi Osmanlı ve İstanbul'u içine alan bir ilmi toplantı tertip etme gayretinden ileri gelmektedir." diyen Emecen, İstanbul'un medeniyetler köprüsü olduğunu kaydetti.

Emecen, şunları söyledi:

"İstanbul gibi dünya üzerinde bir kent bulmak hemen hemen imkansız. O bakımdan İstanbul'un tarih boyunca geçirdiği o devasa değişim sürecinde bizim asıl üzerinde durduğumuz Osmanlı Dönemi İstanbul'u oldu. Bu tercihimizin hiçbir ideolojik, siyasi bir arka planı yoktur. Bu tamamen ilmi endişeler esas alınarak düzenlenen bir toplantıdır. Esas itibariyle Osman Devleti baz alınarak yapılan İstanbul değerlendirmesinde büyük bir zenginlik karşımıza çıkıyor. Zaten bugünkü İstanbul değerlendirmesi için Osmanlı İstanbulu'na muhakkak bakmak gerekir."

Emecen, İstanbul hakkında yapılan çalışmaların her şeye rağmen yetersiz olduğuna değinerek, kendilerinin bu eksikliğin giderilmesinde bir katkı oluşturmayı amaçladıklarını dile getirdi.

İBB Başkan Vekili Ahmet Selamet de dördüncüsü düzenlenen sempozyumun Osmanlı tarihi çalışmalarına büyük katkıda bulunduğunu vurgulayarak, "Bugün burada gerçekten güzel bir toplantı oluyor. Bu geleneksel hale gelen toplantının bundan sonra da uzun yıllar aynı coşkuyla devam edeceğine inanıyorum. Ben bu çalışmaların Osmanlı'ya ve ülkemiz tarihine çok büyük katkısının olacağını düşünüyorum. İstanbul'un güzelliklerini bu çalışmalarla göz önüne geleceğine inanıyorum. Umuyorum ki bu çalışmalardan ülkemiz insanı yararlanacaktır." ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından Marmara Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selçuk Mülayim "Sinan ve Çağı" başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi.

Üç gün boyunca sürecek sempozyumda Türkiye'nin ve dünyanın önde gelen üniversitelerden 69 akademisyen, 18 oturumda Osmanlı İstanbulu üzerine bilimsel bulguları paylaşacak.

Sempozyum, Mehmet Güntekin'in moderatörlüğünde Ersu Pekin, İncila Bertuğ ve Fikret Karakaya'nın katılımıyla gerçekleşecek olan "İstanbul'da Musiki, Musikide İstanbul" başlıklı bir oturumla 22 Mayıs'ta son bulacak.

Sıradaki Haber