17 °c

"Uluslararası Adige Filolojisi Sempozyumu"

DÜZCE (AA) - Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Çerkes Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı ile Düzce Çerkes Kültür Derneği tarafından düzenlenen "Uluslararası Adige Filolojisi" sempozyumu başladı.Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Cumhuriyet Konferans Salonu'ndaki sempozyumun açılışında, Adige dilinin yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılmasını...

Kültür-Sanat Haberi
Uluslararası Adige Filolojisi Sempozyumu
"Uluslararası Adige Filolojisi Sempozyumu"

DÜZCE (AA) - Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Çerkes Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı ile Düzce Çerkes Kültür Derneği tarafından düzenlenen "Uluslararası Adige Filolojisi" sempozyumu başladı.

Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Cumhuriyet Konferans Salonu'ndaki sempozyumun açılışında, Adige dilinin yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılmasını amaçladıklarını söyledi.

Üniversite olarak önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptıkları için mutlu olduklarını belirten Çakar, "Bu topraklar 26 farklı etnik, farklı kökenden insana vatan olmuştur. Ülkemizin her bir toprak parçası, özellikle Düzce, zulümden kaçan herkese kucak açmış, sevgi ve saygıyla yaklaşmıştır. Bu topraklardan doğan kültürü yaşatmanın en renkli boyutu da dildir." dedi.

Çakar, Adige dilinin gelişmesi ve kültürel alanda yapılanması noktasında sempozyumun büyük öneme sahip olduğunu dile getirdi.

Sempozyum kapsamındaki oturumların, dilin gelişmesi ve Türkiye'deki sosyo-kültürel alanda yapılanmasına katkı sağlayacağını ifade eden Çakar, "Sempozyum sayesinde çerkez kültürü, hem üniversitemize hem de ülkemize tanıtılmış olacak. Çerkez kültürünün nereden geldiği, nerelere gittiği konusunda önemli sonuçlar ortaya çıkacak." diye konuştu.

Öğrenilen bütün dillerin ve kültürlerin yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması gerektiğini vurgulayan Çakar, şöyle devam etti:

"Üniversitemizde Çerkes Dili ve Edebiyatı bölümünü kurarken dikkat çekebilir miyiz diye düşünürken sadece Çerkesler değil çok farklı değerlerden öğrencilerimizin dikkatini çektiğini gördük. Bölümümüz, dilin yaşatılmasının yanında öğrencilerimize bir iş kapısı olması niteliği de taşıyor."

Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Akkuş da dillerin yaşatılmasının tarih, toplum ve kültürler için büyük önem taşıdığını anlattı.

Etkinliğin, sadece üniversite içerisinde kalmayarak Düzcelilerle de buluşacağına işaret eden Akkuş, "Yurt dışından ve içinden gelen değerli öğretim üyesi arkadaşlarımızla dil ve edebi metinler başta olmak üzere tarih, kültür ve toplum ve yaşam ile önemli temas kuracağız. Sempozyum çerçevesinde öğrencilerimiz ve Düzceli vatandaşlarımızla birlikte olacağız. Yurt içi ve dışından gelen değerli katılımcılarımıza ve emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Sempozyum, yurt içi ve dışından gelen 40 öğretim görevlisinin, Türkçe, İngilizce, Adigece ve Rusça dillerinde gerçekleştireceği çeşitli sunum ve bilgilendirmelerle devam edecek.

Üç gün sürecek sempozyum, Köprübaşı Ömer Efendi köyündeki "Adige Kültür-Yemek Festivali" ile sona erecek.

Sıradaki Haber