17 °c

Türkiye-Gürcistan Bektaşi Kültürü ve Ozanlar Sempozyumu

TİFLİS (AA) - Türkiye-Gürcistan Bektaşi Kültürü ve Ozanlar Sempozyumu, Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te başladı.Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanlığı, Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği ile Ukrayna-Gürcistan Beynelhalk Enstitüsü'nün birlikte düzenlediği sempozyumun açılışı törenine, Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Levent Gümrükçü, Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği...

Kültür-Sanat Haberi
Türkiye-Gürcistan Bektaşi Kültürü ve Ozanlar Sempozyumu
Türkiye-Gürcistan Bektaşi Kültürü ve Ozanlar Sempozyumu

TİFLİS (AA) - Türkiye-Gürcistan Bektaşi Kültürü ve Ozanlar Sempozyumu, Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te başladı.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanlığı, Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği ile Ukrayna-Gürcistan Beynelhalk Enstitüsü'nün birlikte düzenlediği sempozyumun açılışı törenine, Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Levent Gümrükçü, Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği Başkanı Mustafa Özcivan, Ukrayna-Gürcistan Beynelhalk Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Omar Tabutsadze, Dünya Söz Akademisi Başkanı Hayrettin İvgin ile TİKA'nın Tiflis Koordinatörü Mustafa Korkmaz ve çok sayıda kişi katıldı.

Büyükelçi Gümrükçü, açılış töreninin ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha önce farklı ülkelerde 2 kez düzenlenen sempozyumun 3'üncüsünü Tiflis'te düzenlemekten memnuniyet duyduklarını söyledi.

Bu faaliyete verdiği destek için TİKA'ya teşekkürlerini ileten Levent Gümrükçü, "Türkiye ile Gürcistan arasında bir çok ortak yön var tabii ki ama Bektaşi kültürünün simgelediği sevgi, barış, kardeşlik ve hoşgörü, Türk ve Gürcü halklarının gerçekten temel öğretisi ve felsefesinde bulunan değerlerdir diye düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

İki halk arasındaki dostluk ve kardeşlik bağlarının temelinde Bektaşi kültürünün ve felsefesinin de önemli bir rol oynadığına inandıklarını belirten Gümrükçü, "Dünyamızın zor bir dönemden geçtiği, insanların etnik, dini, mezhepsel çizgiler çerçevesinde ayrıştırılmaya çalışıldığı bir dönemde, tekrardan kültürümüzde, genlerimizde, Anadolu'da asırlar boyunca mevcut olan o sevgi, barış, kardeşlik ve hoşgörüyü tekrardan hatırlamaya ve yaşatmaya çalışmamızın çok önemli olduğunu düşünüyorum." dedi.

TİKA Tiflis Koordinatörü Korkmaz da AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, komşu iki ülkenin kültürlerinin pek çok ortak noktalarının bulunduğunu kaydetti.

Mustafa Korkmaz, bu sempozyum ile devamlı bahsedilen bu ortak noktaların akademik alanda değerlendirilmesinin, gerçekten çok iyi olan Türkiye-Gürcistan ilişkilerinin daha da derinleşmesine önemli katkı sağlayacağını dile getirdi.

Tiflis'te 2 gün devam edecek sempozyuma, çeşitli ülkelerden 60'a yakın akademisyen katılacak.

Sıradaki Haber