BURDUR (AA) - Burdur Gölü kıyısında tüfekle vurulmuş halde bulunan ibibik kuşu, tedavisinin ardından doğaya salınacak.
Burdur'da Karakent köyü yakınlarındaki, yaralı ve hasta hayvanların tedavi ve rehabilitasyonlarının yapıldığı Lisinia Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi'nin sorumlusu veteriner hekim Öztürk Sarıca, Burdur Gölü kıyısında gezdiği sırada çalıların arasında yaralı ibibik kuşu gördü. Yaptığı incelemede kanadında saçma yaraları olan kuşun tüfekle vurulduğunu belirleyen Sarıca, kuşu merkeze götürerek tedavisine başladı.
Sarıca, gazetecilere yaptığı açıklamada, ibibik kuşunun etinin yenmemesine rağmen vurulmasını anlamsız bulduğunu söyledi. Söz konusu kuşu gerçek avcıların vurduğuna inanmadığını belirten Sarıca, "Türkiye'de her eline tüfek alan avcıymış gibi davranıyor. Böyle güzel bir kuşun vurulmaması lazım. Bu kuşlar doğadaki zincirin bir parçası." dedi.
Sarıca, sol kanadında kırık bulunan kuşu, tedavisinin tamamlanmasının ardından, doğal ortamına bırakacaklarını kaydetti.
- İbibik kuşu
Çavuş kuşu olarak da adlandırılan ibibik kuşunun uzunluğu, yaklaşık 28 santimetre. Gagası uzun yay biçiminde olan kuşun tüyleri, turuncu ile kahverengi karışımı. Başı sorguçlu ve kısa kanatlı bir kuş olan İbibik, haşere, böcek, salyangoz ve solucanlarla besleniyor.
Bu kuşlar, yaşlı ağaç bulunan açık yerlerde, çam ormanı veya yaprağını döken ormanlarda, meyve bahçelerinde ve bağlarda yerleşiyor.
İbibik kuşları, sonbaharda göç ettiği Afrika'da kışı geçiriyor. İlkbaharda Asya ve Avrupa'ya dönen bu kuş türü, göç zamanlarında grup halinde hareket ediyor, göç zamanlarının dışında ise yalnız yaşar.