17 °c

Trabzon'da müzik ve dans konuşulacak

TRABZON (AA) - Trabzon'da organize edilecek 2. Uluslararası Müzik ve Dans Araştırmaları Sempozyumu'na, yerli ve yabancı 200'ü aşkın müzisyen, dansçı ve akademisyen katılacak.Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Devlet Konservatuvarı Müzikoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Abdullah Akat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sempozyumun "bellek ve kültürel miras" ana başlığı altında...

Kültür-Sanat Haberi
Trabzon'da müzik ve dans konuşulacak
Trabzon'da müzik ve dans konuşulacak

TRABZON (AA) - Trabzon'da organize edilecek 2. Uluslararası Müzik ve Dans Araştırmaları Sempozyumu'na, yerli ve yabancı 200'ü aşkın müzisyen, dansçı ve akademisyen katılacak.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Devlet Konservatuvarı Müzikoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Abdullah Akat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sempozyumun "bellek ve kültürel miras" ana başlığı altında gerçekleştirileceğini söyledi.

Sempozyumun eşbaşkanı da olan Akat, sempozyum ile bilim insanları arasında fikir paylaşımını sağlayarak farklı disiplinlerden, geleneklerden veya ülkelerden araştırmacılar arasında iletişim köprüsü kurarak disiplinler arası çalışmaları mümkün kılmayı amaçladıklarını belirterek, "2012 yılında ilkini düzenlediğimiz, 'müzik ve kültürel doku' başlıklı Müzik Araştırmaları Sempozyumu'na Türkiye'nin yanı sıra dünyanın birçok ülkesinden müzik, sosyal bilimler ve ilgili disiplinlerden akademisyenler ve müzisyenler katıldı. Bu defa içeriği genişleterek sempozyumu müzik ve dans araştırmaları kapsamında ele alacağız." dedi.

Akat, toplumların analizinde en etkili araçlardan olan müzik ve dansın, kültürel kimliğin inşasında ve aktarımında önemli ifade biçimleri olduğunu vurgulayarak, "Bu düşünceden hareketle sempozyumun başlığını 'bellek ve kültürel miras' olarak belirledik. Kültür, bellek, miras ve kimlik kavramları birbiriyle iç içe düşünülebilir ki kültür, kolektif bir hafıza ve şüphesiz gelenekle bağlantılı bir kavramdır." diye konuştu.

Kültürel belleğin, toplum içindeki ortak değerlerin, alışkanlıkların ve yaşam biçimlerinin aktarılmasındaki en önemli unsurlardan biri olduğuna dikkati çeken Akat, şöyle devam etti:

"Özellikle müzik ve dans çalışmaları açısından ele alındığında, bellek ve kültürel miras arasındaki yakın ilişki oldukça dikkat çekmektedir ve son dönemlerde disiplinler arası bir yaklaşımla ele alınmaktadır. Bu bağlamda sempozyumun ana konusu olan bellek ve kültürel mirasın müzik ve dans ile ilişkisinin tüm toplumsal ve kültürel yapılar içinde, bilim insanları tarafından tartışılması ve değerlendirilmesi sempozyumun temel hedefini oluşturmaktadır."

Akat, KTÜ Devlet Konservatuvarı Müzik Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Merve Eken Küçükaksoy'un da eşbaşkanı olduğu sempozyumun Türkçe ve İngilizce gerçekleştirileceğini anlatarak, müzik ve dans arşivciliği, multimedya arşivleri-müzik ve dans materyallerini koruma, göç ve diaspora çalışmaları, toplumsal ve kültürel değişim, ikonografi ve müzik yazıları, müzik ve dans psikolojisi yönünden kültürel bellek gibi alt başlıkların ele alınacağını ve bu konularda uzmanların sunum gerçekleştireceğini söyledi.

Doç. Dr. Abdullah Akat, Türkiye'nin yanı sıra İngiltere, Almanya, Gürcistan, Sırbistan, Avusturya, Bulgaristan ve Romanya'dan yaklaşık 200 akademisyen, müzisyen ve dansçının katılacağı sempozyumun, 18-22 Ekim'de KTÜ Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirileceğini kaydetti.


Sıradaki Haber