EDİRNE (AA) - Osmanlı döneminde İpsala ilçesinde yaptırılan ve çevresel etkenler nedeniyle gözden kaybolacak seviyede zarar gören tarihi su kemerinin gün yüzüne çıkarılacak.
İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edirne'nin Osmanlı'ya 92 yıl başkentlik yaptığını anımsattı.
Serhad şehri ve ilçelerinde, Osmanlı döneminde yaptırılmış çok sayıda köprü, su yolu, kapalı çarşı ve cami gibi çeşitli tarihi eserlerin yer aldığını ifade eden Kerman, "Türkiye'nin Batı'ya açılan kapısı İpsala'da da çok sayıda değerli tarihi eserimiz yer alıyor. Osmanlı döneminden bu yana tarihi eserlerden ayakta kalmayı başaranlar olmuş, bazı çevresel nedenlerle zarar görenler de olmuş. Ecdadımızın mirasına sahip çıkarak, zarar görenleri aslına uygun şekilde yaşatmaya çalışıyoruz." diye konuştu.
Osmanlı'nın İpsala'daki en belirgin eserinin Alaca Mustafa Paşa Camisi ve doğanın acımasız tesirinden kendini kurtarmaya çalışan su kemeri olduğunu anlatan Kerman, şöyle devam etti:
"Osmanlı Devleti'nin bayındırlık hizmetlerine verdiği önemin en belirgin örneklerinden biri; su kemeridir. Su kemeri ve bir sur kompleksi hüviyetindeki eser Osmanlı yığma taş işçiliğinin abidevi bir örneğidir. Su akıntısının taşma zamanlarına göre düşünülmesiyle oldukça yüksek tutulan ara kanalların asıl yapıya göre olduğu gibi kalabilmiştir. Bağlantı surlarına nazaran kesme taştan yapılmış kemerler geleneksel kilit taşının ne denli ustalıkla kullanıldığını gözler önüne sermektedir.
Böylesine geniş bir kemerde ve üzerindeki ağırlığın fazlalığına karşın kilit taşı ayrıca başka bir desteğe gerek kalmamıştır. Günümüzde ilçedeki tek su kemeri kalmıştır. Bu kemer zamanla çevresel etmenler nedeniyle gözden kaybolacak seviyeye gelmiştir. Biz de bu eserimizi, çevresini, ulaşım yolunu düzenleyerek gün yüzüne çıkaracağız. Yapının fiziksel durumuyla ilgili gerekenler olursa uzmanlar ilgilenecektir."