17 °c

"Sinemaya Genç Adımlar" söyleşisi

İSTANBUL (AA) - "Sinemaya Genç Adımlar" belgesel sinema atölyesi projesi kapsamındaki söyleşi dizisi başladı. Bilim ve Sanat Vakfı (BİSAV) Sanat Araştırmaları Merkezi bünyesindeki, Türk Sineması Araştırmaları Merkezi (TSA) tarafından, Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Projeleri Destek Programı'nın desteğiyle oluşturulan ve 11 Temmuz'da başlayan projenin, BİSAV'ın...

Kültür-Sanat Haberi
Sinemaya Genç Adımlar söyleşisi
"Sinemaya Genç Adımlar" söyleşisi

İSTANBUL (AA) - "Sinemaya Genç Adımlar" belgesel sinema atölyesi projesi kapsamındaki söyleşi dizisi başladı.

Bilim ve Sanat Vakfı (BİSAV) Sanat Araştırmaları Merkezi bünyesindeki, Türk Sineması Araştırmaları Merkezi (TSA) tarafından, Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Projeleri Destek Programı'nın desteğiyle oluşturulan ve 11 Temmuz'da başlayan projenin, BİSAV'ın merkezindeki ilk söyleşisine, yönetmen Derviş Zaim konuk oldu.

Derviş Zaim'in "Devir" filminin gösteriminin ardından yapılan söyleşide Zaim, filmi çekmesinin en büyük nedenlerinden birinin, elle tutulur olmayan bir geleneği, başka bir şekilde yoğurma heyecanı olduğunu söyledi.

Filmin, Burdur'a bağlı Hasanpaşa köyünde geçtiğini ve antik dönemlerden bu güne ulaşan, mevsimsel döngünün kutsandığı bir yarışmanın etrafında döndüğünü kaydetti. Zaim, söz konusu yarışmada çobanların yarıştığını, sürüsüyle birlikte köydeki göleti, en seri ve tereddütsüz şekilde geçenin birinciliği kazandığını dile getirdi.

Yarışmanın her sene eylülün başında, koyunlar yayladan inerken gerçekleştiğini aktaran Zaim, "Bu, görünür olmayan bir mit aslında. O mitin etrafında filmi nakşetmek hoşuma gitti. Mitlerle uğraşmak, onları ele alıp yeniden yorumlamaya çalışmak, yapılması gereken en önemli işlerden biri. Kurmacayla belgesel arasında, melez denilebilecek bir iş yapmanın getirdiği bir heyecan da vardı. Bu filmin, Türk sinemasında farklı ve taze bir arayış anlamına geldiği de söylenebilir." dedi.

- "Elimdeki temel düşünceleri, ekibim ve oyuncumla o anda oluşturduk"

Derviş Zaim, senaryoyu çekim esnasında oluşturduğunu vurgulayarak şöyle devam etti:

"İstanbul dışında, hiç tanımadığım ve oyuncu olmayan insanlarla, daha önce yaptığım işlere benzemeyen bir iş yapmanın getirdiği, büyük düellonun altından kalkıp kalkamayacağımın heyecanı da vardı. Ele avuca gelir, somut bir senaryoyla yola çıkmamıştım. Bunun beraberinde, çözülmesi gereken büyük bir sorun, öldürülmesi gereken bir ejderha vardı. Kervan yolda düzülecekti. Sonuçta ortaya hiçbir şey de çıkmayabilirdi ama iyi ki denemişim diyorum."

Filmde, hikayesine yer verilen Çoban Ali'nin içsel bir yabancılaşma ve bu yabancılaşmaya direnme durumunun irdelendiğini bildiren Zaim, filmin bu bağlamda bir yolculuk, arayış ve serüven filmi olduğunu anlattı.

Kurmaca ve belgeselin iç içe olmasına rağmen, izleyicinin bunu yadırgamadığının altını çizen Zaim, sözlerini şöyle tamamladı:

"Elimdeki temel düşünceleri, ekibim ve oyuncumla o anda oluşturduk. Kervan yolda düzüldü ama kervanın durduğu kervansaraylar da vardı. Doğaçlama vardı ama 'saldım çayıra Mevlam kayıra' durumu olmadı. Yarışma gerçek ama hikayenin içinde kurmaca yerler var. İşin gerçek olan kısmının doğasını bozacak değişiklikler yapmadım. Bu filmi için 'belgesel ve kurmacanın dikişi tuttu' cümlesini çok rahatlıkla kurabilirim."

Teorik ve pratik derslerin verildiği "Sinemaya Genç Adımlar" projesi, 1 Ekim'de sona erecek.

Sıradaki Haber