İSTANBUL (AA) - İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür AŞ, Osmanlı padişahlarının şiir dünyasının kapılarını aralayan "Saraydan Şiirler" kitabını okuyucuyla buluşturdu.
Osmanlı Devleti'ni yönetmenin yanı sıra, şiir yazan 25 Osmanlı padişahının şiirlerinin yer aldığı kitap, merhum tarihçi Vahid Çabuk tarafından kaleme alındı.
Osmanlı'nın şiir dünyasının kapılarını aralayan kitapta, Yıldırım Bayezid'den Sultan Mehmed Reşad'a 25 Osmanlı padişahının hayat hikayeleri de okuyucuya sunuluyor.
- Padişah şiirlerinde aşk, din ve tasavvuf öne çıkıyor
Kitapta Osmanlı padişahlarının devlet yönetmenin yanı sıra, kiminin marangozlukta, kiminin kuyumculukta, kiminin müzikte, kiminin de şiirde önemli eserleri olduğu, Fatih Sultan Mehmed'in "Avni", Kanuni Sultan Süleyman'ın "Muhibbi", Genç Osman'ın "Farisi", II. Mahmud'un "Adli" mahlaslarıyla şiirlerini kaleme aldıkları ifade ediliyor.
Osmanlı padişahlarının şiirlerinde aşk, tasavvuf, inanç, efsane ve peygamberler tarihi gibi klasik unsurların ön plana çıktığının belirtildiği kitapta, Osmanlı padişahları arasında ilk şiir söyleyenin "Muradi" mahlasıyla şiirler yazan II. Murad olduğu anlatılıyor. Tezkireci Latif'in, II. Murad hakkındaki "Her ne kadar kendileri nadiren şiir söylerse de saltanatı süresince şiir ileri seviyede rağbet buldu. Rivayet edilir ki haftada iki gün şair ve bilginleri toplayıp dikkat ve iltifatla, baştan sona dinler, tartışmayı başlatmak için de her hafta her konu için tartışmacılar tayin edermiş." sözlerine yer veriliyor.
- Fatih’in şiirlerinde "lirizm" etkisi
Kitapta, güzel sanatların çeşitli dallarıyla ilgilenen Fatih Sultan Mehmed'in de özellikle resme, şiire ve müziğe büyük önem verdiği, şiirlerinde Şeyhi ve Ahmed Paşa'nın etkisi görüldüğü ele alınıyor. Padişahın şiirlerinde derin bir lirizm ve samimiyetin ön plana çıktığı vurgulanırken, iç alemindeki muhasebe ortaya koyuluyor.