17 °c

Sakız Adası'ndaki "roket savaşı"nın iptal edilmesi

SAKIZ (AA) - Yunanistan'ın Sakız Adası'nda "Hz. İsa'nın Diriliş Gecesi"ni niteleyen Paskalya yortusu etkinliği kapsamında iki kilisenin cemaati arasında geleneksel olarak her yıl yapılan "roket savaşı"nın iptal edilmesi nedeniyle Panagia Kilisesi'nde yapılan ayin sönük geçti.Sakız Adası'ndaki "roket savaşı"nın düzenlendiği kiliselerden Ortodoks Panagia Kilisesi'nde, "Hz....

Kültür-Sanat Haberi
Sakız Adası'ndaki roket savaşının iptal edilmesi
Sakız Adası'ndaki "roket savaşı"nın iptal edilmesi

SAKIZ (AA) - Yunanistan'ın Sakız Adası'nda "Hz. İsa'nın Diriliş Gecesi"ni niteleyen Paskalya yortusu etkinliği kapsamında iki kilisenin cemaati arasında geleneksel olarak her yıl yapılan "roket savaşı"nın iptal edilmesi nedeniyle Panagia Kilisesi'nde yapılan ayin sönük geçti.

Sakız Adası'ndaki "roket savaşı"nın düzenlendiği kiliselerden Ortodoks Panagia Kilisesi'nde, "Hz. İsa'nın Diriliş Gecesi"ni niteleyen Paskalya ayini düzenlendi.

Adada bulunan Hagia Markos ve Panagia kiliseleri arasında 18. yüzyıldan günümüze geleneksel olarak yapılan "roket savaşı"nın mahkeme kararıyla iptal edilmesi nedeniyle bu yılki Paskalya kutlamalarının sönük geçtiği gözlendi.

Ayin sırasında kilise dışındaki bazı kişilerin yasak olmasına rağmen geleneği devam ettirmek için Hagia Markos Kilisesi'ne roket fırlattığı ve maytap patlattığı görüldü.

Kilisede edilen duaların ardından avluda toplanan cemaat, yakılan mumlar eşliğinde bir süre ilahi söyledi.

Sakız Adası'na dünyanın değişik ülkelerinden gelen ve aralarında 3 bin Türk vatandaşının da bulunduğu çok sayıda turist de ayini takip etti ancak her yıl ortaya çıkan renkli görüntüleri izleyememenin üzüntüsünü yaşadı.

- Mahkeme iptal etmişti

Yunanistan'ın Sakız Adası'nda "Hz. İsa'nın Diriliş Gecesi"ni niteleyen Paskalya yortusu etkinliği kapsamında "öte dünyanın kapılarının açıldığını" anlatmak üzere 400 metre uzaklıktaki Ortadoks Hagia Markos ve Panagia kiliselerinin bahçesinden top atılmasıyla başlayan ancak yıllar içinde cemaatin el yapımı roketlerle devam ettirdiği gelenek sürdürülüyordu.

Adada Osmanlı hakimiyetinin devam ettiği 18'inci yüzyılda top atışlarının çok sayıda kişinin ölümüyle sonuçlanması ve isyana neden olma riski nedeniyle yasaklandığı biliniyor.

Bu dönemden sonra İtalya'dan öğrenilen yöntemle el yapımı roketlerle devam eden gelenek, halen aynı yöntemle yapılan ve bir tür havai fişek olan el yapımı roketlerle sürdürülüyordu.

Bu yıl adanın Vrontados bölgesinde yaşayan 3 ailenin ''can ve mal güvenliği" olmadığı gerekçesiyle açtığı dava sonrası "roket savaşı"nın, yerel mahkemenin kararı doğrultusunda iptal edildiği duyurulmuştu.

Mahkemenin kararı sonrası Sakız Adası sakinleri protesto gösterileri düzenlemişti.



Sıradaki Haber