17 °c

"Mehmet Akif Ersoy Özel Programı"

 İSTANBUL (AA) - Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) ve Bakırköy Anadolu Lisesi, "Mehmet Akif Ersoy Özel" etkinliği düzenledi.İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığının katkılarıyla yapılan etkinlik, Bakırköy Cem Karaca Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.Etkinliğe katılan İBB Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen, "Bir...

Kültür-Sanat Haberi
"Mehmet Akif Ersoy Özel Programı"
"Mehmet Akif Ersoy Özel Programı"

 İSTANBUL (AA) - Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) ve Bakırköy Anadolu Lisesi, "Mehmet Akif Ersoy Özel" etkinliği düzenledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığının katkılarıyla yapılan etkinlik, Bakırköy Cem Karaca Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Etkinliğe katılan İBB Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen, "Bir Destan Adam: Mehmet Akif Ersoy" başlıklı bir seminer verdi.

Ünlü şairin hayatı, edebi kişiliği ve İstiklal mücadelesindeki önemine değinen Şen, Ersoy için yazılmış eserlerde, kişiliğiyle ilgili farklı farklı tanımlamalar olduğunu aktararak, "Ben bu konuda yazdığım kitapta, Mehmet Akif merhumu 'Bir Destan Adam' olarak tanımladım. Çanakkale Destanı ve İstiklal Marşı, Mehmet Akif'i yüceltmek için yeterli belgedir" dedi.

Abdurrahman Şen, ünlü şairi tanımak için mutlaka eserlerinin okunması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Onun ne söylediğini sizin görmeniz ve kafanızda yorumlamanız lazım. Sonra onun hakkında yazılmış eserlere bakmanız lazım. Sonra dönüp tekrar Mehmet Akif merhumu okumanız lazım. İstiklal Savaşı'nın hazırlık aşamasında, Anadolu insanının askerinin de insanının da çok fazla moral sahibi olmadığını görebiliriz. Böyle bir ortamda Mehmet Akif'in Balıkesir'e giderek verdiği vaaz, bir hayli önem taşımaktadır Daha sonra Mehmet Akif'e Anadolu'da vaazlar vermesi için meclisten teklif çıkar. Orada verdiği vaazlarla İstiklal ateşini Mehmet Akif yakar."

- Şen: "İstiklal Marşı etrafında birleşirsek, bizi hiçbir güç yıkamaz"

Mehmet Akif Ersoy'un kişilik ve karakteriyle ilgili on kitap yazıldığını belirten Şen, "İstiklal Marşı ve Çanakkale Destanı'nın okullarda ders olarak okutulması lazım. İstiklal Marşı bu milletin milli mütabakat metnidir. İstiklal Marşı etrafında birleşirsek, bizi hiçbir güç yıkamaz. Biz bugün İstiklal Marşı'na bile yabancılaştırılmış bir nesiliz maalesef. İstiklal Marşı'ndaki, yabancı kelimeler olarak addettiğimiz kelimeleri baştan sona anlarsak, kültürümüze sahip çıkıyoruz demektir" ifadelerini kullandı.

Şen, İstiklal mücadelesinin iki büyük komutanı bulunduğuna işaret ederek, askeri komutanın Mustafa Kemal Atatürk, manevi komutanının ise Mehmet Akif Ersoy olduğunu söyledi.

Şair Ersoy'un düşünür tarafının insanların gözünden kaçtığını dile getiren Şen, "Günümüzdeki ortamlara göre biz Asım'ın nesli diyebiliyoruz ama eğer Safahat'ı okumadıysak, anlamadıysak, bu söz slogandan öteye gitmez" diye konuştu.

İLESAM İstanbul Şube Başkanı Cafer Vayni, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Mehmet Akif Ersoy etkinliklerini daha ziyade öğrencileri hedef kitle alarak yapmaya çalışıyoruz. Çünkü bunun öğrenciler üzerinde kalıcı etkiler oluşturacağını düşünüyoruz" ifadelerine yer verdi.

Her ay "Milli Değerlerimize Yön Verenler" başlığı altında etkinlikler düzenlemek istediklerini dile getiren Vayni, bunun Bakırköy'e çok faydalı olacağını düşündüğünü aktardı.

- Kızıltuğ: "Mehmet Akif dendiği zaman ben çok derinlere dalarım"

Udi Fırat Kızıltuğ da Mehmet Akif Ersoy'un bu toprakların yetiştirdiği önemli bir zat olduğunu belirterek, "Mehmet Akif dendiği zaman ben çok derinlere dalarım. Çünkü Mehmet Akif, 1. Dünya Savaşı ile Çanakkale savaşlarının içinde bulunmuş ve o acıları yaşamış bir zat. Babam bana küçükken bir şiir okumuştu. Ben o şiiri 8-9 yaşlarında babamın sesinden ezberlemiştim. Yıllar sonra ortaokul son sınıfa geldiğimde Akif'in Safahat'ını okuyunca, meğerse 'Dirvas' isimli şiirini ezberlediğimi anladım. Bu sebeple Akif, benim için çocukluğumdan beri büyük önem arz ediyor" dedi.

Etkinliğe katılan Harun Yöndem, seminerin ardından Safahat'tan seçtiği şiirleri okudu. Mini bir konser veren Fırat Kızıltuğ ise ud ile "Ezelden Aşinanım Ben" ve "Çanakkale Türküsü" eserlerini yorumladı.

Sıradaki Haber