İSTANBUL (AA) - Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul şubesince, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde, yazar ve düşünür Cemil Meriç için düzenlenen "Cemil Meriç Günleri" başladı.
Beşiktaş Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi'ndeki açılışta konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, etkinlik için çok emek harcandığını belirterek, "Söz konusu Cemil Meriç ise insan yürekten gelerek daha fazla konuşmak, bir sevgi seli olarak onu ifade etmek istiyor. Gençlere çok faydalı olacak bir çalışma oldu. Değer bilme, kadirşinas olma anlamında, hepimizin ortak noktasının Cemil Meriç olması çok önemli" dedi.
- Hazinedar: "Benim düşünce hayatımda etkili oldu"
Etkinliğe katılan Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, Meriç'in yerlilik endişesini önemsediğine vurgu yaparak, "Cemil Meriç, benim düşünce hayatımda çok etkili olmuştur. Cumhuriyet tarihinin en çok iz bırakan düşünürlerindendir. Türk ilim ve irfan dünyasının en önemli şahsiyetlerinden Cemil Meriç'i gençliğimde kendime bir parça pusula yaptım. Mehmet Akif'le Tevfik Fikret'i, Cevdet Paşa'yla Namık Kemal'i barıştırma, siyasetten bağımsız ortak değerler olarak pekiştirme fikrini biz Cemil Meriç'ten öğrendik. Aynı doğrultuda Necip Fazıl'ı Nazım Hikmet'le, Barış Manço'yu Cem Karaca'yla bir arada düşünerek bu ülkenin önünü açabileceğimiz fikrine biz onunla vardık" değerlendirmesinde bulundu.
TYB İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı, öncü ve örnek isimleri yeni nesillerle tanıştırma gayesinde olduklarına işaret ederek, şöyle konuştu:
"Türkçemizi ve bu toprakları güzelleştiren birçok düşünür, aydın ve sanatçımız var. Biz TYB olarak günümüzün irfan ve kültür yıldızlarını bu nesle göstermek istiyoruz. Bugün Cemil Meriç için buradayız. Başka bir gün başka bir yerde olacağız. Bu etkinliklerde gençlerle birlikte olmaktan mutluluk duyuyoruz."
- Armağan: "Bazı kelimeleri çözmem 30 yılımı aldı"
Etkinlik kapsamında düzenlenen panele katılan tarihçi, yazar Mustafa Armağan, konuşmasında dilin önemine dikkati çekti.
Cemil Meriç'in "Bu Ülke" isimli kitabını 16 yaşındayken aldığını dile getiren Armağan, şu bilgileri verdi:
"Bir anda bir anaforun içine düştüm. O yaşta bunları anlayabilmek, bugünkü gibi hakkıyla değerlendirmek mümkün değil. Kitaplarında geçen, bilmediğim bazı kelimeleri çözmem 30 yılımı aldı. Cemil Meriç'le, onun kitaplarıyla hemhal olmaya başlamanın, benim dünyamı nasıl genişlettiğini çok sonra anladım ve birçok konuşmamda, yazımda onun cümlelerini tekrar ettiğimi fark ettim. Dilimizdeki fakirleşme ve cılızlaşma düşünce ve kültürü etkiliyor, bölünmeler oluyor. Kültür çok narin bir şeydir ona özen göstermeli."
TYB İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Akın da Cemil Meriç'in ritim ve ahenk insanı olduğunu belirterek, "Cemil Meriç, okuyanın kafasını karıştırır. Benim kafamı çok karıştırdı. 'İzm'ler idraklere giydirilmiş deli gömlekleridir' der, Cemil Meriç. Ben 'izm'ler çağında yaşadım. Biz birbirimizi tanımlarken de ötekileştirirken de hep 'izm'leri göz önünde bulundurduk. Oysa buna ne denli saygı duyulması gerektiğini, Cemil Meriç'ten öğrendik. Yazmadan önce okumak gerekir. Maalesef bu dönemde buna pek rastlamıyoruz" ifadelerini kullandı.
- Ural: "Önce dürüst ol, üzerine ne inşa edersen et"
Şair Ali Ural ise Cemil Meriç'i anlamanın önemine işaret ederek, şunları aktardı:
"İnsan ancak tanıdığını seviyor. Siz yine de bizim anlattıklarımıza bakarak, bizi dinleyerek Cemil Meriç'i tanıyamayacaksınız. Onu tanımanın yolu, 'Bu Ülke' kitabının kapağını açmaktan geçer. Çünkü oradan size açılacak yol, bizim anlatacaklarımızdan daha farklı bir yere götürecek sizi. 'Ne romancıyım, ne şairim, ne de tarihçiyim. Sadece dürüstüm' diyor. Önce dürüst ol, sonra üzerine ne inşa edersen et."
Etkinlik kapsamında, Cemil Meriç'in fotoğraflarının yer aldığı bir sergi açıldı. Cemil Meriç Günleri, yarın Kabataş Anadolu Lisesi, İsov Dinçkök Anadolu Teknik Lisesi ve Korkmaz Yiğit Anadolu Lisesi'nde gerçekleştirilecek panellerle devam edecek.