İSTANBUL (AA) - Notre Dame de Sion (NDS) Fransız Lisesi ve NDS Mezunlar Derneği tarafından düzenlenen 2016 Notre Dame de Sion Edebiyat Ödülü, "Yaşayanı Onarmak" adlı romanıyla Maylis de Kerangal'e verildi.
Fransız Sarayı'nda düzenlenen ödül töreninde konuşan Fransa'nın İstanbul Başkonsolosu Muriel Domenach, Türkçe ve Fransızca yaptığı konuşmasında, törene katılmaktan mutluluk ve gurur duyduğunu belirtti.
Domenach, Notre Dame de Sion (NDS) Fransız Lisesi'nin etkileyici bir kültür dinamizmine sahip olduğunu ifade ederek, "Tüm sanatsal çeşitliliği kapsayan yoğun programı, bir o kadar da nitelikli olmaktadır. Uluslararası Piyano Yarışması, Orchestra'Sion, resitaller, sergiler, gösterileri, edebiyat ödülü gibi düzenlediğiniz kültür etkinliklerinin bolluğu karşısında sadece 'harika' denebilir." diye konuştu.
NDS'nin Türkiye-Fransa kültür diyaloğunun en önemli aktörlerinden biri olduğuna işaret eden Domenach, şöyle konuştu:
"Her yıl düzenlemekte olduğunuz çok sayıdaki kültür buluşması sadece NDS öğrencileriyle sınırlı kalmayıp, çok geniş bir izleyici kitlesi de bunlardan yararlanmaktadır. Bu yolla NDS, Türkiye ve Fransa'nın entelektüel ve sanatsal çevrelerini besleyen bir dostluklar ağı oluşturmaktadır. Öğrencilerinize her gün etkin bir şekilde bu kültür diyaloğunu yaşatmakla, onlara geniş bakmayı öğretiyor ve hoşgörü değerlerini kazandırıyorsunuz. Aynı zamanda iki ülkenin bir birini daha iyi tanımasına katkıda bulunuyorsunuz. Bundan dolayı, size içten bir şekilde teşekkür borçluyuz."
Başkonsolos Domenach, editör ve romancı Maylis de Kerangal'in 2010'da Medicis Ödülü kazandığını hatırlatarak, en beğendiği Fransız roman yazarlarından biri olduğunu vurguladı.
Kerangal'in günümüzde en çok okunan çağdaş Fransız yazarlarından biri olduğunun da altını çizen Muriel Domenach, Yaşayanı Onarmak isimli romana ilişkin şu bilgileri verdi:
"Bu, cümleleriyle epik dokunuşlara yer veren, benzersiz bir ritme sahip, alt üst edici bir romandır. Bir kalp nakli etrafında yapılandırılan roman tam tamına 24 saat boyunca ses ve eylemleri nöbetleşe olarak aktarılan Simon, ailesi, kız arkadaşı, doktorlar, kalbi alacak olan kadın olmak üzere 10 kadar karakteri izlemektedir. Zamana karşı ve yaşamı onurlandırıp ölüme sen diyen bir yarışın yoğun ve dokunaklı 24 saati. Nihai hedefe ve bir kalbin bir bedenden diğer bedene nakline doğru yükselmek üzere geri çekilip, büyüyen bir dalganın güzergahı şeklinde yapılandırılmış nefes kesici 24 saat."
- Kerangal: "Bu roman, insan kalbini temel konu ve hareket noktası olarak ele aldı"
Ödülünü Muriel Domenach ile Jüri Başkanı Tomris Alpay'dan alan Kerangal ise yeniden İstanbul'da olduğu için mutluluk duyduğunu söyledi.
Kerangal, romanının, insan kalbini temel konu ve hareket noktası olarak ele aldığını ifade ederek, "Kitapta insan kalbi, kanı pompalayan bir kas, bir organ gibi fiziksel yapısıyla olduğu kadar duyguların, aşkın sembolik merkezi olduğu düşünülen manevi boyutuyla da ele alınmıştır. Kalbi değerli bir hazine gibi kitabın tam da ortasına yerleştirerek, yaşadığımız dönem ve çağdaş dünyada empati duygusunu anlatmak ve özellikle edebiyatın, empati kurma biçimi olduğunu göstermek istedim" diye konuştu.
Kitabın aynı zamanda aksiyon ve bir olay kitabı olduğuna da işaret eden Kerangal, "Bu kitapta bir sörf etkinliğinden dönerken hayatını kaybeden genç bir çocuğun kalbinin edebiyat çevirileri yapan bir kadına nakledilmesi anlatılıyor. Bir başka deyişle, vücudunda farklı bir dil oluşturma ve ötekini benimseyebilme becerisi taşıyan ve taşıdığı yabancı kimliği yaşatabilmek için kendinde zihinsel bir yer açan, hayaller kurabilen ve özel dünyasını oluşturan bir kadın söz konusudur" ifadelerini kullandı.
Oyuncu Fehmi Karaarslan, kitaptan bir bölümü törende Türkçe ve Fransızca okudu.
Tomris Alpay'ın başkanlığını üstlendiği jüri, Yazgülü Aldoğan, Liz Behmoaras, Emel Kefeli, Arzu Öztürkmen, Mayda Saris, Zeynep Sabuncu, Özlem Yüzak ve Mine Haksal'dan oluştu.