İSTANBUL (AA) - Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Senatosunca verilen "Onursal Profesörlük" unvanına bu yıl, yönetmen Duygu Sağıroğlu, Feyzi Tuna ve geçen sene hayatını kaybeden Memduh Ün'e layık görüldü.
Prof. Sami Şekeroğlu Sinema-TV Merkezi'nde gerçekleşen törende konuşan Mimar Sinan Üniversitesi Sinema ve Televizyon Bölümü Başkanı Prof. Dr. Alev İdrisoğlu, ödüllerin verilme kararının 1 yıl önce alındığını belirterek, usta yönetmen Memduh Ün'ün vefatı üzerine bu töreninin ertelendiğini söyledi.
İdrisoğlu, akademik unvanların titizlikle belirlenen isimlere verildiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
"Daha önce senatomuz tarafından Lütfi Akad, Metin Ersan, İlhan Arakon, Halit Refiğ'e 'Onursal Profesörlük' unvanı verildi. Prof. Dr. Sami Şekeroğlu hocamızın teklifi ile bu senekilerin Memduh Ün, Duygu Sağıroğlu ve Feyzi Tuna'ya verilmesi kararlaştırıldı. Bu hocalarımız sinemamızı seyirci ile en yakın ilişkiyi kurduğu, büyük seyirci kitlelerinin sinema salonlarını doldurduğu bir dönemde teknik ve maddi imkansızlıkları, sansürlü olarak, sinema yazarlarının hoyrat eleştirilerine karşı özgün ve nitelikli filmler çekmiş, tüm zor şartlara rağmen büyük bir sinema seyircisi ile bu mesleğin içindeki unutulmaz isimler olmuştur."
Unvan verilen kişilerin, uzun yıllar üniversitenin eğitim kadrosunda yer aldığına dikkati çeken İdrisoğlu, düşük ücretlere rağmen onların, öğrencilere eğitim verip, Türk sinemasına katkı sağladıklarını kaydetti.
Törende Türk sinemasının usta yönetmen ve oyuncusu Memduh Ün'ün "Onursal Profesörlük" unvanını, Mimar Sinan Üniversitesi Rektörü Prof. Yalçın Karayağız'dan alan onun hayat arkadaşı ünlü oyuncu Fatma Girik, gözyaşlarını tutamadı. Girik, "Kendim için iyi olur dedim bu yüzden geldim. İyi olurum zannettim. Ama iyi değilmişim keşke yaşasaydı da buraya beni ağlayarak çıkartmasaydı. 56 sene unutulamıyor, o çok iyi biriydi, çok güzel günlerimiz de oldu. Daha fazla konuşamayacağım." diye konuştu.
"Onursal Profesörlük" unvanı verilen Duygu Sağıroğlu ise şunları dile getirdi:
"Prof. Yalçın Karayağız'ın ilk günden bugüne bize gösterdiği ilgiye çok minnettarım. Eksik olmasın, ne söylersem az. Elbette ki Prof. Sami Şekeroğlu'na da yürekten teşekkürler. Önce 50 yıllık sıra arkadaşım olduğu için, sonra içinde olduğumuz sinema alemini ülkemize kazandırdığı için, beni 1978 yılında buraya hocalık yapmaya davet ettiği için, üstüne üstelik 33 yıl bana katlanmayı başardığı için teşekkür ederim. Ya birbirimizi sevmeseydik ne olacaktı?"
Törenin ardından Prof. Sami Şekeroğlu Sinema-TV Merkezi öğrencileri tarafından restore edilen ve yenilenen, yönetmenliğini Duygu Sağıroğlu’nun yaptığı 1965 yapımı "Bitmeyen Yol" filminin özel gösterimi yapıldı.