17 °c

Lübnan'da yok olmaya yüz tutan sepetçilik zanaatı

SAYDA (AA) - FURKAN GÜLDEMİR - Lübnan'ın geleneksel zanaatı sepetçilik, ülkenin güneyindeki Sayda'da mesleğin son temsilcileri tarafından yaşatılıyor.Sayda kentine 7 kilometre mesafedeki Kufraya köyünde yaşayan 91 yaşındaki İbrahim Ebu Zeyd, Lübnan'ın geleneksel sepetçilik zanaatının son ustalarından biri.İlerleyen yaşına rağmen ata mirası mesleğini hala büyük titizlikle icra...

Kültür-Sanat Haberi
Lübnan'da yok olmaya yüz tutan sepetçilik zanaatı
Lübnan'da yok olmaya yüz tutan sepetçilik zanaatı

SAYDA (AA) - FURKAN GÜLDEMİR - Lübnan'ın geleneksel zanaatı sepetçilik, ülkenin güneyindeki Sayda'da mesleğin son temsilcileri tarafından yaşatılıyor.

Sayda kentine 7 kilometre mesafedeki Kufraya köyünde yaşayan 91 yaşındaki İbrahim Ebu Zeyd, Lübnan'ın geleneksel sepetçilik zanaatının son ustalarından biri.

İlerleyen yaşına rağmen ata mirası mesleğini hala büyük titizlikle icra eden Ebu Zeyd, yarım asırdan uzun süredir mütemadiyen her sabah erkenden kalkıp evinin bahçesinde sepet örüyor.

Köyün civarındaki sulak arazilerden toplattığı kamışları emektar bıçağıyla incelterek işe başlayan Ebu Zeyd, öncelikle bir kamıştan ortalama 8 adet uzun parça çıkarıyor.

Bunların bir kısmını sepetin huni ve kafes şeklindeki iskeletini oluşturmak için kullanıyor. Geriye kalan kamışlarla sepeti örmeye başlayan Ebu Zeyd, meyve ve sebzelerin daha rahat taşınabilmesi için sepetin iç kısmına daha önceden hazırladığı çuvalı giydiriyor. Böylece, birkaç saat içinde sepeti kullanıma hazır hale getiriyor.

- Sepetçiliğe adanmış bir ömür

Maharetli elleriyle işini yaparken bir yandan mesleğinin incelikleri hakkında AA muhabirine konuşan Ebu Zeyd, Lübnan'daki bu kadim zanaatın yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu anlattı.

"Sepetçilik nesilden nesle geçen bir meslekti. Maalesef biz son temsilcileriyiz." diyen Lübnanlı zanaatkar, önceden köyde herkesin sepetçilik yaptığını bugünse bu işle uğraşan sadece üç kişinin kaldığını vurguladı.

Köyün gençlerinin artık şehirlerde iş aradığını belirten Ebu Zeyd, şöyle devam etti:

"Yeni işleri dolayısıyla evlatlarımızdan ayrı kaldık. Mesleğimizi miras bırakabileceğimiz kimse kalmadı. Buna rağmen ben her sabah 07.00'de kalkıyorum ve gün boyu çalışarak üç-dört sepet üretiyorum."

İsrail'in kuruluşunu ilan ettiği ve Filistinlilerin vatanlarını terk etmek zorunda kaldığı 1948 yılından önce Lübnan'dan Filistin'e sepet satmaya gittiklerini anlatan Ebu Zeyd, sepetlerin pazarlara meyve ve sebze taşımakta kullanıldığını söyledi.

Sonraları, plastik ürünlerin daha çok tercih edilir olmasıyla sepetlerin ve mesleğin terk edildiğini belirten Ebu Zeyd, "Bu iş benim geçim kaynağım iken şimdi meşgalem oldu ve artık tükenmek üzere." diye konuştu.

Sıradaki Haber