17 °c

"Korsanla mücadelenin peşini bırakmayacağız"

ANKARA (AA) - SALİHA ÖZDEMİR - Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Arıcan, "Çalıştay vesilesiyle, korsanla ilgili şuralar düzenlenmesi, telif hakları ve fikri mülkiyetle ilgili daha geniş katılımlı toplantılar yapılması noktasında bir vizyon oluşturmuş olduk." dedi.TYB Genel Merkezi ile Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği (DEKMEB) iş birliğiyle...

Kültür-Sanat Haberi
Korsanla mücadelenin peşini bırakmayacağız
"Korsanla mücadelenin peşini bırakmayacağız"

ANKARA (AA) - SALİHA ÖZDEMİR - Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Arıcan, "Çalıştay vesilesiyle, korsanla ilgili şuralar düzenlenmesi, telif hakları ve fikri mülkiyetle ilgili daha geniş katılımlı toplantılar yapılması noktasında bir vizyon oluşturmuş olduk." dedi.

TYB Genel Merkezi ile Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği (DEKMEB) iş birliğiyle "Korsan Kitapla Mücadele Çalıştayı" düzenlendi. Çalıştayda, yayınevleri, yazarlar, ilgili bakanlık yetkilileri ve konunun hukuki boyutunu ele alacak uzmanlar eşliğinde "Korsan Kitapla/Yayınla Mücadele" konusu masaya yatırılarak, sorunlar ve çözüm önerileri değerlendirildi.

The Green Park Otel'de gerçekleşen çalıştay sonrası AA muhabirine açıklamada bulunan TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Kazım Arıcan, çalıştayın verimli geçtiğini belirterek, "Öncelikle ben çalıştaya katkı veren tüm yazar, yayıncı, kamu kurum ve kuruluşlara, TYB'nin şube yetkililerine, ayrıca diğer yayıncılara da teşekkür ediyorum." açıklamasında bulundu.

TYB Genel Başkanı Arıcan, şöyle devam etti:

"Aslında burada bizim amacımız korsan kitap ve yayınlara yönelik farkındalık oluşturmak. Korsanla nasıl baş edilebilir buna dikkat çekmek istiyoruz. Bu konuda yazarların maruz kaldığı haksızlıklar var. Yazarların ürettiği fikir, düşünce çoğu zaman onun izni ve rızası olmaksızın farklı boyutlara taşınabiliyor."

Korsan kitapların sadece yazarların sorunu olmadığını aktaran Arıcan, kitapları basan yayıncıların emeklerinin de maddi, manevi zayi olduğunu kaydetti.

- "Yazarlar ve yayınevleri korsandan şikayetçi"

Arıcan, çalıştayın yapılma sebebine dair şunları söyledi:

"Yazarlar, yayınevleri bizim gibi yazar birlikleri ya da ilgili kuruluşlara korsanla ilgili şikayetlerini iletiyorlar. Dolayısıyla bu çerçevede yazar ve yayınevi bağlamında bir farkındalık oluşturmak için harekete geçtik. Yaptığımız çalıştayda, bilmediğimiz, çok ciddi sorunlar da ortaya çıktı. Çalıştayda ele alınan konuları, ortaya çıkan sonuçları bilahare bir deklarasyon, sonuç bildirisi olarak yayınlayacağız."

Çalıştayda ele alınan konular sonucu sivil toplum kuruluşlarına büyük iş düştüğü kanaatinde olduğunu paylaşan Arıcan, "En önemlisi de, meselenin çerçevesini belirleyip kanunları ve mevzuatları oluşturmak gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

- "Yerel yönetimlere, üniversitelere ve okuyuculara büyük iş düşüyor"

Arıcan, korsan konusunda yerel yönetimlere de büyük iş düştüğüne dikkati çekerek, şunları ifade etti:

"Yerel yönetimlerin, yazarların kültür faaliyetlerine katkı, destek vermeleri ve belki korsan yayıncılık bağlamında ortaya çıkacak sorunların azalmasına da neden olacak. Yani onlar, yapacakları kitap alımlarıyla bir anlamda okuyucunun kitaba daha kolay ulaşabileceği bir yol açabilirler."

Korsanla mücadelede, okuyuculara da önemli bir görev düştüğüne değinen Arıcan, onların da hem yazarların fikrine, hem de onların fikrini ete kemiğe büründüren yayıncıya saygı anlamında korsan yayınlara itibar etmemesi gerektiğini belirtti.

Arıcan, korsana karşı üniversitelere de büyük iş düştüğünü ifade ederek, şu şekilde konuştu:

"Üniversitelerimizin de, en azından kitapların korsan kopyaları yapılmasına fırsat vermemesi noktasında korsanla mücadeleye pozitif katkı vermesi gerekiyor. Kitap mülkiyetinin, telif hakkının hem hukuki anlamda, hem kültürel anlamda, hem zihin anlamında, gerekirse derslerde bir sosyal sorumluluk projesi olarak ele alınması sağlanmalı."

Çalıştay bağlamında konunun birçok boyutta masaya yatırıldığını vurgulayan Arıcan, konu hakkında çalışmaları kararlılıkla yürüteceklerini ifade etti.

- "Anadolu Ajansı'nın çalıştaya ilgisi önemli"

Arıcan, çalıştaya Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, yayınevleri temsilcilerinin ve yazarların büyük ilgi gösterdiğini vurgulayarak, şunları dile getirdi:

"Çalıştay vesilesiyle, korsanla ilgili şuralar düzenlenmesi, telif hakları ve fikri mülkiyetle ilgili daha geniş katılımlı toplantılar yapılması noktasında bir vizyon oluşturmuş olduk. Anadolu Ajansı'nın çalıştaya katılımı ve ilgisi, sosyal duyarlılık oluşturma anlamında meseleyi kamuoyuna yansıtma çabası da başlı başına önemli bir unsur."

Görsel ve basılı medyanın da korsanla mücadele konusunda önemli bir rolü olduğu düşüncesini aktaran Arıcan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Basının korsan kitapla mücadeleye dikkat çekmesi, konuyu belki film yapımcılarımızın, senaryo yazarlarımızın da gündemine sokacaktır. Biz bundan sonra bu konuların daha hassasiyetle ele alınması ve Türkiye'de artık ciddi çabanın ortaya konulması gerektiğini düşünüyoruz. TYB olarak, bundan böyle korsanla mücadelenin peşini bırakmayacağız."

- "Uluslararası tecrübeleri konuşma imkanımız oldu"

DEKMEB Başkanı Murat Köse de, bu yıl ortaokul ve liselilere yönelik düzenledikleri "Korsan Kitapla Mücadelede En İyi Fikir Yarışması" ile öğrencilerin ve kamuoyunun farkındalığını artırmayı hedeflediklerini anlattı.

Çalıştayın TYB öncülüğünde gerçekleştiğinin altını çizen Köse, şu açıklamayı yaptı:

"Çalıştayda, korsan kitapla ilgili sorunları, çözüm önerilerini ve korsan kitap konusunda uluslararası tecrübeleri konuşma imkanımız oldu. Ortaya çıkan çözüm önerilerinin, bugünlerde üzerinde çalışılan Fikir ve Sanat Eserleri kanunun yenilenmesinde hepimize ışık tutacağını düşünüyorum. Bu konuda hem yerel hem de ulusal anlamda faaliyetlerimizi sürdürmeye devam edeceğiz."

Çalıştaya katılanlar arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Ali Atlıhan, Milli Eğitim Bakanlığı Daire Başkanı Mehmet Nezir Gül, TYB Onursal Başkanı D. Mehmet Doğan, YAYFED Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Karagüllüoğlu, TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı ve Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği Başkanı Alparslan Durmuş da yer aldı.

Sıradaki Haber