İSTANBUL (AA) - İstanbul Devlet Opera ve Balesince sahnelenen "Korsan/Le Corsaire", yarın ve 8 Nisan'daki gösterimlerle bu sezon seyirciye veda edecek.
İngiliz Şair Lord Byron'un aynı adlı şiirinden esinlenilerek Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges ve Joseph Mazilier'in metnini yazdığı ve şubatta prömiyeri yapılan eser, bu sezon İstanbullu seyircilerle son kez buluşmaya hazırlanıyor.
"Korsan" balesi, günümüzün yaşayan bale efsanelerinden Kanadalı bale sanatçısı Anna-Marie Holmes'in koreografisi ve Adolphe Adam, Cesare Pugni, Leo Delibes, Riccardo Drigo, Prince Oldenbourg'un müzikleriyle sahneye konuluyor.
Teknik açıdan çok güçlü, artistik bakımdan Hollywood filmlerini aratmayan Korsan'da orkestrayı Bujorel Hoinic yönetiyor. Dekorunu Zeki Sarayoğlu'nun hazırladığı eserin kostüm tasarımı Çimen Somuncuoğlu'na, ışık tasarımcı ise Müfit Özbek ait.
"Medora" rolünde Deniz Kılınç/İlke Kodal/Melike Manav/Gizem Atik, Müge Bayramoğlu, "Conrad" rolünde Olcay Tunçeli/Oliver Spence/Batur Büklü/Mutlu Cankup/Çağatay Özmen, "Gülnare" rolünde Müge Bayramoğlu/Merve Topaldemir/Maia Ito/Julia Hartmann/Berfu Elmas/Zeynep Serpen, "Lankendem" rolünde Batur Büklü/Mutlu Cankup/Ömer Erenler, Deniz Özaydın/Çağatay Özmen/Alican Güçoğlu, "Ali" rolünde Erhan Güzel/Batur Büklü/Ali Türkkan/Mutlu Cankup/Can Bezirganoğlu, "Birbanto" rolünde M.Nuri Arkan/Ömer Erenler/Can Bezirganoğlu/Cem Çelik, "Seyd Paşa" rolünde Oktay Keresteci/Alper Akalın/Kerem Kuraner ve İstanbul Devlet Opera ve Balesi sanatçıları dönüşümlü dans ediyor.
"Korsan", İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından yarın ve 8 Nisan'da Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesinde sahnelenerek, bu sezon baleseverlere veda edecek.
- "Korsan"ın konusu
"Korsan"ın konusu özetle şöyle:
"Conrad tarafından idare edilen bir grup korsan ve Conrad'ın arkadaşı Birbanto, bir korsan gemisiyle Osmanlı İmparatorluğu'na doğru yol almaktadır. Çeşitli malların yanı sıra esirlerin satıldığı bir pazar yeri meydanı tüccarlar ve müşterilerle dolup taşmaktadır. Conrad ve adamları, pazar sahibi ve esir tüccarı Lankendem'in bulunduğu yere gelirler. Conrad, esir kızlardan biri olan Medora'ya görür görmez aşık olur. O sırada Seyd Paşa meydana gelir. Lankendem, Paşa'ya Medora'yı sunar; herkes onun güzelliği karşısında büyülenir. Paşa, Medora'yı da satın alır. Conrad'ın işareti üzerine köyü basan korsanlar Medora'yı, diğer esirleri ve Lankendem'i kaçırırlar. Medora, aşklarının hatırına, Conrad'a tüm esirleri serbest bırakması için yalvarır. Conrad bunu kabul eder ancak Birbanto bu fikri benimsemez ve korsanları Conrad'a karşı ayaklandırır. Yaşanan karmaşada Lankendem, Medora'yı kaçırır. Lankendem, Medora'yı Seyd Paşa'ya getirir. Gezgin kılığına giren Conrad, Birbanto ve korsanların gelişiyle paşanın sarayına gelir. Birden korsanlar üstlerindeki gezgin kıyafetlerini atıp gerçek kimliklerini ortaya çıkarırlar ve Medora'yı kaçırırlar."
Renkli ve canlı bir bale olan Korsan balesi, dünyada ilk kez 23 Ocak 1856'da Paris'te Joseph Mazilier'in koreografisiyle sahnelendi, sonrasında Avrupa'da ve Rusya'da pek çok koreograf tarafından yorumlandı.