EDİRNE (AA) - Yunus Emre Enstitüsü ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın (YTB) iş birliğinde düzenlenen Türkçe Yaz Okulu kapsamında Trakya Üniversitesi'ndeki (TÜ) dil merkezinde eğitim gören konuk öğrenciler, kıspet giyip çayıra çıkan pehlivanlardan yağlı güreşi öğrendi.
Yunanistan, Hindistan, Hırvatistan, Polonya, Belçika ve Arnavutluk'tan gelen 22 öğrenci, Şükrüpaşa Atletizm Sahasında, yağlı güreşlerin olmazsa olmazlarından pehlivanlar, cazgır ve davul-zurna ekibiyle bir araya geldi.
Şahi Spor Kulübü Başkanı Şamil Doğu Delen, konuk öğrencilere pehlivanlarla birlikte yağlı güreşin tarihini ve müsabakaları anlattı.
Davul-zurna ekibinin çaldığı havaları ve cazgırın duygu dolu manisini dinleyen pehlivanlar, yağlandıktan sonra güreşe tutuştu. İlgiyle pehlivanları izleyen yabancı öğrenciler hem fotoğraf çekti hem de tuttukları pehlivanın müsabakadaki durumuna göre heyecanlandı.
- "Türk kültürünü yerinde inceliyorlar"
Merkezin Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ramadan Doğan, yabancı öğrencilerin kendi ülkelerindeki üniversitelerde Türkoloji okuduklarını söyledi.
Öğrencilerin dil eğitiminin yanı sıra Türk kültürünü de yerinde incelediğini belirten Doğan, "Yağlı güreşler Türk kültürünün ana unsurlarındandır. Yabancı öğrenciler de yağlı güreşleri tüm unsurlarıyla yerinde inceleme ve öğrenme fırsatı buldu. Bunun yanı sıra öğrencilerimizle kentimizin tarihi ve kültürel alanlarını da ziyaret ediyoruz. Edirne dışında Çanakkale'ye gezi düzenledik. Konuk öğrenciler Çanakkale'de tarih yolculuğuna çıktı ve pek çok bilgi edindi." dedi.
Türkçe yaz okuluna Polonya'dan gelen Klara Kuaceviska yağlı güreşlerin ilgi çekici ve heyecanlı olduğunu söyledi. İlk kez yağlı güreş izlediğini belirten Kuaceviska,"Davul-zurnanın müziği izleyeni daha çok heyecanlandırıyor. Değişik bir spor. Polonya'da anlatacağım. Bu tür etkinlikleri izlemek bizim için eğitici oluyor." diye konuştu.
Hindistan'dan gelen Muhammet Yasir ise ülkesinde yapılan güreşlerin yağlı güreşlerden farklı olduğunu dile getirdi.
Hindistan'da güreşlerin yağsız yapıldığını aktaran Yasir, "Yağlı güreş güzel bir spor. Ben de yapmak isterdim. Türk kültürüne ait olan bu geleneksel ve ilgi çekici sporu Hindistan'da anlatacağım. Burada eğitim gören öğrenciler birçok şey öğrendi. Bize yardımcı olan herkese teşekkür ediyoruz." şeklinde konuştu.
-Türkçe'yi ve Türk kültürünü yerinde öğreniyorlar
Dört kıtadaki 37 ülkede, 45 merkezi ile Türkiye'nin kültür diplomasisi görevini üslenen Yunus Emre Enstitüsü, yabancı öğrencileri bir ay boyunca ağırlayacak.
Gruplara ayrılan öğrenciler, Türkçe yaz okulu programının uygulandığı 20 devlet üniversitesinde eğitim programlarına katılıyor. Öğrenciler eğitimlerinin yanı sıra bulundukları şehirlerin tarihi ve turistik alanlarını gezerek, tarihini öğreniyor.
Öğrenciler, İstanbul'da düzenlenecek "1000 Yılın Sesi Türkçe Bayramı" etkinliğinin ardından ülkelerine dönecek.