17 °c

Kocaeli'de "3. Uluslararası Hıdırellez Bayramı"

KOCAELİ (AA) - Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesince "3. Uluslararası Hıdırellez Bayramı" düzenlendi.Balkanlardaki Hıdırellez geleneğinin yaşatılması amacıyla iki gün sürecek etkinlikler kapsamında Kartepe Belediyesi Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde "Balkanlarda Hıdırellez Geleneği" konulu panel düzenlendi.Sofya Yüksek İslam...

Kültür-Sanat Haberi
Kocaeli'de 3. Uluslararası Hıdırellez Bayramı
Kocaeli'de "3. Uluslararası Hıdırellez Bayramı"

KOCAELİ (AA) - Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesince "3. Uluslararası Hıdırellez Bayramı" düzenlendi.

Balkanlardaki Hıdırellez geleneğinin yaşatılması amacıyla iki gün sürecek etkinlikler kapsamında Kartepe Belediyesi Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde "Balkanlarda Hıdırellez Geleneği" konulu panel düzenlendi.

Sofya Yüksek İslam Enstitüsü öğretim görevlisi Emine Bayraktarova ve araştırmacı yazar Eyüp Salih'in sunum yaptığı panelin ardından, Selanik muhacirlerinin yoğun yaşadığı Karatepe köyünde, Balkanlardaki Hıdırellez geleneklerinden olan bakır gömme, koyun sağma, yoğurt mayalama ritüelleri ile çoban pazarlığı canlandırıldı.

Makedonya ve Karadağ'dan gelen folklor ekiplerinin gösterileri de vatandaşlar tarafından ilgiyle izlendi.

Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Bayram Çolakoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Balkanlardaki Hıdırellez geleneğinin yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması için etkinlikler düzenlediklerini söyledi.

Balkanlardaki Hıdırellez kültürünün Yörük kültürü ile benzerlikler taşıdığını anlatan Çolakoğlu, şöyle devam etti:

"Bugün koyunlarımızı ve keçilerimizi sağdık. Buradan elde ettiğimiz sütümüzü mayalayıp, Hıdırellez yoğurdu elde edeceğiz. Ayrıca çoban pazarlığı seremonisi yapıldı. Eskiden 8 Mayıs'tan 8 Kasım'a kadar yaz mevsimi, mayıs ayına kadar da kış mevsimi olarak kabul edilirdi. Kırsal ve tarım ağırlıklı bir geleneği yansıtıyor. Her Hıdırellezde köyün hayvanlarını otlatan çobanın bir pazarlığı yapılır, 6 aylık dönem için anlaşma yapılırdı. Kaç liraya köyün koyunlarına bakacağına dair pazarlık yapılırdı. Biz de bu geleneği bugün gerçekleştirdik."

Araştırmacı yazar Eyüp Salih ise Makedonya'daki Hıdırellez geleneğinin tüm Türk dünyasındaki geleneklerden çok farklı olmadığını kaydetti.

Sıradaki Haber