17 °c

"Kitaplara Vakfedilen Bir Ömür: İsmail E. Erünsal" paneli

İSTANBUL (AA) - Yazar ve akademisyen Prof. Dr. İsmail E. Erünsal için özel düzenlenen "Kitaplara Vakfedilen Bir Ömür: İsmail E. Erünsal" paneli gerçekleşti.Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde gerçekleşen etkinliğe Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmed Akif Aydın, Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Prof. Dr. Mehmet İpşirli, Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr....

Kültür-Sanat Haberi
Kitaplara Vakfedilen Bir Ömür: İsmail E. Erünsal paneli
"Kitaplara Vakfedilen Bir Ömür: İsmail E. Erünsal" paneli

İSTANBUL (AA) - Yazar ve akademisyen Prof. Dr. İsmail E. Erünsal için özel düzenlenen "Kitaplara Vakfedilen Bir Ömür: İsmail E. Erünsal" paneli gerçekleşti.

Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde gerçekleşen etkinliğe Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmed Akif Aydın, Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Prof. Dr. Mehmet İpşirli, Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu, Prof. Dr. Hamza Kandur, Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Coşkun Yılmaz ve İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM) Müdürü Birol Ülker katıldı.

İsmail E. Erünsal'ın iyi bir kültür tarihçisi olmasıyla birlikte kütüphanecilik alanında da çok yetkin olduğunu söyleyen Prof. Dr. Bardakoğlu, "Hepimiz kütüphanecilikten bir şekilde anlıyoruz ancak ona bir konuyu söylediğimizde 'siz bundan anlamazsınız' diyebiliyor. Açık sözlü bir şekilde 30 - 40 sene boyunca çalıştığımız alanda anlayamadıklarımızı yüzümüze söyleyebiliyor. Bugün İSAM Kütüphanesinin veri tabanı uluslararası bir üne sahipse bunun tartışmasız öncüsü Erünsal hocamızdır." dedi..

Erünsal'ın akademik anlamda bilimsel yenilikler getirdiğini ifade eden Prof. Dr. Erhan Afyoncu ise şunları söyledi:

"Türkiye'de tarihçilerin dışında maalesef arşiv belgeleri kullanılmadığı için çok farklı alanlarda birçok malzeme ham halde kalıyor. Bunun en önemlisi edebiyattır. Hoca, Osmanlı arşivinde yoğun bir şekilde çalışmıştır ve arşiv vesikaları üzerinden birçok buluş inşa etmiştir. O, arşivleri kullanarak birçok müellif ve şair hakkında yazdığı eserlerde çok yeni bilgiler ortaya koydu."

Afyoncu, "Birçok şair hakkında ölüm tarihlerini değiştirecek bilgiler ortaya koyarak birçok yenilik getirdi. Hocamız bulunan belgelerle daha mükemmel şeyler ortaya koyar. Birçok eserde bunu yapmasına rağmen edebiyatçılar bunu anlamadılar. Bir keresinde bir iki belge bulmuştum ve o zamanlar gençtim, ne kadar çok kaynak gösterirseniz o kadar alim olduğunuzu zannediyorsunuz. Hocanın o zaman bana söylediği 'Her orijinal bulduğun şeyi başka şeylerle kapatıyorsun' sözü kulağıma küpe olmuştu." ifadelerini kullandı.

İsmail E. Erünsal'ın 4 yıl boyunca öğrenciliğini yaptığını ve 30 yıldır da İSAM Kütüphanesi'nde birlikte çalıştıklarını ifade eden Birol Ülker, hocasının insani değerler, dini değerler ve mesleki değerler açısından toplumuna, milletine ve ülkesine yararlı olduğunu, öğrenciliği döneminde pek çok anlamda kendisinden yararlandığını belirtti.

İsmail E. Erünsal'la tanıştığında 22 yaşında olduğunu ve hayatının kırılma noktasını birlikte yaşadığını aktaran Prof. Dr. Hamza Kandur da "1992'de İngiltere'den doktorayı bitirerek Türkiye'ye döndükten sonra İsmail hoca ben farkında olmadan beni üniversiteye öğretim görevlisi olarak atadılar. Hayatımın ikinci kırılma noktası böylelikle başlamış oldu." değerlendirmesinde bulundu.

- Prof. Dr. İsmail E. Erünsal kimdir?

1 Mart 1945’de Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde doğdu. İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsünü 1968’de, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü 1969 yılında bitirdi.

İstanbul’da çeşitli kolej ve liselerde edebiyat öğretmenliği yaptı. Meydan Yayınevinin yayımladığı Meydan Larousse: Büyük Lugat ve Ansiklopedi'sinin Yayın Kurulunda çalıştı. 1974 yılında doktora eğitimi için İngiltere’ye gitti. Edinburgh Üniversitesi’nde J.R.Walsh’ın danışmanlığında Tâcî-zâde Cafer Çelebi Dîvânı üzerine hazırladığı tezini 1977 yılında tamamladı.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Kütüphanecilik Bölümü’nde 1977’de Yrd. Doç. Dr. olarak başladığı öğretim üyeliğini 1990 yılına kadar sürdürdü. 1982 yılında Doçent, 1988’de Profesör oldu. 1990-2006 yılları arasında Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arşivcilik Bölümü Başkanlığını yürüttü. 1992-2000 yılları arasında aynı Üniversitenin Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nde, 1997-2010 tarihleri arasında da Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nde yönetim kurulu üyeliği yaptı.

1995 yıllarında Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu üyeliği, 1992-1994 yıllarında Başbakanlık Osmanlı Arşivleri Danışma Kurulu üyeliğinde bulundu. 1988 yılından itibaren de Turkish Studies Association’ın üyesi oldu. 1995’de Türk Tarih Kurumu Bilim Kurulu üyesi olan İsmail E. Erünsal 1991 yılında Türk Tarih Kurumu ödülüne, 2011 yılında da Türk kültürü alanındaki araştırma ve yayınları nedeniyle Elginkan Vakfı Türk Kültürü Araştırma Ödülüne layık görüldü.

1983 yılında İstanbul’da kurulan TDV İslâm Ansiklopedisi Genel Müdürlüğü bünyesinde bugüne kadar 42 cildi yayımlanmış olan TDV İslâm Ansiklopedisi'nin telif ve redaksiyon çalışmalarına katkıda bulundu. Halen ansiklopediyi yayımlayan TDV İslâm Araştırmaları Merkezi’nin yönetim kurulu üyesi olup İSAM Kütüphanesi’nin de ilmi danışmanlığını yapıyor.

İSAM’da Sosyal Bilimler alanlarında çalışacak araştırmacıların yararlanabilecekleri 20 bin konu başlığına sahip bir Dokümantasyon Merkezi’nin kurulmasına öncülük etti. Ayrıca Türkiye üniversitelerinde İlâhiyat sahasında yapılan doktora ve yüksek lisans tezlerinin bibliyografik kontrolünü sağlamak amacıyla veritabanı oluşturulmasını ve 10 bin dolayında tezin bibliyografik künyeleri tespit edilerek kataloğunun hazırlanmasını sağladı.

Osmanlı İmparatorluğunun çeşitli bölgelerinde tutulmuş kadı sicillerinin mikrofilm ve dijital kopyalarının İSAM Kütüphanesine kazandırılması için teşebbüste bulundu ve bu çalışmalar sonucunda yaklaşık 20 bin dolayında sicil İSAM arşivine intikal etti.

Ayrıca Türk Hukuk Tarihi Araştırmaları Dergisi'nin Yayın Kurulu üyesi olan Erünsal'ın makaleleri, Osmanlı Araştırmaları, Libri, Wiener Zeitschrift für die Kunde des Morgenlandes, Türkiyat Mecmuası, İÜ Tarih Enstitüsü Dergisi, Journal of Turkish Studies, Erdem, İÜEF Kütüphanecilik Dergisi, Türklük Araştırmaları Dergisi, Güney-Doğu Avrupa Araştırmaları Dergisi, Arşiv Araştırmaları Dergisi gibi dergilerde yayımlandı.

Sıradaki Haber