KARS (AA) - Türkiye'de besiciliğin yaygın yapıldığı kentlerden Kars'ta, havaların ısınmasıyla besiciler hayvanlarını yeniden meralarda otlatmaya başladı.
Doğu Anadolu'da bir süre önce etkili olan kar yağışıyla beyaza bürünen Kars'ın Sarıkamış ilçesinde, hava sıcaklığının mevsim normallerine dönmesiyle besiciler hayvanlarını ahırlardan çıkarak meralarda otlatmanın heyecanını yaşıyor. Besiciler, ilçenin yüksek kesimlerindeki meralarda hayvanlarını otlatarak, yem ve samandan tasarruf ediyor.
Besicilerden Nevzat Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçtiğimiz günlerde kent genelinde etkili olan kar yağışı nedeniyle meraların karla kaplandığını hatırlattı.
Havaların ısınmasıyla meralardaki karların kısmen eridiğini ifade eden Çelik, şöyle konuştu:
"Burada 6-7 ay kış mevsimi sürüyor. Bizim için bir gün, bir saat hayvanların dışarıda otlaması çok önemli çünkü bu şekilde yemden büyük oranda tasarruf ediyoruz. Bu da hem bizim maddi kayıplarımızı engelliyor hem de hayvanların daha sağlıklı beslenmelerini sağlıyor. Samanın 1 tonu 300-350 liradan satılıyor. Hayvanlar dışarıda bir saat otlarsa en az 250-300 kilo saman karımız oluyor. Kar tam olarak meraları kapatana kadar hayvanları mecburen otlatacağız."
Sarıkamış Ziraat Odası Başkanı Nesim Gök de bölgede çiftçilerin büyük bölümünün hayvancılıkla geçimini sağladığını anımsattı. İlçede hayvan besiciliğinin diğer bölgelere göre daha zor yapıldığını anlatan Gök, "Burası 2 bin 200 rakımda ve kış en az 6 ay sürüyor. Bu açıdan hayvan besicileri ne kadar çok merada hayvan otlatırsa o kadar kazançlı olur. Eğer kış erken gelir meralar karla kaplanırsa hayvanlarını içeride beslemek zorunda kalır, bu da maddi külfet getirir." dedi.