17 °c

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kültür sanat sezonunu açtı

İSTANBUL (AA) - İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kültür sanat sezonu açılışı gerçekleşti. Çırağan Sarayı'nda yapılan sezon açılışında konuşan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Ahmet Selamet, yeni bir kültür sanat sezonunun açılışını sanat dünyasından birçok isimle gerçekleştirmekten mutluluk duyduğunu söyledi. Selamet, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir...

Kültür-Sanat Haberi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kültür sanat sezonunu açtı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kültür sanat sezonunu açtı

İSTANBUL (AA) - İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kültür sanat sezonu açılışı gerçekleşti.

Çırağan Sarayı'nda yapılan sezon açılışında konuşan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Ahmet Selamet, yeni bir kültür sanat sezonunun açılışını sanat dünyasından birçok isimle gerçekleştirmekten mutluluk duyduğunu söyledi.

Selamet, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın selam ve başarı dileklerini ileterek, şöyle devam etti:

"İstanbul bir ülke olsaydı, dünyanın en kalabalık 70. ülkesi olacaktı. Böyle bir şehre hizmet verdiğimizin bilincindeyiz ve gurur duyuyoruz. İstanbul'u klasik belediyecilik anlayışıyla yönetmiyoruz, bu yönetim anlayışı, bugünkü Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın belediye başkanı olduğu dönemde başladı, bu anlayışın adımı 1994 yılında atıldı, biz de aynı anlayışla yola devam ediyoruz."

İstanbul'da son yıllarda çok önemli işler başardıklarını ifade eden Selamet, İstanbul'u bir kültür ve turizm kenti yapma hedeflerinde büyük yol katedildiğini anlattı.

Selamet, 2000 yılında İstanbul'da 4 kültür merkezi olduğuna işaret ederek, "Son 12 yılda 39 kültür merkezi yaptık. Bin 420 olan koltuk sayısı, şu anda 25 bini aştı. Toplamda 30 bin 477 kültürel etkinlik gerçekleştirdik." diye konuştu.

Sahnelenen tiyatro oyunlarına değinen Selamet, "Gururla söylüyorum, oyunların yüzde 57'si de yerlidir, bu da bizim kültür sanata bakışımızın bir yansımasıdır. Artık İstanbul'da kültür sanat herkes için ulaşılabilir olmuş, ayrıcalık olmaktan çıkmış, büyük oranda halka da ulaşmıştır. Bir azınlığın, sadece belli bir kesimin tekelinde kalmamış, Gaziosmanpaşalara kadar ulaşmıştır. Şu an 24 saat yaşayan bir kültür başkentinden bahsediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Selamet, İstanbul'un uluslararası etkinliklerin de adresi olduğuna vurgu yaparak, "Daha yapacak, hayata geçirecek çok projemiz var. Yeni kültür ve sanat sezonunun İstanbulumuza hayırlı, uğurlu olmasını, sanat alanında bereketli olmasını diliyorum." dedi.

- Şen: "Yerliliği esas alıyoruz"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen ise İstanbul'un tarihine, misyonuna, sanatına yakışacak bir anlayışla, geçmişten kopmadan geleceğe taşınacak bir anlayışla çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Çalışmalarında "İstanbul'a layık olma" düşüncesiyle hareket ettiklerini aktaran Şen, "Nedim'in, Yahya Kemal'in, Necip Fazıl'ın İstanbul'a baktığı gibi İstanbul'a bakmaya gayret ediyoruz. Sivil toplum kuruluşları ile iş birliği içinde olmaya özen gösteriyoruz. Çünkü, geleceğin dünyasında sivil toplum kuruluşları mutlaka yer alacak ve her türlü fikir ve düşünce meydanlara taşınacak ve karşılıklı bu değerlendirmeler, beslenmelerle İstanbul kültürü, geçmişte olduğu gibi geleceğe güçlü bir şekilde, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'a verdiği haber doğrultusunda, bu çalışmalar sürecek." ifadelerini kullandı.

Şen, çalışmalarının temelinde "yerlilik" olduğuna dikkati çekerek, "Yerliliğin ve kendi kültürümüzden beslenmeyi, temel alıyoruz. Çünkü kendi kültürümüzden beslendiğimiz oranda, evrensel alanda daha dik, sağlam duracağımızı görüyor ve inanıyoruz ve bu doğrultuda tamamen yerli bir bakış açısıyla yürüyoruz." değerlendirmesini yaptı.

İstanbul'da halka açık birçok mekanda yabancı müzik çalındığına değinen Şen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Oysa özellikle sadece İstanbul'un müziklerini, şarkılarını, kendi müziğimizi dinlesek, ruhumuzu da kendi müziğimizle beslemiş olacağız. Buna dikkat edelim diye artık her gittiğimiz yerde, 'yerli müzik çalın' diye söylüyoruz. Yabancı müziği de elbette dinleyeceğiz ama genel ortamda yerli müziğimizin çalınmasını, tercih ve teklif ediyoruz."

Şen, İstanbul'un dünyadaki kardeş şehirleriyle kültürel ilişkilerini sürdürmeye devam edeceklerini kaydederek, Türk cumhuriyetlerinde de birçok çalışma yapılacağına dikkati çekti.

Türkiye'nin 15 Temmuz'da bir tuzak atlattığını dile getiren Şen, "Bugün burada gönül rahatlığı ile buluşabiliyorsak, yarın perdelerimiz gönül rahatlığı ile açılacaksa bunu 15 Temmuz şehitlerimize borçluyuz. Şehitlerimizin önünde saygıyla eğilerek, daha sanat ve kültür dolu bir İstanbul diliyoruz." dedi.

Etkinlikte, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin sergi, panel, tiyatro, sempozyum, söyleşi ve konser gibi kültür sanat faaliyetlerinin anlatıldığı tanıtım filmi gösterildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Orkestrası Korosu da "İstanbul Şarkıları Konseri" verdi.

Açılışa, Ahmet Yenilmez, Gülden Karaböcek, Üstün İnanç, Safa Önal, Mahmut Tuncer, Erhan Yazıcıoğlu, İbrahim Sadri, Hakan Talu, Cenk Eren, Paşhan Yılmazel ve Kerem Yılmaz gibi birçok sanatçı katıldı.

Sıradaki Haber