İSTANBUL (AA) - Fatih Belediyesinin "Sulukule Sanat Akademisi" iş birliğinde hazırlanan, "Her Okula Bir Orkestra" projesi tanıtıldı.
Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Sultanahmet'teki bir otelde düzenlenen toplantıda, hayata geçirildiğinde her okulda bir orkestranın hedeflendiği projenin 2005'te başlatılan "Sulukule Kentsel Yenileme Projesi"yle ortaya çıktığını belirterek, "Allah vergisi yeteneği olan çocukların bir müzik eğitimiyle desteklenmelerini istedik." dedi.
"Her Okula Bir Orkestra" projesinin altyapısını oluşturmak amacıyla akademinin açıldığını ifade eden Demir, "Bu proje sosyal sorumluluk projesi gibi görünmekle birlikte aslında bir medeniyet projesidir. Toplumda çok arzu edilen medeniyetin temeli olan kültürün kodlarının işlendiği bu müzik eğitiminin, toplumdaki herkese ulaştırılması gayretiyle ve hedefiyle oluşturulmuş bir projedir. Çünkü çocuklarımızın mükemmel bir şekilde yetişmesi için gerekli fırsat eşitliğinin sağlanması, her yönüyle altyapılarını oluşturmak adına gerçekleştirdiğimiz bir proje." ifadelerini kullandı.
- "Klasik batı ve Türk müziği orkestraları kurulacak"
Çocukların iyi ve öz güven sahibi bireyler olabilmelerinin, kendilerini çok yönlü geliştirmeleriyle mümkün olabileceğini dile getiren Demir, şöyle devam etti:
"Çocukların matematiksel zekalarının yanında, sosyal ve duygusal zekalarının da gelişebilmesi için bir çalışma gerekiyordu. İşte bu çalışma, çocukların kendi aralarında bir hedef koydukları, birlikte çalışabilmenin avantajlarını yaşadıkları, kendi arkadaşlarıyla hak ve hukukun muhafaza edildiği aynı zamanda bir müzik enstrümanı çalmanın ötesinde beraber olabilmenin altyapısını oluşturan muazzam bir organizasyon." diye konuştu.
Mustafa Demir, bazı okullarda çalışmaların tamamlandığını, 12'sinde ise devam ettiğini aktararak, "12 tane klasik batı müziği orkestrası kuruyoruz. Bundan sonraki 12 okulumuzda da klasik Türk müziği orkestrası kuracağız ve bu Fatih'teki bütün okullara yayılarak, umut ediyorum zamanla bir Türkiye projesi haline dönüştürülecek." şeklinde konuştu.
- Çolakoğlu: "Ülke olarak müzisyenlere ihtiyacımız var"
Projenin koordinatörlüğünü üstlenen besteci ve aranjör Ozan Çolakoğlu ise çalışmanın heyecan verici olduğunu ifade ederek, "Çocukları gördüğüm zaman kendi çocukluğumu görüyorum. Benim müziğe başlangıcım da aile desteğiyle oldu aslında. Burada en önemli şey aile desteği." dedi.
Projenin önemine değinen Çolak "Sanata önem veren, sanatı destekleyen ve sanatı çok seven bir toplum olarak dünya çapında anılmak çok önemli. Bu projeye sadece müzik olarak bakmamak lazım. Sosyalleşme, çocukların kendi aralarında yapacağı kültür aktiviteleri, sosyal paylaşımları, o kadar değiştiriyor ki çünkü müzik ortak bir dil." değerlendirmesinde bulundu.
Müzik eğitiminin anne karnında başladığını söyleyen Çolakoğlu, şunları kaydetti:
"Yetenekli insanları ortaya çıkarabilmek için gerçekten bu çok güzel bir proje. Hem müzisyenlere ülke olarak ihtiyacımız var. Bunun eksikliğini hissediyoruz hem de çocukların gelişmeleri açısından çok önemli. Burada aldıkları eğitim ve beslendikleri kültür ile hayata bakış açıları ve sosyallik açısından çok daha önemli. Bu projeye sadece müzisyenlik olarak da bakmamak lazım."
- "100 kişilik bir ekiple konser"
Projede eğitim veren Sulukule Sanat Akademisi Oda Orkestrası Şefi Çağrı Keskin, orkestrayla 7 aylık bir çalışma yaptıklarını aktararak, "Önce akademiden öğrenciler topladık. Daha sonra okullarda eğitim gören öğrencilerimizden bir ekip topladık. Çocukları seçerken duyumlarına bakıldı. Ritm ve müzik kulakları ne düzeyde onun üzerinden gidildi. Bölge olarak da yetenekli ve kabiliyetli bir bölgeyiz." ifadelerini kullandı.
Orkestranın 37 kişilik bir ekipten oluştuğunu belirten Keskin, "Okullarda çok güzel bir sistem oturduk. Çocuklar eğitim görüyorlar. Orada hazır olan öğrencilerimizi orkestranın içerisine ekleyip daha büyük bir ekip haline getiriyoruz. Projenin sonucunda 100 kişilik bir ekip ile konser gerçekleşecek." dedi.
Her Okula Bir Orkestra projesi kapsamında ilk etapta 10 branşta, 19 eğitmenin 275 öğrenciye eğitim vermeye başladığı, projeye katılan öğrencilerin, keman, viyola, çello, flüt, trombon, klarnet, korno, trompet, fagot ve obua dersleri aldığı kaydedildi.
Sulukule Sanat Akademisi Oda Orkestrasının vereceği konser, 22 Kasım'da Zorlu Performans Sanatları Merkezinde gerçekleşecek.