17 °c

"Havadis Sergisi" açıldı

İSTANBUL (AA) - İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü Atatürk Kitaplığının düzenlediği "Havadis Sergisi" açıldı. Osmanlı basınının 1916 yılındaki örnekleri ve o döneme ait farklı materyallerin yer aldığı sergi, Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi'nde sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Serginin proje yöneticiliğini üstlenen İstanbul Büyükşehir Belediyesi...

Kültür-Sanat Haberi
Havadis Sergisi açıldı
"Havadis Sergisi" açıldı

İSTANBUL (AA) - İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü Atatürk Kitaplığının düzenlediği "Havadis Sergisi" açıldı.

Osmanlı basınının 1916 yılındaki örnekleri ve o döneme ait farklı materyallerin yer aldığı sergi, Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi'nde sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Serginin proje yöneticiliğini üstlenen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Müdürü Ramazan Minder, açılışta yaptığı konuşmada, serginin yüz yıl öncesinden kalan gazete ve dergi arşivlerinden alınan ilhamla ortaya çıktığını söyledi.

Minder, Atatürk Kitaplığında bulunan süreli yayınlar koleksiyonunun, Osmanlı Devleti'nin yayın hayatıyla ilgili önemli ipuçları verdiğini anlattı.

Yayınların yerli ve yabancı çok sayıda araştırmacı tarafından incelediğine dikkati çeken Minder, "Süreli yayınlar, dönemleri için tarihi belge olma özellikleri taşımaktadır. Bugünden geriye giderek, tam yüz yıl önce buralarda neler yaşanmıştı sorusuna; askeri, siyasi, ekonomik, kültürel ve sosyal tarih açısından cevap verebilmek için, bu süreli yayınları incelemek gerekiyordu. İşte bu sergi de tam olarak bunu yapmaya çalışıyor." diye konuştu.

Minder, gazete ve dergilerin, yayınlandıkları döneme tanıklık ettiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Gazete sahipleri ve yazarların, olayları naklederken haber ve yorumlara kendi görüşlerini kattıklarını göz ardı etmemek gerekir. Bir haberi vermek kadar, onu görmezden gelmek de aslında bir duruşu temsil etmektedir. Sarıkamış harekatında yaşanan başarısızlık nedeniyle, dönemin gazeteleri bu olayı fazla kurcalamamışlardır. Fakat bu başarısızlık üzerinden Enver Paşa'nın biraz hırpalanması gerektiği zaman, Sarıkamış bir anda keşfedilmiştir. Sansür de dönemin gazetelerini incelerken dikkat etmemiz gereken diğer bir husustur."

Serginin, beş aylık yoğun bir çalışma sonucu hazırlandığını aktaran Minder, "İlkini 2012 yılında açtığımız sergide, 1912 yılını incelemiştik. Bu yılki sergide ise 1916 yılını inceledik. Katalog jeneriğinde ismi belirtilen Müdürlüğümüz uzman personeli tarafından, Atatürk Kitaplığı süreli yayınlar koleksiyonundaki gazete ve dergiler gün gün, sayı sayı incelenerek, yüzlerce haber toplandı ve elemeden geçirildi." ifadelerini kullandı.

- Sergi 31 Ocak'a kadar açık kalacak

Proje sorumluluğunu Hüseyin Tok'un üstlendiği sergide, gazete ve dergilerden "Tasviri-i Efkar", "Tanin", "İkdam", "Sabah", "Tercüman-ı Hakikat", "Hande", "Servet-i Fünun", "Illüstrated", "Zeitung", "Donanma Mecmuası" ve "Harp Mecmuası" yer aldı. Serginin arşiv, sadeleştirme, görsellerin düzenlenmesi çalışmalarını ise İsmail Bektaş, Zeki Aslan, Bahriye Çengel, Güzin Akıncı, İrfan Dağdelen ve Mehmet Ekerim gerçekleştirdi.

Osmanlı Devleti'nin 1. Dünya Savaşı'nda çarpıştığı cephelerle ve 100. yılı nedeniyle Kutü'l Amare Zaferi'ne geniş yer verilen sergide, sosyal ve toplumsal haberler, 1916 dönemine ait madalya, rozet, bayrak ve kitap gibi eşyalar da bulunuyor.

Her biri dönemin öne çıkan şahsiyetlerinin adının verildiği 16 bölümden oluşan sergi, 31 Ocak'a kadar ziyaret edilebilecek.



Sıradaki Haber